Kadınlar 2019’da da erkek devlet zihniyetine karşı İrlanda’dan Hindistan’a, Fransa’dan Meksika’ya aynı taleplerle alanlardaydı. Erkek-devlet şiddetine karşı Şilili Las Tesis’in dansı ve şarkısı ile sokaklarda isyan eden kadınlar, birbirlerinin sesine ses oldular
Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar, kazanılmış hakları ve özgürlükleri için verdikleri mücadeleyi 2019’da da sürdürdü. Farklı dillerde aynı sloganlarla ABD’den İrlanda’ya, Şili’den Kuzey Suriye’ye, Hindistan’dan Brezilya’ya kadar alanlarda olan kadınlar, erkek şiddetine karşı seslerini yükseltti. Kadın ve çocuk katliamlarına, cinsel saldırıya ve çocuk istismarına karşı, kürtaj hakkı, “eşit işe eşit ücret” ve cinsiyet eşitliği için milyonlarca kadın taleplerini eylemlerle dile getirdi. Jinnews, yıl boyunca toplumsal direnişe öncülük eden kadınların ön planda olduğu gelişmelerden bazılarını derledi.
Zor kazanımlar
Hindistan’ın güneyindeki Karala eyaletinde 1 Ocak günü yaklaşık 5 milyon kadın 620 kilometrelik bir insan zinciri oluşturdu. Hinduizm’in en önemli tapınaklarından olan Sabarimala’ya kadınların girebilmesi ve cinsiyet eşitliğini savunmak için oluşturulan zincir, eyaletin kuzeyinden güneyine uzandı. 2 Ocak sabahı 50 yaşın altında iki kadın tapınağa giren ilk kadınlar oldu. Bir diğer kazanım İngiltere’de ekonomik ve psikolojik şiddetin aile içi şiddet sayılmasıydı. Düzenleme, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli dönüm noktalarından biri olarak değerlendirildi. İrlanda’da ise, bir ilişkide fiziksel şiddet içermeyen ancak psikolojik olarak kontrol sağlama davranışları da istismar kapsamında değerlendirildi.
50’den fazla kentte eylem
İspanya’da aşırı sağcı Vox Partisi’nin, kadına yönelik şiddetle mücadele yasasının iptaline ilişkin girişimlerine karşı kadın örgütleri, 15 Ocak günü 50’den fazla kentte eylem düzenledi. “Eşitlikte bir adım bile geriye gidilemez. Müzakere etmiyoruz” şiarıyla gerçekleşen eylemlere 45’ten fazla kadın örgütü, işçi sendikaları ve sol görüşlü siyasi partiler destek verdi. Kadınların eylemde olduğu bir diğer ülke ise Meksika’ydı. Başkent Meksiko City’de binlerce kadın metroda artan alıkoyma girişimlerine karşı eylem düzenledi.
İsviçre’de ‘kadın grevi’
İsviçre’de ise kadınlar, 28 yıl sonra cinsiyetçilik, kadına yönelik şiddet ve eşit işe eşit ücret talebiyle 14 Haziran’da “İsviçre Kadın Grevi” gerçekleştirdi. Grev kararının ardından kadınlar işe gitmeyerek sokakları doldurdu. Sloganlar, dövizler ve pankartlarla taleplerini haykıran kadınlar, Federal Meclisi sorumluluğunu yerine getirmeye davet etti.
Fransa’da Sarı Yelekliler
Kadına yönelik erkek şiddetine karşı eylemlerin bir diğer adresi ise Fransa oldu. 7 Temmuz’da yüzlerce kişinin katıldığı eylemde kadına yönelik şiddet protesto edildi. Fransa’da yıla damgasını vuran bir diğer gelişme de Sarı Yelekli Kadınların, Paris’te Bastille Meydanı’nı çembere alarak yolu trafiğe kapatmasıydı.
Meksika’da şiddet protestosu
Erkek şiddetiyle kadın katliamlarının yaşandığı ülkelerden biri olan Meksika’da kadınlar, tecavüz ve cinsel istismara karşı sokağa çıktı. Başkent Mexico’nun merkezinde yüzlerce kadın, 16 Ağustos Cuma gece yarısı toplandı. Meşalelerle yürüyen kadınlar, “Arkadaşlarım beni korur, sen değil” sloganı attı.
Güney Afrika’da OHAL çağrısı
Güney Afrika’da da binlerce kadın, ülke tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bir seviyeye çıkan kadına yönelik şiddete karşı “Vücudum senin suç mahallin değil” sloganı ile 6 Eylül’de parlamentoya yürüdü. Kadınlar, olağanüstü hâl ilan edilmesi çağrısında bulundu.
İran’da ‘Beyaz Çarşamba’
İran’da kamusal alanda kadınlara yönelik kıyafet kısıtlamalarını protesto amacıyla başlayan “Beyaz Çarşamba” hareketine destek eylemleri okullarda da yapılmaya başlandı. Ülkedeki yeni eğitim öğretim yılında bazı öğrenciler okullara başları açık gitti.
Kadınlar uzayda yürüdü
ABD’de astronotlar Christina Koch ve Jessica Meir, sadece kadınlardan oluşan uzay yürüyüşü görevini gerçekleştiren astronotlar olarak tarihe geçti. Arızalı bir batarya şarj ünitesinin değiştirileceği bu yürüyüşün altı saat sürmesi planlandı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın YouTube kanalından canlı yayınlanan astronotların tarihi yürüyüşü, uzay aracı iletişim sorumlusu Stephanie Wilson’ın “Christina, hava kilidini açabilirsin” komutuyla başladı.
Savaş suçları teşhir edildi
Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed, ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Reform Komisyonu’nda, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırısının sonuçlarına ilişkin bir sunum yaptı. Suriye’de yıllardır devam eden savaşın her dakikasının tanığı olduklarını hatırlatan Ehmed, özgür bir yaşam yaratabilmek için mücadele ettiklerini dile getirdi.
Şili’den yayılan Las Tesis dansı
Hükümet karşıtı protestoların sürdüğü Şili’de feministlerin “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla hazırladığı “Las Tesis” dans performansı ve şarkısı tüm dünyaya yayıldı. Birçok ülkede kadınlar meydanlarda gözlerini bantla kapatarak danslı eylem yaptı. Şili’de ise başkent Santiago’da bulunan Ulusal Stadyum’da toplanan binlerce kadın, erkek şiddetine karşı kitlesel bir eylem gerçekleştirdi.
8 Mart resmi tatil
Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınlar için resmi tatil ilan edildi. Meclis’teki 147 milletvekilinden 87’si 8 Mart’ın tatil günü olarak ilan edilmesi önergesine “evet” oyu verdi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü böylece Berlin’de resmi olarak tatil ilan edilmiş oldu.
KADIN SERVİSİ