Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin yaptığı anket sonuçlarına göre, Kürt seçmenler AKP’den uzaklaşırken, ilk defa oy kullanacaklar ve 18-30 yaş arası seçmenlerin çoğu HDP’yi tercih ediyor
Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, Kürt seçmene dair hazırladığı araştırma raporunu yayınlandı. 25 Eylül ve 10 Ekim arasında birçok kişi ile yapılan görüşmeler sonrası hazırlandığı belirtilen raporda AKP’nin oylarının büyük oranda düştüğü ve bu düşüş eğiliminin devam ettiği belirtilirken HDP’nin ise kendi oylarını büyük oranda koruduğu ve artış eğilimi içinde olduğu belirtildi.
CHP’nin Kürt seçmen nezdinde az bir oy kazandığı belirtilen raporda, AKP’nin oy kaybına dair, “AKP oylarında yarıya yakın bir düşüş olması AKP’nin 2015 sonrası izlediği politikaların, kendisine oy veren Kürtlerde bir kırılma yarattığını ortaya koymaktadır. 2015 seçimlerinden sonra izlenen kutuplaştırma siyaseti ve Kürt seçmenin kimlik, anadili ve toplumsal taleplerine cevap verecek politikalar üretmemesinin bu kırılmada belirleyici olduğu hem saha gözlemlerimizden hem de araştırmamızın bulgularından anlaşılmaktadır” tespitlerine yer verildi.
Kürtleri yüzde 27’si AKP’den uzaklaştı
HDP’ye yönelik baskılar ve kapatma davası, HDP’li belediyelere kayyum atanması, bölgede uygulanan güvenlikçi politikalar başta olmak üzere izlenen siyasetin Kürt seçmen tarafından onaylanmadığı vurgulanan raporda, “Buna karşın AKP’den uzaklaşan Kürt seçmenin yüzde 27,1’i gibi yüksek bir oranının herhangi bir muhalefet partisini tercih etmemesi ve bu konudaki gri alanların varlığı dikkat çekici bir detay olarak ön plana çıkmaktadır. Burada AKP’li seçmenin, partisine yönelik kayda değer memnuniyetsizliklerinin olduğunu ancak bu memnuniyetsizliğin muhalefet bloku lehine gelişim göstermediği görülmektedir” denildi.
Gençlerin tercihi HDP
Raporda, HDP’nin yüzde 95,8 oranında oylarını korumakta olduğu ve ilk defa oy kullanacak katılımcıların yüzde 78,7’sinin HDP’yi tercih etme eğiliminde oldukları ifade edildi. Bunun sebebinin ise tarihsel olduğu kadar HDP’ye yönelik saldırılardan ve iktidara olan tepkiden kaynaklandığı belirtildi.
Kürt seçmenin araştırma sırasında “biz zaten kendimize oy veriyoruz”, “partimiz bellidir”, “partimizin fikriyatı doğrultusunda hareket edeceğiz” ve “ekstra anket yapmaya gerek yoktur” gibi yanıtlar verdiği belirtilen raporda, partisine oy veren katılımcılar arasında en az eleştiri yapan seçmen grubunun da HDP’liler olduğuna dikkat çekildi.
3’üncü yol tercih nedeni
Raporda olası bir seçime de değinilerek, “HDP’yi destekleyeceklerini beyan eden her 10 kişiden 7’sinin ittifaklı bir seçim olması durumunda HDP ve bileşenlerini tercih edeceklerini söylemesi, HDP’nin genişleme politikalarının büyük oranda destek gördüğünü ve HDP’li seçmenin partisinin 3. Yol olarak ifade ettiği alternatif stratejisini desteklediğini göstermektedir” tespitine yer verildi.
Temel sorun Kürt sorunu
Raporda dikkat çekici bir detay ise, Türkiye’nin en önemli sorununun ne olduğu sorusuna verilen cevap oldu. Bu soruya katılımcıların toplamda yüzde 35,7’i Kürt sorunu yanıtı verildiği oldu. Raporda, olası seçimlere dair sorulan sorulara verilen yanıtlara dair de şu bilgiler paylaşıldı: “Araştırma grubunda yer alan katılımcıların, ‘Bu pazar ittifaksız bir seçim olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?’ sorusuna verdikleri yanıtlara Kürt illeri ve Batı illeri olarak bakıldığında; Kürt illerinde HDP’ye oy verme oranının yüzde 74,7, Batı’da ise yüzde 70,3 (yani katılımcıların yaklaşık dörtte üçü) olduğu görülmektedir. AKP’nin Batı illerinde tercih edilme oranı Kürt illerine kıyasla daha yüksek olsa da 2018’de AKP’ye oy verdiğini söyleyen katılımcıların seçimleri ile karşılaştırıldığında, her iki bölgede de oy oranının yarı yarıya düşmüş olması dikkat çekmektedir. CHP ise Kürt illerinde yüzde 5,9, Batı illerinde yüzde 7,4 ile tercih oranını artırmış gözükmektedir” denildi.
En çok HDP seçildi
Son olarak katılımcıların yaş aralığına göre parti tercihlerine de değinilerek, “18-30 yaş grubunda yer alan katılımcıların tercihinin yüzde 78,5 ile HDP olduğu görülmektedir. Bu yaş grubundaki seçmenin ikinci tercihi ise yüzde 7,8 ile CHP’dir. CHP yaş grupları arasında en fazla oyu yüzde 9,5 ile 61 yaş ve üzeri kesimden alırken, AKP’yi tercih eden yaş grubuna bakıldığında en yüksek seçmen grubunu yüzde 15,8 ile 61 yaş ve üzeri kesimin oluşturduğu görülmektedir. AKP en az oyu 18-30 yaş grubundan alırken, HDP 61 yaş üzerinden en az oyu almaktadır. Katılımcılar arasında en kararsız yaş grubunun 61 ve üstü olması ise ayrıca dikkat çekmektedir” denildi.
Kaynak: MA