Sîtav Yayınevi 21’i Kürtçe 4’ü Türkçe 25 yeni kitabıyla Diyarbakır Kitap Fuarı’na hazır. Kitapevi sahibi Kahir Bateyî, okurlara seslenerek Kürtçe yayınlara sahip çıkmasını istedi.
Sîtav Yayınevi 21’i Kürtçe 4’ü Türkçe olmak üzere toplam 25 kitapla 28 Eylül- 6 Ekim tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır 7’nci Kitap Fuarına hazır. Toplam 150 kitapla fuara katılacaklarını belirten Sîtav Yayınevi sahibi Kahir Bateyî okurlara seslenerek 100’ün üzerinde yayınevinin katıldığı fuarda özellikle Kürtçe kitaplara ilgi gösterilmesini istedi.
‘Kürtçe okurların bu fuara ilgi göstermesini istiyoruz’
Yaklaşık 4 aydır fuara hazırlık yaptıklarını dile getiren Bateyî, yayınevlerinin 25 yeni kitapla fuarda olacağını belirtti. Bu kitapların 21’inin Kürtçe 4’ünün ise Türkçe olduğunu ifade eden Bateyî, fuarın bölge halkı için iyi bir fırsat olduğunu vurguladı. Bateyî, “Özellikle Kürtçe okurların bu fuara ilgi göstermesini istiyoruz. Herkesin Kürtçeye sahip çıkması gerekiyor. Kürtçe günden güne yok olmayla karşı karşıya ve kabul etsek de etmezsek de büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Son yıllarda çok sayıda Kürtçe eseri basıldı, basın yoluyla tanıtıldı ama pek ilgi gösterilmiyor. Halkımızın bu konuda daha duyarlı olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
‘Kürt okurlar, Kürt diline ve Kürt edebiyatına sahip çıkılmalıdır’
Kürtçe dilinin artık yabancı bir dil haline geldiğini sözlerine ekleyen Bateyî, Kürtçe konuşulmadığından sahip de çıkılmadığını hatırlattı. Bu durumun Kürtler için “ayıp” bir durum olduğunu ifade eden Bateyî, “Bu hem trajedidir hem de büyük bir utançtır. Bir gün tarih bunun hesabını soracaktır. Kürt kurumları bu dile sahip çıkmazsa, Avrupa’dan Türkiye’ye kadar Kürt dili yabancı bir dil olarak kalır ve tarih bu suçun hesabını sorar. Bunun için fuar münasebetiyle Kürt okurlar, Kürt diline ve Kürt edebiyatına sahip çıkılmalıdır. Herkes diline sahip çıkar ve bunu varlık- yokluk mücadelesi olarak görürse Kürtçe dilinin bu gidişatı da değişmiş olur” dedi.
Sîtav Yayınevi’nin Diyarbakır Kitap Fuarı’nda ilk kez okurlarına sunacağı kitaplar şöyle:
Çîrokên Quncukê Dojehê-Mihemedê Ehmoye Kejo
Alîkariya Destpêkê- Dr. Erdal Sîpan
Kaniya Pêncçavî
Di Dîroka Kurdistanê De Çel-Dennıs Dargul
Xizêmak- Nûdem Hezex
Komara Kurdistanê û Mehkemekirina Pêşewa Qazi Mihemed-Seid Veroj
Kurdîzade Ahmed Ramiz –Seîd Veroj
Külîlk û Şikevlatu –Mehmet Oncu
Pêkenokên Gelêrî-Mehmet Oncu
Serhatî û Serboriyên Kurdan – Mehmet Oncu
Esir Dünyalar- Fırat Özdemir
Kayıp Öyküler-Emin Sarı
Dilka Dayikê-Silêman Feqîyanî
Siwarê Evînê-Brader Mûsîkî
Rastnivîsa Kurdî-Halil Aktuğ
Sêbareya Zindana-1 Cuhû-Menaf Osman
Guldesteyek Ji Çîrokên- Sadik Hidayet Cafer Açar
Mİrza Mihemed –Sîlêman Feqîyanî
Gülistana Min –Ahmet Huseyîn
Gulşilan- Mehmet Ali Çawlî
Kenistan – Memê Miksî
Yasaklı toprakların çocuklarının aşkı- Servet Özkan
Perdeyê Reş- Qahir Bateyî
Rüzgar ve Yaprak- Abbas Kiarostami