Spectrum House’un yeni raporunda, araştırmaya katılan Kürt seçmenlerin, ittifaklar meselesine öncelikle Kürt sorununun çözümü perspektifinden baktığı görüldü
Spectrum House’un Eylül 2024’te hazırladığı “Kürt Seçmenlerin Türkiye’deki Siyasi İttifaklara Yönelik Algı, Tutum ve Beklentiler” raporu, Türkiye’deki Kürt seçmenlerin ittifak dinamikleri karşısındaki tutumlarını ve beklentilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Araştırma, 13 ilde yapılan anketlere dayandırıldı ve bin 610 katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılar, Amed, Wan, Merdîn (Mardin), Elîh (Batman) gibi Kürt illerinden ve İstanbul, İzmir, Ankara gibi batı illerinden seçildi.
İttifaklar ve Kürt seçmen algısı
Raporun en dikkat çekici sonuçlarından biri, Kürt seçmenlerin ittifaklara nasıl yaklaştığıydı. Raporda, araştırmaya katılan Kürt seçmenlerin, ittifaklar meselesine öncelikle Kürt sorununun çözümü perspektifinden baktığı kaydedildi. Rapora göre her beş katılımcıdan biri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin devam etmesi gerektiğini düşünürken, üç katılımcıdan ikisi ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişi destekledi.
DEM Parti’nin ittifak politikası
Araştırmada yer alan önemli sorulardan biri de Kürt seçmenlerin DEM Parti’nin siyasi ittifaklara dair tutumlarıydı. Verilere göre, katılımcıların yüzde 57,4’ü DEM Parti’nin bir ittifakta yer almasını destekledi. Bu oran, önemli bir seçmen kitlesinin, partiler arası işbirliğine açık olduğunu gösterdi. yüzde 42,6’lık bir kesim ise DEM Parti’nin herhangi bir ittifakta yer almaması gerektiği görüşünde. Araştırmada katılımcıların yüzde 38,2’si DEM Parti’nin CHP ile ittifak yapmasını olumlu bulurken, yüzde 10,9’u AKP ile işbirliği yapılmasını destekledi. Ancak, yüzde 30,1’lik bir kesim, DEM Parti’nin hiçbir partiyle ittifak yapmaması gerektiğini belirtti.
CHP ve DEM Parti ittifakına nasıl bakılıyor?
Rapora göre DEM Parti ve CHP’nin bir ittifak kurması olasılığı, Kürt seçmenler arasında daha fazla olumlu karşılanıyor. Katılımcıların yüzde 56’ı, CHP ve DEM Parti’nin gelecek seçimlerde birlikte hareket etmesini olumlu buldu. Bu olumlu yaklaşımın, Türkiye’de yaşayan Kürt seçmenler arasında daha güçlü olduğu; yüzde 67,2 oranında bir desteğin varlığı görülürken, Kurdistan’da bu oran yüzde 51,7’ye düşüyor.
İdeolojik uyumsuzluk ve güven sorunları
Araştırma, ittifakların önünde duran engelleri de gözler önüne serdi. Raporda katılımcıların, CHP ile DEM Parti arasında yaşanan ideolojik uyumsuzluk ve güven sorunlarının, bir işbirliği için ciddi engeller olduğunu düşündüğü aktarıldı. Katılımcıların yüzde 50,4’ü bu ittifakın Kürt sorunlarının çözümüne yardımcı olacağını söylerken, yüzde 37,9’u böyle bir katkının olmayacağını söyledi. Bu da seçmenlerin ittifakların Kürt meselesine ne derece etki edebileceği konusundaki tereddütlerini gösterdi.
AKP ile ittifak mümkün mü?
Rapora göre, AKP ile DEM Parti arasında bir ittifak kurulma olasılığına gelince, seçmenlerin bu konuda daha temkinli olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 55,3’ü böyle bir ittifakın oy tercihlerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ancak sadece yüzde 18’i bu ittifakı olumlu buldu. Bununla birlikte, belirli koşullar (Kürt meselesinin çözümü ve ekonominin iyileştirilmesi vs.) yerine getirilirse, AKP’ye destek verebileceklerini söyleyen bir grup da varlığı gözlemlendi. Raporda, AKP ile ittifaka karşı olanların oranı yüksek olduğu, fakat çözüm odaklı politikaların geliştirildiği bir senaryoda bu desteğin potansiyel olarak değişebileceği kaydedildi.
Bölgesel farklılıklar ve ittifakların devamı
Raporun genel bulgularına bakıldığında, ittifakların devam etmesi konusunda Kürt seçmenler arasında bir fikir ayrılığının olduğu görüldü. Rapora göre, katılımcıların yüzde 48,3’ü ittifakların sürmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 35,5’i ise devam etmemesi gerektiği görüşünde. DEM Parti’nin Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin, katılımcıların yüzde 55’inin bu ittifakı olumlu bulduğu kaydedildi.
Kaynak: İlke TV