Sivas Katliamı’na ilişkin firari üç sanık hakkında süren davanın duruşması görüldü. Kaçaklık durumunun zaman aşımı süresini etkilemeyeceğini öne süren Savcı, üç firari sanık hakkında da zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Savcı’nın zaman aşımı talebini kabul ederek davanın düşmesine hükmetti
Sivas’taki Madımak Oteli’nde 33 yazar, ozan ve düşünürün, yakılarak katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçti.
2 Temmuz 1993’teki katliama ilişkin yargı süreci ise hiçbir mahkemenin katliamı “insanlığa karşı suç” kabul etmemesinden dolayı faillerin bir türlü bulunmadı, bulunanlar cezalandırılmadı.
O gün, oteli yakan ve alkışlayan 15 bin kişiden sadece 190’ı gözaltına alınmış; 190 kişiden de 124’ü hakkında dava açılmıştı.
Davadaki firari sanıklar Murat Sonkur, Murat Karataş ve Eren Ceylan’ın yargılamasına bugün (14 Eylül) Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Yoğun katılımdan dolayı duruşma 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait büyük salonda görüldü.
Sanıkları ise AKP’li eski belediye başkanları ve AKP’nin yöneticileri savundu.
Duruşmaya Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İstanbul Milletvekili Celal Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökçe Gökçen, Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu, Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca ve çok sayıda gazeteci ve siyasetçi katıldı.
Duruşmada yaşananlar
Duruşmanın başında Mahkeme Heyeti Başkanı, kalabalık ve havasızlıktan dolayı duruşma zaptının anlık olarak yazılması yerine SEGBİS çözümü yapılmasını istedi. Müşteki Hüseyin Karababa’nın avukatı Özgür Piroğlu, “Çok kritik bir duruşma bu, SEGBİS olduğu zaman bizim söylediklerimiz tutanağa geçmiyor. SEGBİS olması duruşmada söylediklerimizin dışarıya taşınmasını engelleyecek. En azından bu kritik duruşmada söylediklerimiz orada olsun” diyerek tepki gösterdi. Salondaki katılımcılar da Heyet Başkanı’nın “havasızlık” sözlerine, “Ülkenin havası bozuk, adalet istiyoruz” sözleriyle tepki verdi.
Karamollaoğlu’nun çağrılması istendi
Kısa süreli gerginliğin ardından müştekilerden Hüseyin Karababa, dönemin Valisi ve Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu’nun mahkemeye çağrılması gerektiğini söyledi. Karababa, “Temel Karamollaoğlu, katillerden birisidir. Gözlerimle gördüm. Taşları o yığdı. Devletten kimse yargılanmadı. Devlet, Alevilere karşı suç işledi Sivas’ta. Ortada bir soykırım vardı” dedi.
Alevi soykırım
Heyet Başkanı, Karababa’ya taleplerini sorduğunda Karababa, “Ben otuz yıldır talep ediyorum zaten. Üç, beş çakalın üstüne yıkarak Alevi katliamını basitleştirip, anlamsızlaştırıyorlar. Yineliyorum, Alevi soykırımı var. Karamollaoğlu ifadeye çağrılmadıkça, Türkiye Cumhuriyeti karanlıklar altında kalacaktır. Hem de Karamollaoğlu’nu pamuk yapanlar, onun sağında duranlar, solunda duranlar onla birlikte anılacaktır” diye devam etti.
30 yıldır sanık sandalyeleri boş
Davanın otuz yıldır avukatı olan Şenal Sarıhan, boş sanık koltuklarını göstererek, “Şu sahne her şeyi anlatıyor. 30 yıldır sanık sandalyeleri boş. Alman makamlarıyla yazışmanızda zamanaşımına vurgu var. Ancak biz yıllardır ortada insanlığa karşı işlenmiş suç olduğunu söylüyoruz. Bu suçlarda aftan söz edilemez, zaman aşımı olamaz” dedi.
Sarıhan, davanın yıllardır çok sayıda heyetle yürüdüğünü belirterek Mahkeme Heyeti’ne şunları söyledi:
“Ben bu davanın 30 yıldır tanığıyım, avukatıyım. Her aşamayı ince ince anımsamaya çalışıyorum. Çok yakın zamanda 2019’da sizden önceki heyetten üç sanığın kaçak olmasına ilişkin talepte bulunduk. Bu talebimiz kabul edildi. İnsanlığa karşı suç meselesini bir kenara bırakırsak; üç sanık da kaçak sayıldı. Kaçak sayılma zamanaşımını durdurur.”
Savcı zaman aşımı istedi
Savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Kaçaklık durumunun zaman aşımı süresini etkilemeyeceğini öne süren Savcı, üç firari sanık hakkında da zaman aşımı uygulanarak davanın düşmesini talep etti.
Mahkeme salonuna polis geldi
Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. Aranın ardından mahkeme salonuna polisler geldi. Mahkeme salonunda polis olmayacağını belirten mağdur yakınları, “Polis dışarı” dedi. Heyet başkanı, katliamda yakınlarını kaybedenlere dönerek, “Bu davranışınız polisin gerekli olduğunu gösteriyor” dedi.
Dava düşürüldü
Verilen aranın ardından kararını açıklayan Mahkeme heyeti, Savcı’nın zaman aşımı talebini kabul ederek davanın düşmesine hükmetti.
Katliamda yaşamını yitirenler
Sivas’ta gerçekleşen katliamda Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Ahmet Alan, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Öztürk, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari İnci Türk ve Kenan Yılmaz yaşamını yitirmişti.
ANKARA