Şişli Etfal Hastanesi ultrason bölümünü kapattı, 7 sağlık çalışanının işine son verildi. MR, Tomografi birimlerinde çalışanlar 40’a yakın taşeron işçi ise ücretsiz izne çıkarıldı
Koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık emekçileri için, 3 ay istifa yasağı getiren iktidar, işten atılmaya ise bir düzenleme getirmedi. Hal böyle olunca ultrason bölümünü kapatan Şişli Etfal Hastanesi bu bölümde çalışan 7 taşeron sağlık emekçisinin işine ise son verdi. MR, Tomografi birimlerinde çalışanlar 40’a yakın taşeron işçi ise ücretsiz izne çıkarıldı
Çalışanlara işten atıldıkları SMS ile bildirilirken, gerekçe olarak ise 31 Mart tarihinde ihalenin sona erdiği ve “yeterli” hasta sayısına ulaşılamadığından bölümün kapatıldığı bildirildi.
Dev Sağlık-İş’ten tepki
Öte yandan DİSK/DEV SAĞLIK-İŞ konuya ilişkin bir açıklama yaptı. “İnsan ihaleyle çalıştırılmaz!” diyen sendika açıklamasında, “Dünya Covid-19 salgını ile mücadele etmek için bütün sağlık çalışanlarını ve sağlık kuruluşlarını seferber etmek için harekete geçmişken ülkemizdeki yöneticiler ve özel hastane patronları bizi şaşırtmamaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın 32 bin sağlık çalışanı alacağı hatırlatılırken, “İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görüntüleme merkezinde çalışan çoğunluğu sendikamız üyesivb7 sağlık çalışanı ihale bittiği gerekçesiyle işten atıldı. Yine hastanenin MR, Tomografi birimlerinde çalışan yine sendikamızın üyelerinin de bulunduğu 40’a yakın taşeron işçi ise ücretsiz izne çıkarıldı” denildi.
Sendika açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Farklı taşeron şirketler aracılığıyla yıllardır Şişli Etfal Hastanesi’nde ultrason, MR, Tomografi gibi görüntüleme birimlerinde çalışan tıbbi sekreterler, hekimler ve görünt leme teknikelerinden oluşan sağlık çalışanları Haziran’da bitmesi gereken sözleşmenin dahi bitmesini beklemeden ‘’günde birkaç çekim yapıyoruz sadece, işler düştü diyerek’’ Mart ayı sonunda işten çıkarılmanın gerçekleşeceğini hem hastane yönetimi hem taşeron firma yetkilileri tarafından dile getirilmiştir. Yıllardır sağlık emek ve meslek örgütleri olarak sağlık hizmetinin piyasalaştığını, hastaların müşteri olarak görüldüğünü söylüyoruz. Ama bu durum salgın döneminde bile hastanelerimizin bir ticarethane gibi işletildiğinin kanıtıdır. Pandemi döneminde bir kamu hastanesinde çalışanların işinden olması herhalde sadece ülkemizde görülebilecek bir durumdur. Hastane yönetimi ile yalpan görüşmelerde ise şu anda yoğun olan birimlerde çalışmaya hazır olduklarını da açık bir şekilde ifade eden sağlık işçilerine verilen yanıt işten atmak oldu.
Bakanlığın bir yandan 32.000 sağlık çalışanı alacağım demesi bir yandan yıllardır hastane halkın sağlığı için emek veren sağlık çalışanlarının işten atılması sağlık sistemimizin geldiği noktayı gözler önüne sermiştir.
Ülkemizde ilk Covid-19 tanısı konulduğu günden bu yana Sağlık Bakanına seslendik.” Sağlık çalışanlarını koruyamazsanız bu virüsle baş edemezsin” dedik. Bu yanlıştan derhal dönülmeli ve işten atılan sağlık çalışanları işlerine başlatılmalıdır.
Kaynak: Sendika.org