Türkiye’de ekonomik krizden en çok etkilenen sektörler arasında inşaat sektörü yer alıyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın yayınladığı Ağustos 2019 İnşaat Sektörü Raporu’na göre 2019 yılının ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki (GSYH) 2,6 oranında daralmaya karşılık inşaat sektörünün 10,9 oranında negatif performans gösteriyor. Rapora göre 2018 yılının ilk çeyreğinde 2 milyon 155 bin kişinin istihdam edildiğini, 2019 yılının Ağustos ayına kadar ise inşaat sektöründe 1 milyon 611 bin kişi istihdam edildiği bilgileri paylaşıldı. Hazır Beton Sektörü tarafından açıklanan rapora göre ise, 2018 Ağustos ayına göre Güven Endeksi’ndeki sınırlı düşüş, inşaat sektörünün hâlihazırda yaşadığı darboğazın ortadan kalkmadığına işaret ettiğini belirtti. Hazır betonla ilgili Endeksin, sektörün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biri olduğu belirtiliyor. Konuya ilişkin konuşan işçiler ise, işsizlikten yakınıyor.
İşçiler iş bulamıyor
Türkiye’den Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne çalışmaya giden inşaat işçisi Abdurrahman Karahan, Türkiye’deki ekonomik kriz ile birlikte inşaat sektörünün neredeyse bitme noktasına geldiğini, inşaat işçilerinin çoğunun iş bulamadığını belirtti.
‘İnsanlar kendini yakıyor’
Üç ay önce Diyarbakır’dan İstanbul’a gelerek özel bir Arap firmasında çalışan inşaat işçisi Mahsun Gündeş de inşaat sektöründe azalma ve düşüş olduğunu söyledi. Gündeş, birçok büyük firmanın sektörden çekildiğini belirterek, “Recep Tayyip Erdoğan bu sektörü de kuruttu. Geçen seneden bu yana şirketler doların artmasıyla birlikte ya istifa ettiler ya da sektör değiştirmek zorunda kaldılar. İnşaat malzemeleri dolar ile alınıyor. Dolayısıyla zarar eden firmalar yurt dışında ihale almaya başladı” diye konuştu. Ekonomik krizin derinleşmesi ile birlikte intiharların arttığına da vurgu yapan Gündeş, “Sonumuz ne olacak bilmiyorum. İnsanlar ya kendini yakıyor ya da canına kıyıyor. İş olmadığından dolayı ailelerin de psikolojisi bozuldu” dedi.
‘Türkiye’de emeğin karşılığı yok’
Maraş’ta özel bir firmada çalışan seramik ustası ve işveren Vedat Karahan ise dolar kurunun artmasıyla birlikte inşaat malzemelerinde yüzde 100’lük bir artış olduğunu söyledi. Karahan, “Türkiye ve diğer ülkeleri kıyasladığımızda sektörel olarak ne gibi farklar var” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Diğer ülkelerle kıyaslanacak durumda olmadığımız aşikardır. Türkiye’de emeğin karşılığı yok veya çok ucuz. Sırbistan, Ukrayna, Gürcistan ve Rusya gibi ülkelerde işçiler saat olarak çalıştırılıyor. Ne kadar iş yaptığının bir önemi yok. Önemli olan işin kalite ve görselliğidir. Avrupa ülkelerinde bir ustanın çalıştığı saat başı 7 Euro’dur. Yine Cezayir ve Irak’ta arkadaşlarımız minimum 45 ile 50 dolar arası çalışıyor. Türkiye standartlarından iyi.” İnşaat sahalarında iş güvenliğinin olmadığını da sözlerine ekleyen Karahan, işçi ölümlerinin sürekli arttığını belirterek, “Bütün kanunlar sadece zenginlerden yana” dedi.