Şırnak ve ilçelerinde Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla ticari hayat durma noktasına geldi
Her geçen işsizliğin arttığı ve hayvancılığın yapıldığı yaylaların yasaklı olduğu Şırnak’ta, Habur Sınır Kapısı’nın da kapatılmasıyla birlikte halkın beli büküldü. Aldıkları ürünlerin bir anda ikiye katlandığını belirten yurttaşlar hayatın bir an önce normale dönmesini ve kapının yeniden açılmasını istiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının Aralık 2019’da bir önceki yılın ayına göre 0.2 artışla yüzde 13.7’e çıktığını ve işsiz sayısının 4 milyon 394 bine çıktığını açıkladı. İşsizlik oranının en yüksek olduğu kentlerin birisi de Şırnak. Kentte, işsizliğin yanı sıra ekonomik krizin de etkileri derinden hissediliyor. Özellikle son yıllarda yüzlerce alanın sık sık “Özel güvenlik bölgesi” ilan edilerek yasaklanması, kentte yurttaşların geçim kaynaklarından biri olan hayvancılığı durma noktasına getirdi. Yine, bir süre önce yeni tip korona virüsü (Kovid-19) nedeniyle kentin en önemli geçim kaynağının başında gelen Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasıyla birlikte binlerce insan işsiz kaldı. Söz konusu durum sonrası birçok ürüne de yüzde yüze varan zam yapıldı.
Batı da aynı durumda
Sınır kapısının kapatılmasıyla krizin daha çok etkisini gösterdiğini belirten Cizre’deki esnaflardan Mehmet Emin Acar, “Ürün bulunmamasından kaynaklı artışlar günbegün sürüyor. İşsizlik de aldı başını gidiyor. Eskiden insanlar batıya gidip çalışabiliyorlardı. Şimdi oranın hali de buradan beter. Az biraz para kazanan da mazot ve taşıt vergisi gibi birçok sorunla karşılaşıyor” dedi.
Kahvehaneler işsiz dolu
65 yaşındaki Abdullah Elçi, daha önce tenekesini 70 TL aldıkları yağın fiyatının 140 TL’ye çıktığını ve bunu da borç ile aldıklarını belirtti. Son günlerde sigara ve çay gibi ürünlere yapılan fahiş zamlara değinen Elçi, “Kapıların kapatılması ile birlikte evini satarak araç alan ve ticaret yapan birçok araç sahibi perişan durumda. O araçlardan ekmek yiyenler de zor duruma düştü” dedi. İşsizlikten dert yanan Abdullah Acar, üniversite mezunlarının da artık iş bulamadığına dikkat çekti. İş bulmak isteyenlerin de torpil bulmaları gerektiğini kaydeden Acar, “Ekonomi, devletin elindedir. İstediği zaman bu gidişatı düzeltebilir. 40 TL elektrik yakıyorsun, 60 TL de vergi ekliyorlar. Kahvelere bakın işsiz dolu. İnsanlar 2 TL’lik bir ürünü alamıyor, 1 TL’ye bulana kadar arıyorlar” diye konuştu.
Fiyatlar ikiye katlandı
Eskiye oranla her şeyin çok pahalandığını söyleyen Ayşe Derni, söz konusu artışın savaş ve küresel salgınlardan kaynaklandığını belirtti. Şimdinin 100 TL’sinin eskinin 20 TL’sine denk geldiğini kaydeden Derni, gidişatın düzeltilmesini istedi. Yaylalar üzerindeki yasakların kalkmasıyla tekrardan hayvancılığın yapılacağını dile getiren Mehmet Duran, “Cizre halkının idaresi sınır kapısının üzerindedir. Kapının kapalı olması nedeniyle şekerin torbası bile 50 TL’den 100 TL’ye çıktı” diye konuştu.
‘Artık huzur gelsin’
Makbule Oluk ise yaşanan çatışmalı sürecin sonlanması halinde hem huzurun hem de krizin aşılacağını vurguladı. Oluk, “Erdoğan halen kriz gelmemiş diyor. Halk artık kendini idame edemiyor. Bu kadar katliam, savaş artık yeter. Kapılar açılarak hayat normale dönsün. Huzur gelsin” ifadelerini kullandı. Şerif Sarçak da kapıların kapatılmasıyla artan ürün fiyatlarına tepki göstererek, hayvancılık yapamadıklarını söyledi.
Kaynak: MA