Bereket Enerji’ye ait Gediz Elektrik DağıtımA.Ş., küçük üreticiden aldığı enerjiye dağıtım bedeli kesti
Bereket Enerji’nin özelleştirme yoluyla aldığı Gediz Elektrik Dağıtım Şirketinin TETAŞ’a 650 milyon lira enerji borcu olduğu basına yansımıştı. Gediz elektrik küçük enerji üreticilerinin haklarını gasp etmeye başladığı iddia edildi. İzmir’in Seferihisar ilçesinde 1.5 yıl önce tarım çifliği kuran Özgür Yağmuroğlu, su ve elektrik ihtiyacı için güneş enerjisi sistemi kullanmasına karşın Gediz Dağıtım Şirketi tarafından dağıtım bedeli olarak kesilen faturayla karşılaştı. Kullandığı enerjinin fazlasını şebekeye ilettiğini ve şirketin dağıtım bedeli adı altında 5 bin 300 liralık fatura kestiğini söyleyen Yağmuroğlu, itirazına yanıt alamayınca hukuki süreci başlattığını ifade etti.
İzinlerin hepsi alındı
Özgür Yağmuroğlu, “Özellikle yaz aylarında güneşin daha erken doğmasına bağlı olarak enerji üretiminin 4 bin kilovat saatlere çıktı. Tüketimlerinin ise bin 500 kilovat civarında” olduğunu kaydetti. Yağmuroğlu, “Bahar ve yaz aylarında üretimimiz fazla iken tüketimimiz az. Bana enerji verdiğim için ödeme yapılması lazım. Ancak şebekeye sunduğumuz enerji için bir teşekkür beklerken bizi hayal kırıklığına uğratan bir faturayla karşılaştık. Bir yılın sonunda bölgesel dağıtım şirketi aracılığıyla bize ulaştırılan faturada fazla enerjiyi sisteme yaydığımız için dağıtım bedeli istendi. İki ayrı fatura ile bizden toplam 5 bin 300 liralık bir bedel talep ediliyor. Yani bu sistem bize fayda değil zarar getirdi. Konuyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) bir yönetmeliği var. Bu yönetmelik ne yazık ki üreticiyi değil dağıtım şirketlerini kolluyor” dedi.
Enerjiye el konuldu
Dağıtım şirketi Yağmuroğlu’na verdiği yanıtta ürettiği enerjiyi kendi tesisinde kullanmak üzere sözleşme yapıldığını iddia ederek, “30.06.2019 tarihine kadar, 8 bin 878 kWh elektrik tüketimi, 29 bin 177 kWh elektrik üretimi olduğu görülmüş ve tüketim miktarından saatlik mahsuplaştırma sonrasında hesaplanan 3 bin 348 kWh üretim miktarı düşürülerek dağıtım bedeli faturası oluşturulmuştur. Kalan 25 bin 829 kWh ihtiyaç fazlası üretim için ise yönetmelik hükmü gereği sistem kullanım bedeli faturası tahakkuk ettirilmiştir. Bu işlemler şirketimizce tamamen mevzuatın belirlediği hükümlere esas kurallar çerçevesinde, Bakanlık ve düzenleyici kurum EPDK gözetim ve denetiminde ikmal edilmekte olup uygulama yönünden mevzuat dışına çıkılması, herhangi bir tercih ya da insiyatif kullanılması mümkün değildir” açıklamasında bulundu. Yaklaşık 20 bin Kwh enerjiyi satan dağıtım şirketinin aldığı enerji miktarı ile ilgili bir bedelden söz etmemesi dikkat çekti.
İZMİR