Şengal Katliamı’nın yıldönümünde Diyarbakır,İstanbul ve Van başta olmak üzere birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi. Yapılan ortak açıklamalarda 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak tanınması istendi. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP), basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Demet Özkara, Ezidilerin 21. yüzyılın en korkunç soykırımına uğradığını söyledi. Özkara, şunları söyledi: “Bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz. Biz kadınlar diyoruz ki; soykırım ve kadın kırımı bir insanlık suçudur. Suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır. Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos ‘Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilene kadar mücadelemizi alanlarda, uluslararası mecralarda, ulusal üstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceğiz.”
Dünya göz yumdu
Zorla Alıkonulanlar İçin Mücadele Platformu,İstanbul Taksim Tünel’de basın açıklaması yaptı.İlk olarak Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Eş Sözcüsü ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Şengal’de dünyanın bilerek ve isteyerek göz yumduğu bir katliam olduğunu dile getiren Koçyiğit, “İnsanlık tarihi bununla yüzleşmeden yaramızın iyileşmeyeceğini de özgür olamayacağımızı da biliyoruz. Nerede olursa olsun kadın kırımına karşı etkin bir şekilde mücadele edeceğiz ve dünyada 3 Ağustos’un Kadın Soykırımına Karşı Uluslararası Mücadele Günü olması için talebimizi bir kez daha yineliyoruz” diye konuştu. Basın açıklamasını yapan HDP İstanbulİl Yöneticisi Aysun Çeper, gücünü sadece kendi varlığından ve on binlerce yıllık inancından alan Ezidi kadınların Şengal soykırımının ardından susmak, sessizliğe gömülmek, yaşananları kader olarak görmek, kendilerini ölüme yatırmak yerine; direnişi, özgürleşmeyi, doğup büyüdükleri toprakları canları pahasına savunmayı seçerek kendi kadın meclislerini oluşturup özgüçlerine sarılarak yaralarını sarmaya gayret ettiklerini vurguladı. Ezidi kadınların mücadelesi sayesinde, 2016’da 3 Ağustos tarihinin Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü olarak kabul edilmesi için öncülük yaptıklarını belirten Çeper, “Avrupa’dan Kanada’ya, Avustralya’dan Afrika ülkelerine, Türkiye’den Irak’a kadar dünyanın birçok ülkesinde kadın hareketleri yapılan bu çağrıyı sahiplenmiş, aynı gün aynı dakika tek yürek olarak barbarlığa, vahşete, kıyıma karşı ortak mücadele kararlılığını sergilemişlerdir. Bugünde bu kararlılık devam etmektedir” dedi.
İnsanlık suçu
HDP Adana İl Örgütü, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Barış Anneleri ve çok sayıda kişinin katılımı ile açıklama yaptı. Hatimoğulları “Biz kadınlar diyoruz ki, bu çete yapılanmasının elinde tek bir kadın kalana kadar hiçbirimiz özgür değiliz” dedi. HDP Mersin Kadın Meclisi de, il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Sevgi Aktaş, “Ezidi Soykırımı, aynı zamanda kadın kırımıdır” dedi. Aktaş, soykırım ve kadın kırımının insanlık suçu olduğunu ve bu suçluların hesap verene kadar adalet arayışlarının son bulmayacağını kaydetti. Mücadele sürecek Van’da TJA öncülüğünde yapılan açıklamaya, Barış Anneleriİnisiyatifi üyeleri, HDP Kadın Meclisi, HDP kent milletvekilleri Murat Sarısaç ile Muazzez Orhan ile çok sayıda kişi katıldı. Açıklama yapan TJA aktivisti Hatice Akdağ, tarihin en kadim halkına ve kadınlarına yapılanları unutturmayacaklarını belirtti. Akdağ, 3 Ağustos “Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilene kadar mücadelelerini uluslararası mecralarda, ulusal üstü yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceklerini söyledi. İzmir’de HDP İl Örgütü, Şırnak’ta TJA, Mardin’de siyasi parti ve kadın örgütleri, Urfa’da TJA bileşenleri öncülüğünde yapılan ortak açıklamalarla katliam kınandı, Ezidilere yönelik katliamın tanınması çağrısı yapıldı. Katliama ilişkin İHD, HDP ve DİK de yazılı açıklama yayınladı.
Midyat’taki kamp boşaltılıyor
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Antep, Adıyaman ve Mardin’de bulunan 5 mülteci kampının boşaltılacağını duyurdu. Kamplarda bulunan 34 bin 180 mülteci Hatay, Kilis ve Urfa’nın Akçakale, Suruç ve Ceylanpınar ilçelerindeki kamplara yerleştirilecek. Kapatma kararı verilen kamplar arasında Ezidilerin de yaşadığı Mardin Midyat’taki AFAD kampı da bulunuyor. Kampta taşınacak mülteci sayısı da 2 bin 458 olarak belirlendi. Bu ayın sonlarına kadar tamamlanacak olan taşıma işlemine ilişkin kamp yetkilileri, kamptaki personellerin farklı kurumlarda görevlendirileceğini aktardı. Ayrıca kamp yetkilileri ile kamp içinde bulunan mahalle muhtarlarının toplantı gerçekleştirdiği öğrenildi. Toplantının ardından mültecilere, “Kamptan kendi imkanlarınızla mı ayrılmak istiyorsunuz yoksa AFAD’ın imkanlarından yararlanmak ister misiniz” sorusu yöneltildi. Kamptaki Ezidilerin yüzde 90’ının ise kamptan kendi imkanlarıyla ayrılmayı beyan ettiği ve kentteki Ezidi köylerine yerleşmek istediklerini söyledikleri bildirildi.
HABER MERKEZİ