Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurum Raporu’na göre, Türkiye kadın erkek fırsat eşitliğinde 131 sırada. KEFEK’in önceki dönem Başkanvekili Candan Yüceer’e göre, uçurum AKP iktidarında giderek derinleşti
Kadına yönelik şiddet en önemli sorunlarından biri olarak devam ederken, Türkiye’deki kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurum da bu sorunun temel nedenlerinden birini oluşturuyor. Her ay kadına yönelik şiddetin çetelesini tutan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na (KCDP) göre sadece 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürülürken, 332 kadın ise cinsel şiddete maruz kaldı. 2018 yılının ilk 6 ayında ise 206 kadın öldürüldü. Kadın erkek fırsat eşitliğini; ekonomiye katılım, eğitime katılım, sağlık ve siyasal güçlenme kategorilerinde inceleyen Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uçurumu 2017 Raporu’na göre; Türkiye, kadın erkek fırsat eşitliği bakımından 144 ülke arasında 131. sırada yer alıyor. Raporun 2018 verilerine göre ise, kadın erkek arasındaki uçurumu kapatmada Avrupa ve merkezi Asya’dan 46 ülke arasında olan Türkiye en son sırada yer alıyor.
Sadece 2 kadın bakan
Yine rapora göre, Türkiye’de kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu kapatacak en önemli alt endekslerden biri politik güçlendirmeyle parlamentoya giren kadın milletvekili oranını ile kadın bakan sayısının arttırılması. Bu oranının arttırılması yerine 24 Haziran seçimleri sonrası parlamentoya giren kadın sayısı 600 milletvekili arasında 104 iken, 16 bakandan oluşan yeni kabinde sadece 2 kadın var. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun (KEFEK) önceki dönem Başkanvekili olan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Diren Yurtsever’e değerlendirdi. Yüceer, KEFEK’in varlığını anlamlı ve değerli bulduğunu; ancak yeterli görmediğini belirterek, nedenleri şöyle açıkladı: “Bizim en çok eleştirdiğimiz şey, KEFEK’in tali komisyon olarak çalışması. Çünkü esasta konuşamıyoruz. Önerilerimizi esas komisyonlara sunduğumuz zaman esas komisyonlar bizim görüşlerimize kıymet vermiyor.
Yeterli görmeyişimin sebeplerinden biri de KEFEK’in kadına yönelik şiddet ve cinayetler konusunda çalışmalarında, söylemlerinde maalesef Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bir yol bir haritası, tüzelge sunması gerekirken, onların söylemlerini meşrulaştırmaya, güçlendirmeye çalışan bir durumu var. Kadına yönelik cinsiyetçi, ayrımcı söylemlere dair KEFEK’in ciddi anlamda açıklamaları olmadı. Sessiz kaldı. Daha güçlü daha etkin olabilir. İktidarın söylemlerine karşı daha net bir tavır alabilir. Maalesef parlamentoda ne yaşıyorsak burada da çoğunluk hesabı yapılarak, konulara siyaset üstü bakılmayarak bu anlamda iktidar ya da siyasi bakış penceremizin önüne geçemediğimiz için ortaklaşamıyoruz.”
İktidar siyasetten koparyor
Kadının siyasette görülmediğini, görülmek istenmediğini belirten Yüceer, şöyle devam etti: “Gerçekten nüfusun yarısını oluşturan kadınların temsiliyetine baktığımızda kadınların adı yok. Biz her alanda bu eşitsizliklere vurgu yapıyoruz; ama siyasette de kadınlar varla yok arasında. Bu durum da parlamentoda etkin olabilme, politikalarda belirleyici olabilme, sesini duyurabilme noktasında yüzde 30’u aşamadığımız sürece sıkıntı yaratıyor. Toplumsal yaşamın her alanında özellikle siyasette kadınların daha çok olabilmesi için özel önlemlerin uygulanması lazım. Kadınlara fırsat eşitliği tanınması lazım. Ama maalesef bugüne kadar özellikle iktidarın politikaları, söylemleri kadınları çalışma hayatından siyasetten bir bir koparıyor.”
Yüceer, 24 Haziran seçimleri sonrası hem oluşan yeni kabine hem de Meclis’teki kadın temsiliyetinin az olmasıyla ortaya çıkan yeni sistemin ortaya çıkardığı tablonun, kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu giderek derinleştirdiğinin altını çizdi. Yüceer, “Daha öncede Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporlarında belirtilmiştir. AB’ye üye olmanın önündeki engellerin başında, kadına yönelik uygulanan ayrımcılık, ötekileştirme, var. Toplumun yarısını yok sayarak ne AB’ye üyelikte, ne demokratikleşmede, ne ekonomik zenginleşme konusunda bir ilerleme sağlayamazsınız. Bu uçurum özellikle 16 yıllık AKP iktidarı boyunca giderek derinleşiyor” diye konuştu.
KEFEK nedir?
Kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı kadınlar mücadele verirken, Meclis’te de kadına yönelik şiddet, ayrımcılık ile mücadele ve kadın erkek fırsat eşitliği arasındaki uçurumu giderme adına Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) 2009’dan beri faaliyet gösteriyor. Tali komisyon olarak çalışan KEFEK’in görevleri arasında kadın erkek eşitliğine ilişkin uygulamaların incelenmesi, kadına yönelik her türlü ayrımcılık, şiddet, hak ihlali gibi konularla ilgili başvuruları incelemek ve ilgili mercileri uyarmak yer alıyor.
ANKARA