İstanbul’da Kürtçe şarkı söyleyen, Kürtçe ezgiler çalan müzisyenleri gözaltı ve para cezalarıyla yıldırma girişimleri sürüyor. İşte bir diyalog: ‘Müzik yapmak yasak, emniyet amirinin talimatı’, ‘Amirim müzik aletini alıyor muyuz?’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) izin almalarına rağmen İstiklal Caddesi’nde müzik yapmaları zabıta tarafından engellenen ve para cezası kesilen müzisyenler baskıyı protesto etti. Müzisyenler izin kağıtlarını yaktı.
MA’dan Doğan Kaynak’ın haberine göre İstanbul Taksim’de bulunan İstiklal Caddesi’nde sokak müzisyenlerinin faaliyetleri engelleniyor. Daha öncede engellemelerle karşılaştıkları için “Gözaltına alınan sokak sanatçılarına sözlü ve fiziki şiddet” haberlerinden sonra kamuoyunda büyük tepki oluşmuştu. Tepkilerden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) müzisyenlere izin belgesi çıkarma ve müzik durakları açma sözü verdi. Müzik durakları açıldıktan sonra izin belgelerini alan müzisyenler, izin belgelerini almalarına rağmen zabıtalar tarafından yeniden engellenip enstrümanları ellerinden alınıyor. El konulan enstrümanlar belediyenin deposuna kaldırılıyor. Müzisyenler, enstrümanlarını geri almak için belediyeye bir miktar para ödemek zorunda kalıyor.
Bu hafta müzik yapmak için İstiklal Caddesi’ne giden müzisyenler, zabıtalar tarafından, “müzik yapmak yasak, emniyet amirinin talimatı” denilerek engellendi. Müzisyenler engelleme anını videoya çekti. Videoda, zabıtalar telefonla aradıkları kişiye, “Amirim müzik aletini alıyor muyuz?” diye sordu. Telefonla görüşmesini bitirdikten sonra zabıtalar, müzisyenlerin elindeki müzik aletlerini vermelerini istedi, “zorla alırız” diye tehditler savurdu.
Polis saldırısına uğradı
Engellenen müzik grubunun üyesi Muhammed Taşdemir, maruz kaldıkları engellemelere dair konuştu. 10 yıla yakındır sokak müzisyenliğini yaptığını belirten Taşdemir, birkaç ay öncede Kürtçe müzik yaptıkları için polislerin saldırısına uğradıklarını kaydetti. Yaşadıkları bu olaydan sonra kamuoyunun onlara destek verdiğini belirten Taşdemir, “Bu olaydan sonra bize izin kağıtları çıkardılar. Bize müzik durakları kurdular. Biz izinleri alana kadar, müzik duraklarını tekrar yasakladılar. Şu anda yeniden ‘İstiklal’de müzik yapmayın’ diyorlar. Arkadaşlarımızın enstrümanlarını almaya çalışıyorlar. Biz müzik aletlerimizi vermiyoruz. Onlara, ‘biz bunlarla ekmeğimizi kazanıyoruz size veremeyiz’ diyoruz ama bazıları anlayışla karşılarken bazıları da elimizden aletlerimiz alıyorlar” dedi.
‘Sizi burada görmeyeceğim, defalarca sizi uyardım’
Kendilerinden alınan enstrümanlarının olduğunu ifade eden Taşdemir, “Onlar, ‘uyarı’ diyor ama bizi tehdit ediyorlar. Zabıta, bize, ‘sizi burada görmeyeceğim, defalarca sizi uyardım buraya gelmeyin’ diyor. Biz de burada daha önce müzik durağı olduğunu söylüyoruz. Belki tekrar diyecekler, ‘Kürtçeyle bir alakası yok’ ama belki devlet yönünde Kürtçeyle alakası olmayabilir ama müzik durağımıza getirip Türk bayrağı asıyorlar. Sanki bayrakla bir alıp veremediğimiz varmış gibi” dedi.
Para cezaları
Kendisine yaklaşık on defa para cezası kesildiğini kaydeden Taşdemir, bütün müzisyenlere bir para cezası verildiğini söyledi. Taşdemir, “Bize, yazmadıklarını söylüyorlar ama bunlar hepsi yalan. Bize kişi başı 204 TL para cezası kestiler. Eskiden 153 TL’ydi şu anda ona da zam getirdiler” diye konuştu.
Müzik yapmak için izin belgelerini aldıklarını dile Taşdemir, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ek binasına izin almak için gittik. Onlardan söz almıştık. Ek binasına gittiğimizde, ‘bir mağduriyet yaşamışsınız size tekrar yardımcı olacağız’ denildi. Bize izin kağıtlarını çıkardılar. Ama bir anlamı kalmadı. Çünkü müzik tekrar yasaklandı. Şu anda bize zabıta engel oluyor. Olayların soğumasını beklediler. Olaylar soğudu tekrar bir yasak getirdiler. Şu anda izin kağıtlarının hiçbir anlamı kalmadı. Çünkü bunları gösterdiğimiz zaman yine yasaklıyorlar. İzin kağıtlarını yakmak istiyorum. Bu şekilde protesto etmek istiyorum” diyerek izin kağıdını yaktı.
‘Sizi burada görmeyeceğim, defalarca sizi uyardım’
4 yıldır sokak müzisyenliği yaptığını ifade eden Yusuf Abak da rahat bir şekilde müzik yapamadıklarını söyledi. Abak, şunları dile getirdi: “Durakta müzik söyleme sıramızı bekliyorduk, zabıta amiri gelip eşyalarımızı aldı. Bize, ‘siz burada müzik yapamazsınız’ dediler. Benim müzik aletim olan cajonu aldı ve bana 204 TL para cezası kesti. İzin kağıdımızı gösterdiğimizde, ‘artık o izinler bitti o izinler artık yok, kafanıza göre müzik yapamazsınız’ diyorlar. Geçen gün amfimi de aldılar ve üzerine, ‘bu amfi verilmeyecek’ diye yazıldı zabıta tarafından. O amfiyi alabilmem için şu anda 3 bin TL para ödemem gerekiyor. O parayı ödesem bile üstündeki yazı yüzünden bana verilmeyecek. Biz, eskisi gibi müzik yapmak istiyoruz. İstiklal Caddesi müzik olmadan olmaz.”
İSTANBUL