Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin yaptığı ankette, Kürt sorunu temel sorun olarak katılımcıların büyük çoğunluğu çözümün Abdullah Öcalan ve devlet arasında olacağına inanıyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Türkiye’nin temel sorunlarına ilişkin 29 Aralık 2023-18 Ocak 2024 tarihleri arasında bir anket çalışması gerçekleştirdi. Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Mardin, Kars, Van gibi kentlerin yer aldığı 18 kentte, online ortamda gerçekleşen ankete kentlerin nüfus oranları gözetilerek dağıtılan örneklem dikkate alınarak 765 kişi katıldı. Türkiye’nin temel sorunlarına dair algıları ve çözüm yaklaşımlarını ölçmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmanın hedef kitlesini, hayatında en az bir kere HDP ve geleneğinden gelen siyasi partilere oy vermiş kişiler oluşturdu. Katılımcılara sorulan soruların ilk bölümü; yaş, cinsiyet, eğitim, ekonomik durumu da içeren demografik verilere odaklanırken, ikinci bölümü araştırma grubunun Türkiye’nin sorun algısına ve çözüm önerilerine; üçüncü bölümü ise spesifik olarak Kürt sorunu algısına ve çözüm yollarına ilişkin yaklaşım ve önerilere odaklandı. Ankette katılanlara, “Türkiye’nin en önemli birinci sorunu nedir?” sorusu sorulduğunda katılımcıların yüzde 54’ü Kürt sorunu olarak görürken ikinci sorun olarak ise ekonomik sorun olduğunu belirtti.
Ankette il k olarak “Sizce Türkiye’nin en önemli birinci sorunu nedir?” sorusuna verilen yanıtlarla “Çözüm öneriniz nedir?” sorusu soruldu. Türkiye’de ekonomik krizin temel sorun olduğunu düşünenlerin yüzde 27,1’isi hükümetin değişmesi ile yüzde 27,1’i üretimi desteklenmesi ile yüzde 16,7’isi ise giderleri kısıtlayarak çözüm bulacağını düşünüyor.
Radikal demokrasi istemi
Ankette, Kürt sorunu temel sorun olarak görenlerin büyük bir bölümü, çözümün diyalog ve müzakere ile çözüleceğine inanırken radikal demokrasiye inanların oranlarının yüksek olması dikkat çekti. Kürt Sorunu diyenlerin çözüm önerilerinin ilk üç sırası şöyle: %28,2’si Diyalog ve müzakere ile, %20,3’ü Kalıcı ve Onurlu Bir Barış, %15,3’ü Demokratik anayasal düzene geçiş ile. Demokrasinin Olmayışı diyenlerin çözüm önerilerinin ilk iki sırası şöyle: %33,3’ü Kalıcı ve onurlu bir barış, %30’u radikal demokrasi mücadelesiyle.
Türkiye’deki sorunun Hukuk sisteminin mevcut durumu diyenlerin çözüm önerilerinin ilk üç sırası şöyle: %31,3’ü Evrensel hukuk kurallarına uyularak, %18,8’i Hükümetin değişmesiyle, %12,5’i çağdaş bilimsel eğitim ile, %12,5’i güçlü bir adalet sistemiyle yanıtlarını verdiler.
Kürt sorunu nasıl çözülür
Ankette bir diğer sorulan soru; “Kürt sorunu sizce nasıl çözülür?” sorusu oldu. Soruya gelen öncelikli yanıtlara göre görüşmecilerin; %35,8’i Kürt kimliğinin tanınması ve anayasal güvenceye kavuşturulması ile, %22,8’i eşit yurttaşlıkla, %20,9’u güçlendirilmiş özerk yerel yönetimlerin Kurulmasıyla, çözümün mümkün olabileceğini bildirmiştir.
Görüşmecilere akabinde “Kürt sorununu sizce kimler ya da hangi kurum veya organlar çözer?” sorusu yöneltilmiştir. Açık uçlu olarak sorulan bu soruya gelen açık uçlu yanıtların beş sırası şu şekil sıralanmıştır; %27,1’i Devlet ve Abdullah Öcalan, %13,6’sı Meclis, %11,7’si Meclis ve Kürtlerin temsilcileri, %9,8’i Devlet ve Kürtlerin temsilcileriyle, %7,6’sı Kürtlerin belirlediği muhataplar. Yaş karşılaştırmasına bakıldığında ise genç yaş grubu olarak tariflenen 18-24 yaş ile 25-34 yaş grubunu oluşturanların önemli bir kesiminin çözüm için Devlet ve Abdullah Öcalan’a işaret ettiği görüldü.
“Kürt sorununun çözümü önündeki en büyük engel sizce nedir?” sorusuna gelen açık uçlu yanıtların ilk üç sırasını şunlar oluşturmuştur: %16,5’i Mevcut hükümet, %14,4’ü tekçi inkârcı devlet anlayışı, %12,2’si tecrit politikaları.
HABER MERKEZİ