Cornell Üniversitesi Tarih Bölümü’nde profesör olarak görev yapan Enzo Traverson’nun ‘Solun Melankolisi Marksizm, Tarih ve Bellek’ başlıklı metni haftaya İletişim Yayınları tarafından okurlarla buluşturulacak.
Geçmişi Kullanma Klavuzu. Tarih, Bellek, Politika (Versus), Yahudi Meselesi ve Marksistler (Yazın), Savaş Alanı Olarak Tarih: 20. Yüzyılın Zorbalıklarını Yorumlamak (Ayrıntı), Yahudi Modernitesinin Sonu: Muhafazakâr Bir Dönüm Noktasının Tarihi (Ayrıntı) gibi eserleri daha önce Türkçe’ye kazandırılan Traverso’nun ‘Solun Melankolisi’ kitabının tanıtım bülteni ise şöyle: “Sol melankoli, sosyalizm fikrini yahut daha iyi bir gelecek ümidini bir kenara bırakmak değil, sosyalizm anısının yitirildiği, gizlendiği, hafızalardan silindiği ve kurtarılmasının zorunlu olduğu bir zamanda sosyalizmi yeniden düşünmektir; kaybolan bir ütopyanın matemini tutmak değil, devrimciliğe karşı duran bir çağda devrimci projeyi baştan düşünmektir.
Devrimler yüzyılından geriye kalan tek şey sanki bir enkaz yığını… Dünyayı yeniden inşa etmeye nasıl başlayacağımızı kestiremediğimiz gibi, buna değip değmeyeceğini de artık bilmiyoruz. Fakat Traverso’ya göre devrimci deneyim bir nesilden diğerine tam da yenilgiler aracılığıyla aktarılıyor. Büyük hayal kırıklıklarından doğan ve tüm bir nesli etkileyen melankoli, hem yas tutmanın hem de yeni bir başlangıç için hazırlanmanın zorunlu bir öncülü adeta. Bu yenilgilerin hatırası, devrimci mücadelenin tarihini ve Blanqui’den Courbet’ye, Luxemburg’dan Benjamin’e, birbirinden çok farklı suretlerde ortaya çıkan sol kültürü bir yeraltı akıntısı gibi besliyor.”
KÜLTÜR SERVİS