2. Ortadoğu Barış Konferansı, sona erdi. Gazeteci-yazar Genç, Kürt sorununun aktörleriyle çözülmesi halinde Ortadoğu’da barışın kapısının aralanacağı vurgusu yaparken, Koç ise, ‘Öcalan’sız sorunun çözümü yok’ dedi
KESK’in İstanbul Bakırköy’de Tarık Akan Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği 2. Ortadoğu Barış Konferansı, dünkü oturumlarla sona erdi.İki gün süren konferansa Filistin’den Lübnan’a birçok Ortadoğu ülkesinden aktivist, sendikacı, yazar ve siyasetçi katıldı. Ortadoğu’da barışın olanakları, emekçilerin ve halkların ortak mücadele zeminleri ve emperyalist müdahale tartışıldı. Konferansın üçüncü oturumu “Kürt Sorunu ve Barış” başlığı altında yapıldı. Yazar Ferda Koç, Gazeteci-Yazar Yüksel Genç, Gazeteci Yusuf Karataş ile HDP Milletvekili Mithat Sancar, oturumda konuştu.
‘Pozitif barış gerekli’
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Kürt sorununun çözümünde barışın Ortadoğu için önemli bir faktör olduğunu söyledi. Sancar, “Türkiye’nin toplumsal hafızasına ve devlet hafızasına çözüm ve mücadele süreci eklenmiştir. Şüphesiz uzun süre silahlı mücadelenin sonlanması için müzakere yapılması gerekiyor. Fakat bu tek başına sorunu çözmeye götürmez. Silahları susturduğunuzda ulaşacağınız şey negatif barıştır. Silahların ortadan kalkmasını sağlayacak bir çözüm değildir çünkü. Sorunları doğuran sorunları ortadan kaldırmak gerekiyor. Yani pozitif barışı sağlamak gerekiyor” dedi.
‘Öcalan olmadan olmaz’
Yazar Ferda Koç da şu hususlara dikkat çekti: “Türkiye’de Kürt sorunu kendisini savaş biçiminde ortaya koyduğu için barışı tartışıyoruz. Bir ulusal sorun kendisini savaş biçiminde ortaya koyduğu zaman sorun kendisini farklı şekillerde gösteriyor. Kürt sorununun çözümü ortaya konulduğunda ortaya PKK ve Öcalan’ın neden konulduğunu anlamayanlar oluyor. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok. Bu sorunu bu aktörlerin çözmesi dışında çözebilecek kimse yok. PKK ve Öcalan bu sorunun çözümünde temel aktör olarak yerli yerinde oturtmadan bir adım atamamız mümkün değildir. Şunun farkında olmalıyız; 35 yıldır süren bir savaşın bir an için aralık vermesi dahi Türkiye’de çok farklı gelişmelere yol açtı.”
Ortadoğu barışının kilidi
Yazar Yüksel Genç de “Bugün Kürt sorununu tartışırken cezaevinde devam eden açlık grevine değinilmese bunu tartışmak pek hakkaniyetli olmaz. Yaklaşık 200 yıldır isyan, inkar ve bastırma şeklinde kendini gösteren Kürt sorunu bugüne kadar gelmiştir. Kürt sorunu Ortadoğu’da barışın kilit noktası haline gelmiştir. Kürt sorunu; Türkiye,İran, Irak ve Suriye’de büyük bir sorun haline geldi. Bugün ise Ortadoğu’nun bütününü etkilemektedir. Kürt sorunu yerel olduğu kadar bölgeseldir. Çözüm de yerel olduğu kadar bölgesel olarak etkili olacaktır” dedi. Gazeteci Yusuf Karataş de, Kürt sorununun ulusal bir sorun olduğunu vurguladı. Karataş, “Rojava ve Kobanê süreci Türkiye’deki çözüm sürecinin akıbeti bakımından belirleyici bir rol oynadı. Hatırlarsanız Erdoğan ‘Kobanê düştü düşecek’ dedi. Kobanê düşmedi, sonra masayı devirdi” dedi.
İSTANBUL