Madenlerle işgal edilmiş olan Sivas coğrafyası susuzlukla yakıcı biçimde tanışmaya başladı. Sivas kent merkezinde 1 aylık su kalırken 52 km uzak Hafik’ten su taşınmak istenen barajda kurumak üzere
AKP iktidarı doğa yağmasına aralıksız devam ederken maden ve enerji işletmeleri doğal yaşam yerle bir etmiş durumda. Türkiye’nin dört bir yananında süren doğa yağması Sivas coğrafyasında büyük ölçeklerde gerçekleşirken maden ihalelerine çıkıldığı heradımda en büyük sahalar Sivas coğrafyasında ortaya çıkıyor. Sivas’ın yüzölçümünün yüzde 63’ü maden sahası olurken su varlığı hem madenlere bağlandı hem de madenlerin yarattığı kirlilik ve neden olduğu iklimsel değişimlerle birlikte büyük bir susuzluğun kıskacına girmiş durumda. Sivas kent merkezinde yaşanan susuzluğun çözümü adına su boru hatları yaparak Sivas’ın içme suyu bararjı olan 4 Eylül barajına 52 km öteden su taşınmak istenmesi ise daha büyük felaketlere yol açacak.
Su Hafik’ten Sivas’a taşınacak!
Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, kaynakların azalmasıyla kentte şebeke suyu sorunu yaşadıklarını belirterek, şehrin 1 aylık suyunun kaldığını açıklayarak, “Önümüzdeki süreçte haftanın 1 günü, bölgesel olarak su kesintilerine başlayacağız” dedi. Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve DSİ 19. Bölge Müdürü Zafer Aslan, 4 Eylül Barajı’na, Hafik’te bulunan Pusat Özen Barajı’ndan su taşınması amacıyla başlanan isale hattı hakkında konuştu. Toplam 52 kilometre uzunluğa sahip olacak hattın 14 kilometre olan ilk etabında çalışmalar yoğunlaştığı ve hattın tamamlanmasıyla kent merkezindeki şebeke suyu ihtiyacı büyük oranda karşılanacağı belirtildi.
Belediye umut satıyor
İnceleme sırasında açıklama yapan Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Malumunuz uzun bir süredir şehrimizde su sorunu gündemde. Şu an Sivas’ımıza su sağlayan 4 Eylül Barajı’mızda su bitme noktasında. Yaklaşık bir aylık su var. Bu sorun uzun zamandır gündemimizdeydi. Konuyu Cumhurbaşkanımıza arz etmemiz üzerine yatırım programına alınarak hızlı bir şekilde ihalesi gerçekleşti. Firma bir an önce ilk etap olarak 14 kilometrelik alanı yapmak üzere çalışmalara başladı. Tavra Deresi’nden aldığımız su, şehrin ihtiyacının yaklaşık 3’te 2’sini karşılıyor. Kalan kısmı da barajdan aldığımız su. Kasım ayı sonu gibi isale hattı çalışmalarının ilk etabının tamamlanacağını söyleyen Başkan Bilgin, “O tarihe kadar yetmeyecek gibi. Bu nedenle önümüzdeki süreçte haftanın 1 günü, bölgesel olarak su kesintilerine başlayacağız. Biz bu noktada hemşerilerimizin anlayışını bekliyoruz. Projenin tamamı ise önümüzdeki yaz tamamlanmış olacak” diye konuştu.
Hafik Barajı da kuruyor
4 Eylül Barajı’na taşınacağı belirtilen su, boru hattı ile Hafik’te bulunan Pusat-Özen Barajı’ndan aktarılacak. Sivas’ın su sorunu çözeceği iddia edilen Pusat-Özen Barajı’nda yaşanan su çekilmesi sonucu baraja suları altına gömülmüş olan köy mezarlığı ve ağaçlık alanlar ortaya çıktı. Yapılan projenin Sivas’ın su ihtiyacını karşılayacağı iddiaları gerçeık olmaktan çok uzak. Halktan anlayış bekleyen AKP’li Belediye Başkanı Bilgin’in bu sözleri yaklaşan seçimlerde zor duruuma düşmelerinin çaresizliğini gösterirken, Sivas’ın mevcut iktidarla su sorunu dahil giçbir sorununun çözülemeyeceği yurttaşlarca belirtiliyor.
Yurttaşlar tedirgin
Sivas’taki 4 Eylül barajında geçtiğimiz yıl yaz sonu yüzde 11.15 olarak ölçülen su seviyesi bu yıl yüzde 6’ya kadar düşmüş olması susuzluğun büyüdüğünü gösteriyor. 4 Eylül Barajı yakınında bulunan Kolluca köyünden bir yurttaş, ” Barajın yapımına 2002 yılında başladı. 2004 yılında yapımı bitti. Baraj o zamandan beri su tutmaya başladı. Birkaç yıl öncesine kadar kışın kar yağışı falan olmadığı için, yağmurlar falan olmadığı için barajın doluluk oranında oldukça bir azalma oldu. Devlet Su işler bir açıklama yapmış. Geçen yıl yüzde 11 oranında doluymuş bu yıl bu oran yüzde 6 civarına kadar düşmüş. Bu barajın bu kadar çekildiği hiç görmedim. İlk defa bu seviyede görüyorum” diye belirtti.
EKOLOJİ SERVİSİ