Manisa Spil Dağı Milli Parkı’nda, 100 metre derinliğinde 15 metre çapında obruk meydana geldi. Dağın bin 430 metre yüksekliğinde, Çampınar mevkisi yakınlarında ortaya çıkan obruktan ise rant bekleniyor.
Manisa’da bin 517 metre yükseklikteki Spil Dağı’nın bin 430 metresinde ortaya çıkan obruk dikkat çekti. Milli Park içerisindeki rutin kontroller esnasında tespit edilen 15 metre çap genişliğindeki obruğun 100 metre derinlikte olduğu tahmin ediliyor. Yürüyüş grupları ve ziyaretçilerin bölgeye girmemesi için obruğun etrafı güvenlik şeridiyle kapatıldı. Obruğun oluşum nedenine ilişkin MTA Genel Müdürlüğü ekiplerince araştırma yapılacağı belirtildi. Obruk sık karaçam ağaçları ile kaplı bölgede ortaya çıktı.
‘Mağara turizmi olabilir’
Tehlikeli olduğu için obruğun etrafını çevirdiklerini belirten Spil Dağı Milli Park Müdürü Halil Ernalçacı, konuya ilişkin MTA’dan yanıt beklediklerini ifade ederek, “Obruğun bu bölgede bir mağara oluşumunun öncüsü olabileceğine dair ifadeler var. Mağara ile ilgili durum bilim adamlarının çalışmalarıyla ortaya çıkacaktır. Eğer mağara ile ilgili bir oluşum söz konusu olursa burada mağara turizmi açısından bir başlangıç olabilir. Obruğun bulunduğu alana girilmemesi için her türlü önlemi alıyoruz. Bunun yanında yaban hayvanları için de tedbir alacağız” dedi. Milli Park Müdürü’nün obruğun niçin oluşmuş olabileceğine dair hiçbir bilgiye sahip olmadan mağara turizminden söz etmesi, Milli Park kullanım esaslarının iktidar tarafından değiştirilerek ticarileştirilmesi sonucu olduğu görüldü.
Suyu tüketen sanayi bölgesi
Manisa’da 2005 yılında 50 metrelerde olan yeraltı suları bugün 400 metre derinlere kadar kaçmış durumda. Manisa sular idaresi (MASKİ) yeraltı sularının derine çekilmesinin sorumluluğunu çiftçilere yüklerken kentte bulunan organize sanayi bölgelerindeki fabrikaların kullandığı yeraltı sularından söz etmemesi dikkat çekmişti. Manisa’da 7 adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var ve en büyükleri il merkezindeki Manisa OSB. OSB’lerde bulunan devasa büyüklükteki fabrikalar DSİ’den 1 kuyu için izin alırlarken bu kuyulara ilave olarak yüzlerce kuyu açtıkları bilinmektedir. Bu sürece salma suyla tarım üretimi yapan çiftçilerin de etkisi olmasına karşın DSİ’nin ve sulama birliklerinin tek sorunu çiftçilerin su faturalarını ödeyememesidir. Çiftçilerin kullandığı yeraltı kuyularının her birine sayaç koyan DSİ, fabrikalara ise karışmamaktadır.
Obruklar neden oluşur?
Yağışların giderek azalması, buna karşın yoğun su kullanımı yeraltı sularının derine kaçmasına neden olurken, susuz kalan yeraltı bölümlerinde göçükler yani obruklar oluşmaktadır. Manisa kent merkezi kentsel ve sanayi yapılarıyla adeta büyük bir beton alana dönüşmüş durumda. Betona dönüşen kente yağan yağmurlar hem azalmakta hem de yeraltına inemeden derelere karışıp gitmektedir. Bu durum yeraltı sularının beslenememesine neden olmaktadır. Spil Dağı da bu yaşanan süreçten nasibini alırken bünyesinde bulunan sular ovaya kaçarak susuz kalan dağda obrukları ortaya çıkarmakta. Yeraltı suyunun derine çekilmeysi ve karbondioksit ile birleşimi sonucu ortaya çıkan karbonik asit, kireç taşını çözerek yeraltında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. Bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara ise obruk denir.
EKOLOJİ SERVİSİ