AKP-MHP tarafından Meclis’ten geçirilen sosyal medya sansürü yasasının en önemli maddesi, ağ sağlayıcı şirketlere Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu. Şirketler henüz sessiz ama Twitter konuya sıcak değil
Sosyal medyaya sansür yasasının Meclis’ten geçmesinden sonra da tepkiler sürerken, sosyal ağ sağlayıcılarının tutumu belirsizliğini koruyor. AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, ağ sağlayıcıları ile görüşme yapıldığını belirterek, ‘Ağırlıklı olarak Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul ettiler. Bir tek Twitter olumlu cevap vermedi, orada bir sıkıntı görülüyor’ dedi.
Uygulaması 1 Ekim’de başlayacak olan yasanın en önemli maddesi olan ‘temsilci bulundurma’ konusunda DW Türkçe’ye konuşan Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Avukat Faruk Çayır, “Sosyal medya platformlarının buna ses çıkarması, bununla ilgili görüş bildirmesi gerekirken yasanın çıkarılma aşamasında hiçbir şekilde kendi üyelerine karşı aslında sorumluluklarını da yerine getirmediler” dedi. Çayır, “Belki Twitter yanaşmayabilir ama Facebook bu verileri verebilecek nitelikte. Twitter’ın kendi iç dinamikleri, kendi öz denetimleri daha demokratik bir yapıya sahip. Facebook’un uyacağını düşünüyorum” diye belirtti.
Hizaya getirme yasası Yasayla birlikte gelen “unutulma hakkı” da çok tartışılıyor. Ancak Faruk Çayır’a göre unutulma hakkının kriterleri yasada belirtilmediği için kamu yararı oluşturan içerikler de silinebilecek. Bilişim uzmanı Yaman Akdeniz ise “Amaç sosyal ağ sağlayıcılarını dize getirmek. Sadece para cezalarıyla yüzleşmeyecekler, haklarında ceza davaları açılacak. Temsilcilik sandalyesinde oturan kişi yargılanacak, hakkında soruşturma açılacak” yorumunu yaptı.
HABER MERKEZİ