İthal hayvan ve yemlere yapılan zamlarla hayvancılık bitme noktasında
Tarımda çiftçilere ödenen teşvikler beklentileri karşılamazken, maliyetler ise her geçen gün artıyor. Yurttaşlar kazandıklarının aldıklarına yetmediğinden şikâyetçi. Yaylaları ve zengin bitki örtüsüyle hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Erzurum’da, hayvancılık yapan yurttaşlar da zor durumda olan çiftçilerden.
Yem fiyatlarına yüzde 20 zam yapıldığını belirten üreticiler, çareyi hayvanları satmakta buluyor. Yetiştiricilerin ellerinde ülkeye yetecek kadar hayvanların olduğunu söylemesine rağmen AKP’nin ithalat yapmaya devam etmesi de sektörün önemli sorunlarının başında geliyor.
Yem alamıyoruz
Karayazı’ya bağlı Köyceğiz (Kifiri) köyünde büyükbaş hayvancılık yapan Tevrat Taşçı, “Ben ömrümün tümünü hayvancılık yaparak geçirdim. İlk defa bu kadar çok zorlandığımızı görüyorum. Her sabah erkenden uyanıp hayvanlara bakıyorum” diyerek yaşadıkları zorlukları anlattı. “Eskiden yaylalarımız vardı. Bu yaylalarımız büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla dolar taşardı” diyen Taşçı, artık her yıl hayvan satmak zorunda kalındığını belirterek, “Ekonomik kriz var. Yem pahalı alamıyoruz. Yem alabilmek için sadece bu yıl içinde 16 büyükbaş hayvanımızı sattık” dedi.
Su, ekmek, elektrik para ile
Emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurgulayan Taşçı, “Mesela bizden yağı ucuza alıyorlar, pahalıya satıyorlar. Bu emek hırsızlığı değil mi? Bizler emek verdiğimiz kadar almıyoruz. Su para ile ekmek para ile elektrik para ile nasıl olacak halimiz? Bizler bir çift çorap alıp giymeye hasretiz. Bu politikalarla hayvancılığı bitirdiler” dedi. Önceleri hayvancılık yapanların zengin olarak görüldüğünü, şimdilerde ise en yoksul kesimin kendileri olduğunu ifade eden Taşçı sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik kriz toplumsal değerleri de bitirdi ve en ağır darbeyi hayvancılık yapanlar yedi. İthal et ve yeme yapılan zamlar halkın ekonomisini öldürüyor.”
Zeynep Durgut/Erzurum-Jinnews