Genel Sağlık-İş Sendikası, açıldıktan iki hafta sonra su basan Bursa Şehir Hastanesi’nin ve sağlık çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarını yerinde tespit etti. Bakanlığa gönderilen tespitlere acil çözüm bulunması istendi. Cumhuriyet’in haberine göre Genel Sağlık-İş tarafından bakanlığa gönderilen yazıda, “Sorunların üstü örtülerek ya da ötelenerek çözülmesi mümkün değildir. Böyle bir anlayış sorunların derinleşmesine neden olacaktır” uyarısında bulunuldu. Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız imzası ile Sağlık Bakanlığı’na gönderilen yazıda, şehir hastanesinin ulaşım açısından da zor bir yerde olduğu belirtilerek, “Bursa’da ikamet etmekte olan bir sağlık çalışanı için hastaneye ulaşmak ortalama 1.5-2 saati buluyor” ifadelerine yer verildi.
Kurumda personel sayısının son derece yetersiz ve çoğu servislerin kapalı olduğunun bakanlık tarafından da bilinen bir gerçek olduğu kaydedilen yazıda, hastanenin halihazırda yüzde 60’ının kullanılmakta olduğu, kalanın henüz hizmet vermediği ifade edildi. Hastanede özellikle hemşire sayısının yetersiz olduğu ifade edilirken şu eksiklere yer verildi: “Hastanede kule hemşireliği adı altında garip bir uygulama yapılmaktadır. Bu uygulamaya göre kimin hangi serviste ne kadar çalışacağı belli değil. Bir gün ortopedi servisinde çalışan bir hemşirenin ertesi gün yoğun bakımda çalışması istenebiliyor.
Satın alımları bittiği söylenen özellikle ameliyathane malzemelerinde ciddi eksiklikler bulunuyor. Özel sektöre ihale edilen laboratuvar hizmetlerinde aşırı aksaklıklar mevcut. Maksimum 1 saat sürmesi gereken biyokimya tahlilleri sonuçlarının servislere ulaşması bazen 48 saati bile bulabiliyor. Görev Tanımları Yönetmeliği’nde belirtilen görev tanımlarına uygun olarak tüm personelin işini gerektiği gibi ve zamanında yapması için her seviyedeki personelin görev tanımının yapılması gerekir.”
BURSA