Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti ülkedeki muhalefet tarafından sıcak karşılanmıyor. Erdoğan için verilecek yemeğe karşı siyasetçilerin boykotu büyürken, Berlin ve Köln’de protestolar düzenlenecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu akşam Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in davetlisi olarak Almanya’da. Erdoğan’ın ziyareti hem Türkiye’deki hem de Almanya’daki muhalefetin merceğinde. Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlalleri nedeniyle Erdoğan için verilecek resmi davete yönelik boykot ve protestolar büyüyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan için verilecek resmi yemek davetine birçok muhalefet partili siyasetçi katılmayarak boykot edeceğini açıkladı. Almanyalı siyasetçiler boykot nedenlerini ise “Alman vatandaşlarının Türk cezaevlerinde bulunması ve Ankara’nın demokrasi ve insan hakları değerlerinden uzaklaşmasını sürdürmesi” olarak açıklıyor.
Yemek boykotu
Almanya Başbakanı Merkel’in, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan için verilecek resmi yemek davetine katılmayacağı bildirilmişti. Merkel’in yemeğe katılmamasının siyasi bir mesaj olup olmadığı ise belirsizliğini koruyor. Son olarak Berlin Belediye Başkanı Michael Müller de yemeğe katılmayacağını açıkladı. Öte yandan Almanya hükümetinin Türkiye’nin bazı isteklerine karşı çıkması nedeniyle Erdoğan’ın programı üçüncü kez değişti. Erdoğan, Almanya’da AKP tabanı ile salon toplantısına izin çıkmayınca, Adlon Oteli’nde bir araya gelmesi kararı çıktı.
Muhalefet tepkili
Türkiye’deki muhalefetten de ziyarete ilişkin açıklamalar geliyor. DW’ye konuşan TBMM Başkanvekili HDP’li Mithat Sancar, Türkiye ile Almanya’nın ikili ilişkileri “karşılıklı çıkar ve siyaset” çerçevesine oturtmaması gerektiğini söyledi. “Erdoğan, siyasetle ticareti ayırmaya çalışacak, Almanya da bu yaklaşımı kabul ederse Türkiye’deki antidemokratik gelişmelerin sorumluluğuna ortak olacak” diyen Sancar, Almanya’ya “Erdoğan yönetimini kurtarmaya soyunmayın” çağrısı yaptı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da Almanya ve Türkiye hükümetine sert eleştiriler yöneltti. Paylan, “Almanya’nın insan hakları konusunu ziyarette önemli bir gündem maddesi yapacağının işareti olsaydı Türkiye, Cumartesi Anneleri’ni yerde sürüklemezdi. Ya da, havalimanı inşaatındaki insanlık dışı şartlardan şikayet eden işçiler tutuklanmazdı” dedi. CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel ise ziyaretle ilgili “büyük endişe” taşıdıklarını söyledi. Erdoğan ve Merkel ilişkisini “ayıplı” olarak tanımlayan ve bu ayıbın kendisini en çok göçmenler konusunda gösterdiğini söyleyen Özel, “İki lider, daha önce yaptıkları utanç verici pazarlıklardan bu ziyarette uzak durmalıdırlar” mesajını verdi. Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde Türkiye’deki ekonomik krizin yapısal sorunlarının gündeme getirilmesi ve hukukun üstünlüğünün tartışılması gerektiğini dile getiren Özel, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısının arttığını, tutuklama ve salıvermelerin Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştirildiğini ifade ederek, sözlerini “Türkiye’de her türlü barışçıl eylem, her türlü hak arama devlete karşı bir ayaklanma olarak görülüp en sert biçimde bastırılıyor” dedi.
Protestolar
Erdoğan Almanya ziyareti öncesinde Berlin, Hannover ve Düsseldorf’ta “Erdoğan hoş gelmedin” sloganıyla yapılan protestoların en kitleselleri 28 Eylül’de Berlin`de 29 Eylül Köln’de gerçekleştirilecek. Protesto gösterileri 135 farklı kurum ve platformdan oluşan ‘Erdogan not welcome’ platformu tarafından düzenleniyor.
Ziyaret öncesi ‘taviz’ yorumu
Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi Merkel hükümeti, mülteci anlaşması için Ankara’ya 215 milyon Euro verme kararı aldı. Avrupa Birliği’nin 2016 yılının Mart ayında Ankara’yla yaptığı 6 milyar euroluk mülteci anlaşması gereği Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yapmış,, geçtiğimiz Mart ayında Varna’da yapılan AB zirvesinde geri kalan 3 milyar euronun da en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı alınmıştı. İlk pakette Türkiye’nin aldığı 3 Milyar Euro’nun üçte biri AB’nin kasasından, geri kalan üç iki de üye ülkelerin bütçe büyüklüğüne göre paylaştırılmıştı. B Komisyonu ikinci paketteki 3 milyar Euro’yu da aynı hesaplamayla Ankara’ya ödemek istemişti. Ancak başını Almanya’nın çektiği Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler, Türkiye’nin anlaşmanın gereği projeleri hayata geçirmediğini belirterek Brüksel’e bayrak açmışlardı. Fakat Merkel hükümeti ısrarından vazgeçti ve ödeme planını kabul etti. Kararın Erdoğan ziyaretinin öncesinde geçmesi “taviz” olarak yorumlandı.
Gazeteciler için çağrı
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de Almanya hükümetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etmesi için çağrıda bulundu. Örgütün Almanya temsilcisi Christian Mihr, Erdoğan’ın ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, “Diyalog amacın kendisi olmamalı. Hükümet ve Cumhurbaşkanı (Frank-Walter Steinmeier), Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin isimlerini vererek onların serbest bırakılmalarını talep etmeli” dedi.
Dündar soru soracak
Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar Alman Haber Ajansı dpa’ya verdiği söyleşide Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Angela Merkel ile düzenleyecekleri ortak basın toplantısında Erdoğan’a tutuklu gazeteciler ile ilgili soru sormayı planladığını söyledi. Dündar, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Merkel’den Erdoğan’a insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında net mesajlar vermeleri çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ