Kurdistan coğrafyası adeta sömürge uygulamalarıyla yerle bir ediliyor. Kömür madenlerinde çalıştırılan işçilere cehennem yaşatılırken, üretim beş korucu aşiretinin inisiyatifinde yürütülüyor
Şirnex merkezde bulunan açık kömür ocağında yılda 380 bin 160 ton üretilen kömürün 2 milyon 681 bin tona çıkarılacağı duyuruldu. Şirnex (Şırnak) coğrafyası; petrol, kömür, çinko vb. madenlerle adeta işgale uğrarken, diğer taraftan bölgeye ve bölge halkına hiçbir getirisi olmayan termik santrallerle kirletilip yaşanamaz bir yer halini almaya başladı. Ormanları kesilip yakılan ve yerine madenlerin boy gösterdiği Şirnex’te kömür ve asetilen madenlerinde işçiler büyük bir sömürü altında ölüme taşınırken, üretilen kömür ise bölgeyi kirleten filtresiz termik santrallerinde yakılıyor.
Yıllık toplam üretim 6,7 milyon ton
Dıvın Madencilik tarafından işletilen kömür madeninde yıllık 380 bin 160 ton kömür patlatmalı kazı yöntemiyle alınıyor. Kapasite arttırımına gidileceği belirtilen madende üretimin 2 milyon 681 bin tona çıkacağı ve 100,99 hektarlık alan içersinde, kömür cevheri üretimi amaçlı ocak alanı, pasa stok alanı, şantiye alanı, ürün stok alanı planlanıyor. Faaliyet alanında yıllık 6 milyon 702 bin 014,93 ton tüvenan (pasa + kömür) çıkarılması planlanıyor. Bu çıkarılacak tüvenan malzemenin 2.680.805,97 tonu kömür kalan 4.021.208,96 tonu ise pasa malzemesi olacak.
Ölüm çukurları
1990’lı yıllardan bu yana Şirnex başta olmak üzere bölge kentlerinde de çok sayıda iş cinayeti meydana gelmekte. Şirnex’te 2014’teki iki ayrı göçükte dört, 2017 yılında ise Cudi Dağı eteklerindeki meydana gelen göçükte yedi işçi yaşamını yitirirken, iş kazası olarak kayıtlara geçen ve kirlilikten dolayı hastalanıp yaşamını yitiren onlarca insan var. Şirnex’teki işçi ölümleri ‘kaçak ocak’ olarak nitelendirilen alanda yaşanırken, ölen işçilerin hiçbirinin sosyal güvencesi bulunmuyordu.
İşçi cehennemi
Şirnex’te Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) uzun bir süre çalıştırdığı ve daha sonra güvenlik bahanesi ile özel sektöre devrettiği ocaklar adeta kölelik düzeniyle işletiliyor. Devlete yakın beş korucu aşiretlere verilen ruhsatlarla adeta bir işçi cehennemi yaratılmış durumda. Şirnex’te herhangi bir yere ruhsat alıp işletme açmaya gidenler önce bu beşli yapıya uğramak ve bunlara itaat etmeyerek, paylarını vermek zorunda. Kaçak olarak nitelenen ocaklardan çıkarılan kömür şirketler için çok kârlı.Çünkü, işçiler kayıtsız, şirketleri ile bağı olmadığı için herhangi bir ölüm olayı yaşandığında da sorumlulukları da yok. Ayrıca bu yolla sisteme dahil ettikleri kömürün maliyeti daha düşük olması bölgede hem doğa hem de emek üzerinde büyük bir sömürü yaşandığını ortaya koymakta.
Dıvın Maden şirketi
Dıvın Madencilik İnşaat, Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.LTD. şirketi Şirnex’te yıllardır asfaltit madenciliği yapan bir şirket. Devletin büyük destekler verdiği şirket. Şirkete 2017’de verieln teşvik desteği ile; Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Sigorta Primi Desteği, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Faiz Desteği, Vergi İndirimi, KDV İstisnası sağlandı. Ne vergi ne sigorta ödemeyen şirketin kapasitesini 6,5 kat arttırmak istemesi dikkat çekerken, Şirnex coğrafyası yerle bir olmakta ve işçiler için ölüm çukurları büüyütülmekte.
EKOLOJİ SERVİSİ