Êzidîlere yönelik 74’üncü Ferman’ın 9’uncu yıldönümünde açıklama yapan siyasi parti ve sivil toplum örgütleri Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yaptı
DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidîlere dönük gerçekleştirdiği ve 74’üncü Ferman olarak bilinen katliamın 9’uncu yıldönümüne dair siyasi parti ve sivil toplum örgütleri yazılı açıklama yaptı. Siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri açıklamalarında, Êzidîlere yönelik soykırımın ve Şengal’in statüsünün tanınması çağrısı yapıldı.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK)
“Êzidî halkı, onların havarlarına koşanlara ve yol açanları unutmayacağı gibi DAİŞ ile birlikte 74’üncü Ferman’ın önünü açanları da unutmayacaktır. Ferman yüzünden bugün birçok Êzidî kamplarda yaşıyor, bir kısmı göç etmek zorunda kaldı. Her ne kadar DAİŞ yenildiyse de bugün DAİŞ’in ortaklığını yapanlar Êzidî halkının Şengal’de statü elde etmesini engelliyor. Kadim bir halk olan Êzidîler, yersiz, yurtsuz, statüsüz bırakılarak, yok edilmek isteniyor. Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen bu ferman insanlığa karşı suçtur ve birçok devlet soykırım olarak tanımladı. 74’üncü Ferman’ın soykırım olarak kabul edilmeli ve bu fermana ortak olanlar uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır. DTK olarak, 9’uncu yıl dönümünde DAİŞ tarafından katledilen Êzidîleri saygıyla anıyor, Şengal’in statüsünün tanınmalıdır. Tüm Kürt kurumları ve siyasi partilere, kadim Êzidî halkını saldırılara karşı korumaya ve Şengal’in statü sahibi olması için çalışma içinde olmaya çağırıyoruz.”
Yeşil Sol Parti: Êzidîlere yönelik katliam, soykırım olarak tanınmalıdır
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) konuya ilişkin resmi Twitter hesabında paylaşımda bulundu. Paylaşımda, “IŞİD çetelerinin saldırısı sonucu katledilen Êzidîleri saygıyla anıyoruz. Geçen 9 yılda yeni bir yaşamı inşa eden Şengal halkına yönelik işgal saldırıları devam ediyor. Bir daha saldırıların yaşanmaması için Êzidîlere yönelik katliam, soykırım olarak tanınmalıdır” denildi.
HDP: Soykırım tanınsın
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırımı kınadı. Katliamda ve halkı korumaya çalışırken yaşamını yitirenlerin anıldığı açıklamada, “Tüm toplumu bu soykırımın tanınması ve bir daha yaşanmaması için sorumluluk almaya çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.
DBP: Statü verilmeli
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de sanal medya hesabından paylaştığı mesajla katliamı kınadı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “74’üncü fermanda yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor, Ezidîlerin DAÊŞ çetelerinin barbarlığına karşı yaşamı yeniden inşa edebilmesinin teminatı olan barışın tesisi adına tüm dünya kamuoyunu göreve çağırıyoruz. Ezidilere yönelik yapılan katliam soykırım olarak tanınmalı, Şengal’e statü verilmeli ve 3 Ağustos günü, ‘Kadın Kırımı ve Ezidî Soykırımına Karşı Uluslararası Eylem Günü’ ilan edilmesi için çağrımızı tekrarlıyoruz.”
Amed Barosu
Amed Barosu, resmi Twitter hesabından 3 Ağustos 2014’te DAİŞ’in Êzidîlere yönelik soykırımını kınadı. Açıklamada, katliamın soykırım olarak tanınması istendi.
İHD
İnsan Hakları Derneği (İHD) ise 3 Ağustos’un soykırımı anma günü olarak tanınmasını talep etti.
HABER MERKEZİ