Şirnexliler susuzluk yaşarken, bölgenin tüm su varlığı baraj ve HES’lere bağlanıyor. Bölgede çalışan 2 termik santral ise Şirnexlilerin ihtiyacı olan suyun en az iki katını kullanıyor
Şirnex’te iki dönemdir binlerce taşımalı asker ve polis oyuyla belediyeyi gasp eden AKP’li Mehmet Yarka, kenti susuz bıraktı. Kentin birçok noktasında sular akmazken, belediyeden halka tankerlerle götürülen sular ise kirli olmasından kaynaklı kullanılamıyor. Diğer yandan Şirnex’te termik santraller, madenler ve petrol sondajları su temininde öncelik tanınırken akarsular ise barajlarla hapsedilmiş durumda.
Belediyeyi gasp ettiler
Su sıkıntısı çeken yurttaşlar seçimlerden sonra tamamen susuz bırakıldıklarını söyledi. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Sultan Kar adlı bir yurttaş, “7 gündür doğru düzgün sularımız akmıyor. Gece azıcık su akıyor, onun dışında akmıyor. Ne elbiselerimizi makinaya atabiliyoruz ne de farklı bir iş yapabiliyoruz. AKP’nin başkanı seçimden önce ‘seçildiğimde kentin su sorununu çözeceğim’ diyordu. Ancak hiçbir şey yapmadı. Herkesin gözü önünde hilelerle belediyemizi gasp ettiler. Bizim bunlardan bir umudumuz yok. Çünkü bunlar bizim irademizle orada değiller” tepkisinde bulundu.
‘İçmeye bile su yok’
Kadınlardan Hazal İşlek ise, “Bir haftadır sularımız akmıyor. Sadece gece bir yudum su akıyor. Bunun için de belediyeye gitmeyeceğiz. O belediye bizim belediyemiz değil. Bizim irademizi gasp ettiler. Şırnak’a haksızlık yapıldı. İlkbahar mevsimine girdik ve temizlik yapma zamanı geldi. Ancak içmeye bile su yok. Bize haksızlık ediliyor. Onlara kölelik etmediğimiz için su vermiyorlar” ifadelerini kullandı. Yıllardır su sorunundan dolayı çok ciddi sorunlar yaşadıklarını söyleyen Nebahat Uçar, “Kışın çamur içindeyiz, yazın da toz içindeyiz.. Şirnex’in her yerinden su akıyor ancak merkezine su gelmiyor” diye konuştu. Kadınlardan Hüsna Kabul, “Her bir sokağımızı kazmışlar ve öylece bırakmışlar. Bu belediye AKP’nin elinde olduğundan beri her yıl bu mevsimde suyumuz kesiliyor” dedi.
Toplam 21 baraj ve HES projesi!
DSİ verilerinde mevcut barajlar birlikte planlanan toplam baraj sayısı ile görülmektedir. Şirnak’ta 2011 yılında kurulan Şırnak ve Silopi barajlarının yanında son 2 yılda tamamlanarak faaliyete geçen Uludere, Ballı, Kavşaktepe, Musatepe ve Çetintepe barajlarıyla birlikte Şirnex’teki baraj sayısı 7’ye yükseldi. Barajların 7’iside tamamlanıp su tutulurken, 5 barajda ise HES tesisi tamamlandı ve diğer 2 HES’e ise üretim lisansı verildi. HES tesisi kurma çalışmaları sürüyor. Yeni 2 baraj için ön lisans alınırken, 4 adet baraj kurulması planlanmış durumda.
Şirnexlilerin suyu 2 santralde
7 baraj ardına hapsedilen sular bölgede kurulu bulunan termik santrale, madenlere ve petrol sondajlarına taşınırken, inşa aşamasındaki 6 barajla birlikte bölgenin tüm suları sermaye yararına bağlanıyor. Mevcut 2 termik santralinin su kullanımı 13 milyon 800 bin m3 civarında olurken bu su miktarı Şırnak halkının ihtiyacından daha fazla olması dikkat çekici. Diğer santrallerin devreye alınmasıyla birlikte santrallerin kullanacağı su miktarı 30 milyon m3’e ulaşarak bölgede ne içme ne kullanma ne de tarım için bir su kaynağı kalmayacak.
Termik santral işgali
Şirnex’te kurulu bulunan 405MW Ciner Gurubu ile 182 MW Karadeniz Enerji’nin termik santralleri bölgede büyük bir kirliliğe neden olurken su kullanımları 2 Şirnex nüfusuna yetecek suyu tüketiyor. 270MW Galata Enerji ile Çinli CNEEC ortaklığı inşa sürecine girişirken, bölgeyi yıllardır kurutup kirleten Ciner Gurubun ait olan Park-Ceydaş şirketlerinin ilk adıma 138 MW toplamda ise 413 MW santral kurma planları sürüyor. Bu şirketlerin toplam enerji üretim gücü 1270 MW ve bu enerjiyi üretebilmek için günlük yaklaşık 30.000 ton Asfaltit adı verilen karbon kayaların yakılması gerekiyor. Asfaltit’in kül oranı yüzde 35 ve bu nedenle günde 10.500 Ton kül ve yaklaşık 9.000 Ton kanserojen gazlar atmosfere salınacak demektir. Mevcut 2 santral bugün için yaklaşık 5 bin ton kül ile 4 bin ton zehirli gazı atmosfere salarken, bölge yaşanmaz bir yer haline geldi.
EKOLOJİ SERVİSİ