Sosyopolitik Saha Araştırma Merkezi’nin, ‘Ekonomik krizin yurttaşların alım gücü ve temel ihtiyaçlara erişimine etkisi ve boyutlarına’ dair anket çalışmasında, katılımcıların büyük çoğunluğu enflasyon ve fiyat artışından ‘endişe’ duyduklarını belirtti ve kredilerin çoğunlukla borç için çekildiği yanıtı verildi
Sosyopolitik Saha Araştırma Merkezi, 11- 20 Eylül 2023 tarihleri arasından “Ekonomik krizin yurttaşların alım gücü ve temel ihtiyaçlara erişimine etkisi ve boyutlarına” dair Türkiye geneli anket çalışması gerçekleştirdi. Çalışma, Agirî, Ankara, Antalya, Êlih, Bursa, Dersim, Amed, Riha, Dîlok, İstanbul, İzmirü Merdîn, Mûş, Şirnex ve Wan kentlerini kapsayan 988 katılımcı ile gerçekleştirildi.
Ekonomik kriz nasıl etkiliyor
Ankette, katılımcılara sorulan “Son bir yıl içerisinde hanenizde işsiz kalan oldu mu” sorusuna yüzde 46,7’si ‘evet’ cevabı verdi. “Ülkedeki son dönemdeki yaşanan ekonomik kriz sizi nasıl etkiliyor” sorusuna da katılımcıların büyük çoğunluğu ‘evet, etkiliyor’ cevabını verdi. Katılımcıların, yüzde 75,6’sı ekonominin kendisini çok kötü etkilediği cevabını verirken yüzde 23,4’ü de ‘kötü etkiliyor’ cevabını verdi.
Alım gücü azalıyor
Ekonomik krizin etkisinin en çok hissedildiği alanlardan biri olan alım gücüne yönelik sorulardan birisi de, “Son bir yıl içerisinde alım gücünüz nasıl değişti” sorusuna katılımcıların sadece yüzde 0,4’ü iyiye doğru gittiğini söylerken yüzde 98’si kötüye doğru gittiği cevabını verdi.
Krediyi borç için çekiliyor
Son zamanlarda kredi veya borç ile geçimini sağlamaya çalışmak gündelik hayatın bir rutini haline gelmeye başladığına işaret eden bir diğer soru olan, “Kredi ve ya borcu niçin aldınız” sorusuna ise, katılımcıların yüzde 30,4’ü temel ihtiyaçlar cevabı verdi. Yüzde 17,5’i ise krediyi bir başka borcu kapatmak için aldığını söyledi.
Gelir gideri karşılamyor
“Gelirininiz giderinizi karşılıyor mu” sorusuna ise, katılımcıların sadece yüzde 6’8’i karşıladığını söylerken kalan büyük çoğunluk ise karşılamadığı cevabını verdi. Bir diğer soru olan, “Temel ihtiyaçlarda aile/akraba desteğine ihtiyaç duyuyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 43,8’i evet cevabı verirken yüzde 23,1’i ise kısmen cevabını verdi.
Hayat pahalılığına karşı baş etme yolları
“Hayat pahalılığına nasıl baş ediyorsunuz” sorusuna ise katılımcıların yüzde 40,9’u daha az harcama yaparak, yüzde 25’7’isi kredi ve borçla, yüzde 14’ü daha az ürün alarak, yüzde 11,2’si indirimli ürünleri tercih ederek, yüzde 8,2’si de tasarruf ederek pahalılığa mücadele ettiğine dönük cevap verdi.
Enflasyon ve fiyat artışlarında dönük endişe sorusuna ise katılımcıların, yüzde 83,2 si ‘çok endişeli’, yüzde 16’sıda ‘endişeli’ cevabını verdi.
HABER MERKEZİ