Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, Soma kömür havzasında çalışan 200 maden işçisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklayarak önlemlerin alınmadığını söyledi
Yaklaşık 12 bin maden işçisinin fiili olarak çalıştığı Soma’da, salgına rağmen işçiler hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaya devam ederken, Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, madenlerde çalışan yaklaşık 200 işçinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu.
Soma’daki tüm maden işçilerine ve ailelerine test yapılması gerektiğini belirten Kartal, madenlerde salgının yayılması durumunda büyük bir felaketin yaşanacağına dikkat çekerek, üretimin derhal durdurularak gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
Tek maske ile 8 saat
Maden işçilerinin ağırlıklı bir bölümünde KOAH ve akciğer hastalıklarına sahip olduklarını aktaran Kartal, “Tam mekanizasyon ile çalışıyor madenler. Daha yoğun bir taş ve kömür tozu oluştuğu için işçiler daha çok etkileniyor. 8 saat madende çalışan işçiye sadece bir maske veriliyor. İşçiler bu maskeyle hem toza hem de salgına karşı kendilerini korumaya çalışıyor” dedi.
‘Önlemler alınmıyor’
Soma’da salgından bu yana üç bin maden işçisinin kronik rahatsızlıkları nedeniyle izne çıkarıldığını dile getiren Kartal, bu işçilere kısa çalışma ödeneğine başlandığını belirtti. Çalışan işçilerin kalabalık servislerle iş yerlerine gidip gelmeye devam ettiğini söyleyen Kartal, iş yerinde de ateş ölümünün dışında başka hiçbir önlem alınmadığını aktardı.
‘700 işçi kampa alındı’
Madenlerde salgın nedeniyle işçi sayısının düştüğünü ama üretimlerin devam ettiğini ifade eden Kartal, bazı işletmelerin sokağa çıkma yasağında özel izinler alarak işçileri çalıştırdıklarını aktardı. İşletmelere yönelik denetimlerin de olmadığını söyleyen Kartal, “Polyak işletmesi hiçbir kurala uyulmuyor. Orada kömür üretimi yok ama işletme Temmuz ayında açılacağı için hazırlık yapılıyor. Toplamda bin 50 civarında işçi çalıştırılıyor. Ama şu anda 700 işçiyi maden sahasına yerleştirdikleri konteynerlere tıkadılar. İşçiler, 30 Haziran’a kadar orada kampa alındı. Ocağın bulunduğu arazide konteynerlerla odalar yaptılar. Küçücük odalarda işçiler birlikte kalıyor. Hiçbir sağlık önlemi veya denetim yapılmıyor” diye belirtti.
Ücretli izin talebi
Soma’da ücretli izne çıkarılan ya da testi pozitif çıkan işçilerin geri döndüklerinde işten atılma kaygısı yaşadıklarını ifade eden Kartal, son olarak, işçileri işsizlik kaygısı sardı. Sağlık durumlarından dolayı işten atılma riskleri var. Bu dönemde işçilere açlığı, ölümü dayatmaktan vazgeçilmeli. Devlet bir an önce işçiler için ücretli izin talebini yerine getirmeli” diye konuştu.,