Sol Parti Antalya İl Örgütü orman yangınlarına karşı, santraller, uçak, bakım, liyakat, Turizm Teşvik Yasası’nı da içeren tedbirler alınması için uyarı yaptı: Yangına ramak kalmasın
Sol Parti Antalya İl Örgütü, havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilecek orman yangını tehlikelerine dikkat çekmek ve gerekli tedbirlerin alınması talebiyle Antalya Orman Bölge Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. “Yangına ramak kalmasın! Uyarıyoruz! Yangınlar başlamadan önleyici politikalar hemen!” pankartının açıldığı 7 Haziran günkü eylemde konuşan Sol Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, orman yangınları başlamadan gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.
Aydın, orman alanları üzerinde, yangın çıkmasında önemli payı olan yapılaşma, yol baskısı, HES’ler, elektrik hatları gibi baskıların azaltılması gerektiğini belirterek, ormanların yangına dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.
Bazı öneriler
Aydın, orman yangınların önüne geçmek için alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:
“* Salt ekonomik nedenlerle endüstriyel ormanlar kurulmasından vazgeçilmeli, mevcut ormanların bakımları yapılarak yangına dayanıklı hale getirilmelidir.
* Geçtiğimiz yıl elimizde uçak varken kiralama yoluna gidilerek kamu zararına sebebiyet verenler; yangını önleme görevini yerine getirmeyenler hakkında soruşma yürütülüp işlem başlatılmalıdır.
* Orman Genel Müdürlükleri ve Bakanlıkta görevli tüm çalışanları liyakat esasına göre iş güvenceli olarak istihdam edilmeli, sendikal hakkın demokratik şekilde kullanımı sağlanmalıdır.
* Yangın sonrası yangın alanları korunmalıdır. Yangın sonrası alanlara bilimsel olmayan müdahalelerden uzak durulmalıdır. Eko sisteme zarar verecek çalışmalar yürütülmemelidir.
* Yangın önleme, yangın sırasında ve sonrasında alanda uzman bilim insanlarının, derneklerin görüşleri doğrultusunda; sermaye çıkarına göre değil, halkın ve doğanın yararına göre davranılmalıdır.
* Mevzuatta tanımlandığı haliyle ‘genel hayata etkili afetler’ dolayısıyla yurttaşlara yapılacak yardımlar kanunla belirlenmiştir. 7269 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat gereğince genel hayata etkili afet bölgelerinde meydana gelen maddi kayıplar devlet tarafından tazmin edilir. Ancak yangının üzerinden geçen bir yıla rağmen bu çalışmalar sağlıklı yürütülmemiş; evsiz kalan, geçim kaynakları yok olan halk borçlandırılmış ve yapılan evlere ne kadar para ödeyeceği henüz belirsiz bırakılmıştır. İvedilikle bu sorunlar giderilmeli, halkın barınma ihtiyaçları çözülmelidir.
* 28 Temmuz 2021 de çıkarılan Turizm Teşvik Yasası derhal geri çekilmelidir.
* İklim krizi ile mücadele için kömürlü elektrik santralleri inşa etmek gibi fosil yakıt merkezli enerji politikaları acilen terk edilmelidir. Yangın, sel gibi felaketlere karşı iklim adaleti esaslı politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalıdır. Buna dair yasal eksikler giderilmelidir.
*Yangınları engellemek için kağıt üzerinde değil, pratikte karşılığı olan önlemler derhal alınsın. Doğa ve yaşam bugün ve geleceğimizdir. Yangına ramak kalmasın.”
ANTALYA