Kadınlar Fransa’nın birçok kentinde çeşitli eylemlerle, sokaklara verilen erkek isimlerini kadın isimleriyle değiştiriyor. Benzer bir eylem Kadıköy’de de yapılmış, sokaklara özsavunma yapan kadınların isimleri asılmıştı
Kadınlar Fransa’nın çeşitli kentlerinde yaptıkları eylemler eşliğinde, sokak isimlerini kadınların isimleriyle değiştiriyor. Fransa genelinde sokak isimlerinin sadece yüzde 6’sının kadın isminden oluştuğu eleştirisiyle yapılan eylemlerde kadınlar, kadın erkek eşitliğinin sokak isimlerinin “kadınlaştırılmasından” da geçtiğini ifade ediyor. 20 Minutes gazetesine konuşan Copines Strasbourg kolektifinin başkanı Maureen Morlet, “Bu bir gerçektir, her gün görüyoruz. Tanınmış çok sayıda kadın şahsiyet olmasına rağmen kamusal alanda kadına çok az yer veriliyor” diyor. Strasbourg’da aynı zamanda üniversite öğrencisi olan Morlet, arkadaşları ile birlikte sokak isimlerini değiştirmek için afiş kampanyası yürütüyor. Strasbourg’daki ünlü Kléber Meydanı’na Simone Veil, Saint Etienne köprüsüne Sainte Mère Teresa gibi isimler konulurken, kadınları öne çıkarmak için 70 duvara afişleme yapıldı.
Direnişçi Lucie Aubrac
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim kampanyasında kadın erkek eşitliğini öne çıkarmıştı. Ancak diğer birçok alanda olduğu gibi Macron’a bu konuda da güven kalmadığını vurgulayan Morlet, “Başlangıçta, bir şeyleri değiştirebileceğinden umutluyduk ama hükümetin son girişimleri bu davanın öncelikleri arasında olmadığını gösteriyor” diye belirtti. Kamusal alanda kadınların öne çıkması için girişimler birçok kente yayıldı. Paris’in içinde yer aldığı “Ile-de-France” bölgesinde iki metro istasyonunun isimlerinin değiştirilmesi için yapılan oylamada 30 bin kişi “evet” dedi. Bagneux İstasyonu’na direnişçi “Lucie Aubrac”ın adı, Montrouge İstasyonu’na da şarkıcı “Barbara”nın adı verildi. Ancak bu girişim de halen sembolik düzeyde kalmaya devam ediyor, zira Paris’te sadece dört metro istasyonu kadın ismini taşıyor.
Eşitlik için Yurttaş Atölyesi
“Osez le féminisme” (feminizme cesaret edin) isimli derneğin sözcüsü Raphaelle Rémy-Leleul, kamusal alanın feminize edilmesinin doğru yolda olduğunu söylüyor. Sözcü, 2015 yılında başlattıkları “FémiCité” kampanyası ile yolların isimlerini sahte levhalarla değiştirdiklerini hatırlatırken, “O zamandan beri, Montpellier ve Nantes’ta bu operasyon geriledi, ancak bugün bu girişimlerin giderek daha fazla kente yayıldığını görüyoruz” dedi. Sosyalist Parti’nin elindeki Nantes Belediyesi, sokaklara kadın isimlerinin verilmesi için çok sayıda telefon aldıklarını bildirdi. Belediyenin ortak yaşam ve ayrımcılıklarla mücadele delegasyonundan sorumlu başkan yardımcısı Aicha Bassal, “Harekete geçmek için kadın-erkek eşitliğinin büyük bir ulusal davaya dönüşmesini beklemedik” diyerek, “2016’da sokaklarımızda 1.000 erkek ve sadece 100 kadın isimi olduğunu fark ettik ve gerçek eşitlik için bir yurttaş atölyesi başlattık” dedi.
2019’da eşitlikçi bir tablo
“Les noms de rue disent les villes” kitabının yazarı Aix-Marseille üniversitesi profesörü Jean-Claude Bouvier, sokak isimlerinin “kadınlaştırılmasına” ilişkin girişimlerin ulusal bir boyut kazandığını söylerken, “2007 yılında kadın isimleri Fransa’da gerçekten çok az temsil ediliyordu. Her 10 erkeğe karşın bir kadın ismi vardı. Genel olarak, son 5 ila on yılda bir feminizasyon politikası gözlemleniyor” şeklinde konuştu. Bouvier, Val de Loire bölgesindeki La-Ville-aux- Dames örneğini gösterdi. Bu kentte kadın isimleri sokakların yüzde 75’ini temsil ediyor. Diğer bir ifadeyle, 112 sokaktan 84’ü kadın ismi taşıyor. Paris’te ise bu gelişme daha yavaş işliyor. Başkentte sokak isimlerinin sadece yüzde 5’i kadın isimlerinden oluşuyor. 2015’te bu oran yüzde 2.5’ti. “Osez le féminisme” derneği, 2019’da daha eşitlikçi bir tablo bekliyor.
Paris eylemi
Paris’te 2015 yılında da Osez le feminisme Derneği, 200 sokağa verilen erkek isimlerini kadın isimleriyle değiştirmişti. Eylemin amacını, Paris’in kadın Belediye Başkanı Anne Hidalgo’ya, Paris’teki sokak isimlerinde kadınların olmadığını göstermek olarak açıklayan dernek, Paris’teki sokak isimlerinden sadece yüzde 2,6’sına kadınların isminin verildiğini belirterek, bir sokağa isim verilmesinin onurlandırma amacı taşıdığı ve bu ayrıcalığın neden sadece erkeklere tanındığını sormuştu.
Türkiye’de de yapıldı
2016 yılında Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadıköy’de sokak isimlerini kadın isimleriyle değiştirmişti. Yaklaşık 200 sivil toplum kuruluşu ve grubunun üye olduğu Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu 16 Ocak günü Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yaptığı bir eylemle, hayatını kurtarmak için kendisine şiddet uygulayan erkeği öldüren ya da yaralayan kadınların isimlerini sokaklara asmıştı.
PARİS