Ülkeler, küresel ısınmanın baş müsebbibi gösterilen petrolden asla vazgeçmeyeceğini gösteriyor. Şirnex’te sömürge uygulamalarının tipik örnekleri yaşanırken, TPAO’nun ardından Kanadalı enerji şirketi Şirnex’e geliyor
Yusuf Gürsucu
Şark Islahat Planı kapsamında hazırlanan gizli raporlarda açık bir şekilde; ‘Doğu’da sömürge idaresinin, askeri hâkimiyetin, sömürge yetkileri ile donatılacak sömürge valiliklerinin kurulmasını, devlet yetkililerine Türkiye Anayasasında olmayan özel yetkiler verilmesini, yoğun askeri ‘müdahaleleri’ gibi birçok bağlamda, ‘Kürtler’ ve ‘Kürtçe’ kavramları ile sömürge kavramlarının defalarca kullanıldığı biliniyor. Bugün Kürt coğrafyasında süren fütursuz yağmanın bu ‘akla’ dayandığı ise açıkça ortada. Ormanların yakılıp kesilmesi, köylerin yakılıp zorla boşaltılması gibi uygulamalarla birlikte bölgede enerji, maden vb. sermaye etkinlikleri büyütülmekte. Devlet bu uygulamalarla sermayeye alan açarken, uluslararası büyük sermayeyi de bölgeye davet edip ‘yerli-milli’ ortaklıklar kurarak bölgeyi adeta yok oluşa bağlamakta.
Cudi, Gabar, Kato!
Gabar’da 4 yıldır ormanlar kesilip katledilirken, ‘Petrol bulduk’ iddiasıyla sondajlar yapılmakta. Kolonyalist anlayışla doğal yapısı yerle bir edilerek insansızlaştırılmaya çalışan bölge sermaye iktidarı AKP’ye yetmiyor ve eli tüm Kürt coğrafyası üzerinde dolaşırken, uluslararası sermayeyi ortak ederek yağma sürecini genişletiyor. Bu bağlamda Şirnex’te boy gösterecek olan Kanada merkezli enerji devlerinden Trillion Energy petrol çıkarmak ve petrol alanlarını geliştirmek için Türkiye’ye geldiği öğrenildi. Gabar’ın ardından Cudi Dağı’nda keşfedildiği iddia edilen ‘milyar dolar’ değerindeki petrol rezervlerinin ardından dikkatlerin Bestler Dereler, Feraşin, Kato ve bölgede birçok noktaya çevrildiği belirtiliyor.
Kanadalı şirketle fifti fifti!
Beytüşşebap ilçesindeki Kato Dağı’nda ve Feraşin bölgesinde aramalar sürerken aynı zamanda bölgede köyler ‘operasyon’ iddiasıyla boşaltılmak isteniyor. Bestler Dereler bölgesinde de sismik çalışmalar yapıldığı duyurulurken, Kanada merkezli Trillion Energy şirketinin bu bölgede sondajlara başlayacağı açıklandı. Şirketten yapılan resmi duyuruya göre, Cudi-Gabar bölgesinde yer alan üç petrol arama blokunda yüzde 50 çalışma ve gelir payı için anlaşmaya varıldığı söylendi. Kanadalı şirket bölgenin Irak ve Suriye’den uzanan aktif bir petrol sisteminin merkezi olduğunu belirterek, bölgeye olan ilgisini ortaya kondu. Aynı açıklamada anlaşmanın 2022’de ve 2023’te keşfedilen Gabar Dağı dahil olmak üzere birçok büyük petrol sahasını içerdiği bilgisi yer alıyor.
Dikensiz gül bahçesi!
Gabar Dağı iki yıldan bu yana korucular eliyle ağaçların kesilerek satışa çıkarılmasıyla gündemde. Ayrıca sadece geçtiğimiz Ağustos ayı içinde 3 Eylül’de 1 olmak üzere son 3 yıldır 41 ayrı ormanda yangın çıkarılırken, 68 alanda orman kesimiyle büyük bir ekolojik yıkım yaratıldı. Besta Bölgesi ile Cudi ve Gabar dağlarında 4 yıldır asker gözetiminde, korucular tarafından orman katliamı yapıldığı biliniyor. Tüm adımların bölgede Kürt halkının yaşadığı atalık coğrafyayı terk etmesini sağlayıp, sermaye için dikensiz gül bahçesi yaratılmak istendiği artık çok daha net görülebiliyor.