‘Çocuk istismarında evlilik yoluyla af’ tasarısına ‘tecavüzler artar’ tepkisi dinmiyor
Kamuoyu tepkisiyle iki kez geri çekilen “Çocuk istismarında evlilik yoluyla af” düzenlemesi, ikinci yargı paketi taslağında yer aldı. Düzenlemeye göre, çocuk ile cinsel istismar faili arasındaki yaş farkı 10’un üzerinde değilse ve evlendirilirlerse verilen ceza ertelenebilecek. 2016 ve 2018 yıllarında özellikle kadınların tasarıya itiraz etmeleri sonucu ertelenen taslak üçüncü kez gündeme getiriliyor. Meclis’in gündemine gelen tasarıya ilişkin kadınlar önceki gün birçok merkezde alanlara çıktı, tasarıya tepki göstererek geri çekilmesini istedi.
HDP’li Züleyha Gülüm ve TKDF Genel Başkanı Canan Güllü, Jinnews’ten Habibe Eren’e konuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Züleyha Gülüm, çocukların tecavüzcü ile evlenmesine ve yıllarca tecavüzle karşı karşıya kalmasına yol açacak bir düzenleme olduğunu dile getirdi.
10 yaş sınırının ise bu durumu asla meşrulaştırmayacağının altını çizen Gülüm, “Zira bu yasanın asıl muhatabı olan kız çocukları 15 yaş ve altı çocuklardan oluşuyor. Bu şu anlama geliyor; 14 yaşında bir çocuk 24 yaşında bir tecavüzcüyle evlendirilecek. Bu aynı zamanda çocuk tecavüzcülerinin artması anlamına gelecek” dedi.
“Nasıl olsa af gelecek” beklentisinin tecavüz sayısını artıracağına dikkat çeken Gülüm, bir çocuğun evlilik adı altında yıllarca istismar faili bir erkekle yaşamaya mecbur bırakılmasının çok ağır sonuçları olacağını vurguladı. Bu durumun aynı zamanda çocukların ailenin baskısıyla ya da farklı yöntemlerle evliliğe zorlanmasına yol açacağına vurgu yapan Gülüm şöyle dedi: “İktidar tecavüzleri engellemek yerine görünür kılınmasını, yargı önünde hesap vermesini engellemeye çalışıyor. Çocuk tecavüzlerine dair istatistiki bilgiler toplanmazken, bunlar kamuoyu ile paylaşılmazken, bunların üzerine giderek yargılanmaları sağlanmazken, gerekli cezai yaptırımlar uygulanmazken onun yerine ‘erkekler mağdur oluyor’ söylemi altında failleri korumaya çalışıyorlar.”
Adalet ve İçişleri bakanlıklarının kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla geçtiğimiz günlerde yayınladığı genelgelere değinen Gülüm, şöyle konuştu: “Genelgelerde zaten yapılması gereken sadece hatırlatıyor. Hatırlatmak yetmiyor. Bunun uygulanması için gerekli koşulları, kurumları ve maddi olanakları sağlamaları, saraya değil kadın ve çocuklara bütçe oluşturulması, yasaları uygulamakla yükümlü olanlara denetim yapmaları gerekiyor.”
‘Facia yaşanır’
Tasarıya itiraz eden ve bu alanda mücadele edenlerden biri de Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Genel Başkanı Canan Güllü. Tasarının yasalaşması durumunda bir facia yaşanacağı uyarısında bulunan Güllü, “Bu süreçte Adalet Bakanı’na ‘2016’da karşı çıktığımız bu yasal değişiklik ile aylardır bir propaganda var ne diyorsunuz’ dediğimde, ‘Bıraktığımız yerde rafta duruyor’ demişti. Ben hala Adalet Bakanlığı’nın bu konuda gerekli savunmayı yapmasını bekliyorum” dedi.
ANKARA