14. İşçi Filmleri Festivali, İzmir’de ‘Perdeyi aç sesin sarsın dünyayı’ temasıyla başladı. Festival komitesi ‘Sokakta ve sahnede sözümüzü söylemekten geri durmayacağız’ dedi
Bu yıl 14.’sü düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne yapılan yürüyüşüyle başladı. Festivalin bu yılki teması şair Arkadaş Zekai’nin bir dizesinden alındı. “Perdeyi aç sesin sarsın dünyayı” temasıyla perdelerini açan festival, 7 Mayıs’a kadar devam edecek. Açılış konuşmasını festival ekibinden Duygu Şahlar yaptı.
‘Hakikat biz alırsak vardır’
Şahlar, şöyle konuştu: “Bu birlikteliğimiz başka anlamlar yüklüyor. Mesela işçi çizmeleri ya da tek bir kırmızı karanfil, sadece bir çiçek midir, ya da sokak ortasında altı delik bir ayakkabı bizim için ne anlama geliyor? Ya da ölmüş bir sürü katır, ya da elma kokusu, ya da ekmek almaya giden bir çocuk gördüğümüzde aklımıza mutlu bir kahvaltı sofrası mı geliyor? Ya da birisi bize anlıyorum ama konuşamıyoruz dediğinde, bir konuşma beceriksizliği midir? Ya da mahalle ortasında bir asfaltta kazılmış bir çukur bir belediye beceriksizliğini mi getiriyor aklımıza? Yoksa orda bir mücadele mi var? Kırmızılı kadın, boyundan büyük beyaz bir elbise giymiş bir kız çocuğu, bunlar bize neyi hatırlatıyor? Çünkü biz bu hakikatteki başka anlamı arıyoruz. Çünkü hakikati çok iyi biliyoruz. Hakikat inşa edilen bir şeydir. Hakikat ancak biz gidip alırsak vardır.”
‘Sahnede sansür var’
Şahlar’ın ardından festivalin tertip komitesi adına Uğur Demir söz aldı. Son yıllarda artan sansüre ve yakın zamanda çıkarılan sinema yasasına değinen Demir, “Sokakta, sahnede sansür var. Biz işçi filmleriyle direnişi sokaktan sahneye, sahneden sokağa taşıyoruz. Okullarda, yaşam alanlarımızda, konuşmaya çalıştığınız her yerde sansüre uğruyoruz. Sokakta da sahnede de sözümüzü söylemekten geri durmayacağız” dedi. Konuşmanın ardından Şükrü Alaçam’ın yaptığı uzun metrajlı “Locman” adlı filminin gösterimi yapıldı.
İZMİR