Şirnex’te son 6 ayda 20 kez ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edilerek eylem ve etkinliklerin yasaklanmasına ilişkin konuşan İHD Şube Eşbaşkanı Haşim Toğurlu, ‘Şuanda Şirnex’te OHAL uygulamaları var’ dedi
Şirnex’te valilik, merkez ve bağlı ilçelerin kırsallarında yer alan alan Besta, Cûdî ve Gabar dağı bölgelerini 15 günde bir “özel güvenlik bölgesi” ilan ederek girişleri yasaklıyor. Periyodik olarak eylem ve etkinlikler yasaklandığı kentte sadece son 6 ay içerisinde 20 defa “özel güvenlik bölgesi” ve eylem-etkinlik yasağı ilan edildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi Eşbaşkanı avukat Haşim Toğurlu, uzun yıllardır devam eden yasakları Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Zeynep Durgut’a değerlendirdi.
‘Her etkinlik keyfi olarak engelleniyor’
Yasakların “kamu güvenliği” iddiasıyla ilan edildiğine dikkati çeken Toğurlu, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne geçildiği 2018 yılı sonrası yasakların artmaya başladığını söyledi.
Demokratik kitle örgütlerinin her etkinliğinin keyfi olarak engellendiğini ifaden Toğurlu, “Valiliğin açıklamasında ‘vali ve kaymakamların uygun göreceği etkinlikler hariç’ deniliyor. Vali uygun görmeyi neye göre belirliyor? Hükümete karşı olan siyasi partilerin açıklamaları valiliğin yasaklama kararına maruz kalıyor. Anayasaya göre herkes izin almadan barışçıl olması koşuluyla toplantı veya gösteri yapabilir. Bunun sınırlandırması da yine kanuni çerçevede olması gerekiyor” diye kaydetti.
‘Demokratik tepkiyi önlemek için alınan kararlar’
En son Silopiya Belediyesi’nin çöp toplama etkinliğinin engellendiğini hatırlatan Toğurlu, “Valiliğin yasaklama kararları, toplumsal tepkinin ortaya çıkacağı günün öncesi veya sonrasında alınabiliyor. Kobanê davasının karar duruşması devam ederken ve henüz karar açıklanmadan yasaklama kararı getirildi. Tamamıyla halkın demokratik tepkisini önlemeye dair kararlar alabiliyor” ifadelerini kullandı.
‘OHAL’den farkı yok’
Kentin bir Olağanüstü Hal (OHAL) sistemiyle yönetildiğini söyleyen Toğurlu, bu sisteme karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Toğurlu, şunları söyledi: “Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması sipesifik bir şekilde olur. Ancak Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır valiliğinin aldığı yasaklama kararlarının sıklığına baktığımız zaman bunun sürekli bir hal aldığını söyleyebiliriz. Bu sürekli bir hal aldığı zaman OHAL’den bir farkı kalmıyor. Acaba OHAL olsaydı ne olurdu ve şuanda ne oluyor? Birebir benzer uygulamalar söz konusu. Şuanda OHAL uygulamaları var ve bu sürdürülüyor.”
HABER MERKEZİ