Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin erişime engellenmesine tepki gösteren Şırnak Barosu: Kürtçe üzerindeki yasakçı politikalardan vazgeçilmesi gerekiyor
Haftalık yayın yapan Xwebûn gazetesinin internet sitesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 29 Ocak’ta erişime engellendi.
Şırnak Barosu Kürtçe Dil Komisyonu, Kürtçe yayın yapan Xwebûn gazetesinin erişime engellenmesini kınayarak bu uygulamalara son verilmesi gerektiğini belirtti.
Şırnak Barosu Kürtçe Dil Komisyonu’nun açıklamasında şunlar belirtildi: “Kürtçe yayın yapan basın yayın organlarının nedensiz bir şekilde engellenmesinin kabul edilemez. Şırnak Barosu olarak Kürtçe yayın yapan basın kuruluşların sebepsizce engellenmesini kabul etmiyoruz. Yöneticilerin bir an önce bu engellemelerin kaldırması ve Kürtçe üzerindeki yasakçı politikalardan vazgeçmesi gerekiyor.”
Cumhurbaşkanlığı sansür genelgesi
Basın ve Yayım Faaliyetleri ile ilgili AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 28 Ocak 2022’de imzalanan ve 29 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, yazılı, sözlü ve görsel basına sansürü içeriyordu. Genelge ile paralel Yeni Yaşam gazetesi, Xwebûn gazetesi, ETHA, Alınteri, Özgür Gelecek, Mücadele Birliği gibi internet sitelerine erişim engeli kondu.
Genelgede, özetle şunlar kaydedildi:
“Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlaması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak. Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek.
Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık veya örtülü faaliyetlere karşı Anayasa, kanun ve ilgili diğer mevzuatla düzenlenen müeyyidelerin gereği yerine getirilecek. Toplumun geneline hitap eden bu tür medya içeriklerinin özellikle aile, çocuk ve gençlerimiz üzerinde oluşturacağı olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla ulusal ve yerel medya organlarının tehdit ve tehlike oluşturan bu tür yapımlarına karşı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tüm tedbirler gecikmeksizin alınacaktır.
Bu itibarla milli ve manevi değerlerimize uymayan yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayım faaliyetleri aracılığıyla aile kurumunu, çocukları ve gençliği hedef alan tehdit ve tehlikelerin yayılımının önlenmesi hususunda tüm kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli hassasiyetin gösterilmesi, yöneticiler tarafından sürecin titizlikle takibinin ve gereğinin yapılmasını önemle rica ederim.”
ŞIRNAK