Çin’de başlayıp dünyaya yayılan koronavirüsü kapitalist ekonomileri derinden sarstı. Türkiye’de dolar 6.31 TL’ye çıkarken, virüs ile turizm sektöründe de ciddi bir çöküşün ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor
Korona virüsü kapitalist ekonomileri derinden etkiliyor. Halk sağlığının hemen hemen tüm ülkelerde (Küba hariç) piyasalaştırıldığı günümüzde sistemin salgın vb. sorunlara karşı bir yanıt üretemeyeceği ortaya çıktı. Bütün dünya korona ile kırılırken Türkiye’de en son 2 vakanın görüldüğü açıklaması ise inandırıcı olmaktan uzak. Korona virüsünün Türkiye’de sadece 19 kentte 25 noktada tespit edilebiliyor olması virüsün çok daha fazla olabileceğine işaret ediyor. Virüsün etkisi altına giren Türkiye ekonomi piyasası ise haftanın son işlem gününde dolar 6.31 TL, euro ise 7.07 TL’den işlem gördü.
Döviz ve altın yükseliyor
Korona virüsü (Kovid-19) nedeniyle piyasalarda başlayan hareketlilik sürüyor. Dolar ve eurodaki artışla birlikte altındaki artış da sürüyor. Altının gram fiyatı haftanın son işlem gününde 321.14 TL’yi buldu. Çeyrek altın dün 512 TL’den alınırken, 523 TL’den satışa sunuldu. Cumhuriyet altını ise 2 bin 120 TL’den alınıp, 2 bin 152 TL’den satıldı.
Çin kaynaklı yatırımlar duruyor
Türkiye’den IC Yatırim Holding A.Ş., China Merchants Group Ltd. ve bir grup Çin bankası arasındaki 2.3 milyar dolarlık krediyi yeniden finanse etme konusundaki görüşmeler erteleniyor. Korona virüsü salgını, Çin bankalarının Türkiye’de düzenlediği büyük bir kredi anlaşmalarını da tehdit ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli bankacılık birimleri için virüsün ne kadar oyun değiştirici olabileceği vurgulanıyor. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip Çinli bankalar, Türkiye’nin finans endüstrisinde büyük proje finansmanı anlaşmalarının peşinde koşarak hızla genişliyorlardı. AKP hükümetinin, IC Yatırım ve 3. köprü sahibi olan Astaldi konsorsiyumuna 2012’de toplam 3 milyar dolarlık yol inşa etmek ve işletmek için izin vermesinden sonra 2016’dan beri Çin bankaları ile görüşülüyordu.
Turizm etkilenecek
Türkiye’de turizm gelirlerinin de virüs etkisiyle dibe vurabileceğine dikkat çekiliyor. Turizm sektörünün bankalara kredi borcu 2019 itibarıyla 96 milyar lira olması turizm sektörünün kırılganlığını ortaya koyarken turizm gelirlerinin düşmesi büyük yıkımı ortaya çıkaracak. Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği (ICCA) mart, nisan ve mayıs aylarında dünyanın çeşitli ülkelerindeki kongre, toplantı ve benzeri etkinliklerin yüzde 59,2’sinin iptal edildiğini duyurmuştu. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili koronavirüs salgınının uluslararası turizm gelirlerinde 30 ila 50 milyar dolarlık kayba yol açtığını belirtti.
Otel açılışları erteledi
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, bütün dünyada panik etkisi yaratan koronavirüs nedeniyle, tatil rezervasyonlarında yavaşlama olduğunu, bu yüzden Türkiye’deki turizm bölgelerinde nisan ayı başında açılacak otellerin, açılışlarını nisan sonuna ertelediğini açıkladı. Yaşanan seyahat yasaklarının da bu durumu daha da kötüleştireceğini belirtti.
Petrolde dip mi göründü?
Geçtiğimiz perşembe akşamı New York’ta Brent petrol yüzde 8 daha gerileyerek varil fiyatı 30 dolara yaklaştı. Trump’ın Avrupa’dan ziyaretleri yasaklaması ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de petrol arzını artıracağı haberleri yeni durumda etkili oldu. OPEC+ tarafından Rusya’nın daha fazla üretim kısıntısını çıkarına görmemesinin ardından mevcut kota anlaşmasının uzatılmayacağı ortaya çıktı. Bununla birlikte petrol fiyatlarında önceki haftanın ikinci yarısından bu yana devam eden sert satışlar görüldü. Mevcut koşullarda, petrolün daha aşağıdaki seviyelere düşebileceği belirtiliyor.
HABER MERKEZİ