Şırnak’ta doğa, iklim dengesi, hava kalitesi ve yöre halkı için önemli olan, yıllardır korunan ormanlar ‘güvenlik’ gerekçesiyle talan ediliyor. Urfa Keresteciler Çarşısı esnafı, günde 600 ton odunun geldiğini ve kesimlerin devlet izni olmadan yapılamayacağına dikkat çekti
Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir askerlerin gözetiminde koruculara doğa talanı yaptırılıyor. Özellikte Besta bölgesinde bulunan Keniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Cinîwer, Belûzer, Rîsor, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girêdeyincê, Şerevan, Xirtkbestê, Navyan köyleri ve bölgelerinde aralıksız ağaç kesimi sürüyor. Çevre örgütlerinin sessiz kaldığı kıyımdan elde edilen odunlar, rant kapısına döndü.
Ağaçlar Urfa’da pazarlanıyor
Odunlar ya sanal medya hesapları üzerinden ya da farklı kentlerde satılığa çıkarılıyor. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre Şırnak’ta kesilen ağaçlar, Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Keresteciler Çarşısı’na pazarlamaya çıkarılıyor. Her gün tonlarca odun pazarlığa çıkartıldığı Keresteciler Çarşısı’nda esnaf, odunları alarak, “yakacak odun” olarak satıyor. 100’e yakın işyerinin olduğu çarşıdaki esnafların büyük bölümünün Şırnak’tan getirilen ağaçları sattığı öğrenildi.
Her biri 30 ton olan 20 kamyon!
Esnaflardan Hüseyin Öge, odunların genel olarak Şırnak, Siirt ve Bitlis gibi bölgelerden geldiğini söyleyerek, bu yıl ağırlıklı olarak Şırnak ve Siirt’ten geldiğini paylaştı. Şırnak’tan günde 20 kamyona yakın meşe ağacı geldiğini belirten Öge, her kamyonun 30 ton ağarlıkta olduğunu aktardı. Bölgedeki ağaçların ancak devlet izni ile kesilebileceğine dikkati çeken Öge, “Tüm bu süreç Orman İşletmesi’nin izni dahilinde oluyor. Onlar da fatura kesiyorlar” dedi.
‘Bu işten devlet yüklü kâr ediyor’
Yaklaşık 40 yıldır çarşıda esnaflık yapan Ali Karabacak da, bu yıl tüm esnafın Şırnak’tan gelen ağaçları satın aldığını söyledi. Bölgede ağaç kesimlerinin devlet izni ve korucular eli ile yapıldığını ifade eden Karabacak, daha önce de Lice ve Bingöl’den de aynı şekilde ağaç satın aldıklarını ifade etti. Kesimi yapanların yüzde 60, devletin ise yüzde 40 oranında kar ettiğini ifade eden Karabacak, “Bu yıl yakacak odunların yüzde yüzü Şırnak’tan geliyor. Nakliye ucuz olduğu için Şırnak’tan odun getirmeye başladık. Onlar, devletin emir vermesi ardından kesimlerini yapıyor. Bu kesimler yasadışı bir şekilde yapılmıyor. Onların da karları yüklü oluyor” diye konuştu.
Ceylan Şahinli – Yakup Demir/MA