Kosovalı Sırplara kimlik kartı zorunluluğu getirilme kararına yönelik protestolar sürerken Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, ‘Sırbistan kazanacak, teslim olmayacağız’ açıklaması yaptı. Rusya’dan da Kosova yönetimine ‘Provokasyona son vermesi’ çağrısı geldi
Kosovalı Sırplara Kosova kimlik kartı ve Kosova plakasına sahip olma zorunluluğu getirilme kararı üzerine iki ülke arasında gerilim sürüyor. Kosovalı Sırplar 31 Temmuz 2022 akşamı Kosova’nın kuzeyindeki sınır geçişlerini araçlarla kapatırken ve Priştine’de siren sesleri duyuldu. Basına yansıyanlara göre bazı Sırplar, Kosova’yla Sırbistan arasındaki Jarinje ve Bernjak sınır geçişlerini kapatarak etrafa ateş açtı.
Tansiyon yükselince Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić’den “Teslim olmayacağız” tepkisi geldi.
Vučić, Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic ve Kosova’daki NATO Gücü (KFOR) komutanıyla Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Vučić, Kosova ile önümüzdeki dönemde bir çözüm yolu bulmayı ümit ettiklerini belirterek, “Umarım iyi haberler alacağız ve bu durum çözülecek” dedi.
Vučić,, ilerleyen haftalar ve ayların oldukça zor bir siyasi mücadeleyle geçeceğini de ifade ederek, “Kendilerine hakim olanlara, özellikle de Kosovalı Sırplara teşekkür ediyorum. Teslim olmayacağımızı ve Sırbistan’ın kazanacağını bir kez daha tekrarlamak istiyorum” diye konuştu.
NATO’nun Kosova Gücü (KFOR) ise Kosova’nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda “müdahaleye hazır olduğunu” açıkladı.
Karar 1 Eylül’e ertelendi
Kosova yönetimi tepkiler üzerine Kosova plakası kararını 1 Ağaustos 2022’de yürürlüğe koyma kararından vazgeçip kararı 1 Eylül’e ertelediğini duyurdu.
Rusya’dan açıklama
Kosova’da Sırplara yönelik kimlik ve plaka zorunluluğu uygulanmak istenmesi üzerine Belgrad ve Priştine arasında artan gerilimle ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı.
Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Priştine yönetimine “provokasyonları durdurması” ve “Sırpların haklarının gözetilmesi” çağrısı yaptı. Açıklamada, Kosovalı Sırplara kimlik ve plaka dayatmasının “Sırp nüfusun Kosova’dan sürülmek istendiği anlamına geldiği” ifade edilirken Priştine yönetimine destek veren ABD ve Avrupa Birliği’ne (AB) de gerilimi körükleyecek adımlar atmaması konusunda uyarı yapıldı.
AB’nin Priştine ve Belgrad arasındaki arabuluculuk rolünün de başarısız olduğunu savunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Kosova yönetiminin, Sırpların özgürlüklerine yönelik saldırılara kayıtsız kalmayacağını bildiği ancak Sırpların Kosovalı Arnavutlar aracılığıyla etkisizleştirilmek istendiği” görüşlerine yer verdi.
Kosova’nın plaka kararı
Kosova Hükümeti daha önce aldığı karar doğrultusunda, ülkede “yasa dışı” bir biçimde bulunan araç plakalarının “RKS” (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi sürecinin 1 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleşeceğini duyurmuş, bu süre zarfında vatandaşların birçok kolaylıktan yararlanma imkanına sahip olacağını bildirmişti.
Aynı şekilde 1 Ağustos 2022 itibariyle hükümetin bir ay önce aldığı karar doğrultusunda Sırbistan kimlik belgeli şahıslara ilişkin mütekabiliyet tedbirinin de uygulanacağı ifade edilmişti.
Bu doğrultuda ülkeye, Sırp makamları tarafından verilen kimlik belgeleriyle gireceklere, Kosova’da kaldıkları süre boyunca kimlik belgeleri yerine geçecek bir beyan belgesi verileceği aktarılmıştı.
Kosovalı yetkililerce, aynı ilkenin Belgrad tarafından da Kosova vatandaşlarına 11 yıldır uygulandığı kaydedilmişti.
Avrupa’nın en genç ülkesi
Kosova Avrupa’nın en genç ülkesi. Kosova 14 yıl önce 2008’de NATO desteğiyle Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Kosova’da önemli Sırp nüfus var.
Kosova’da Arnavutça, Sırpça resmi diller. Resmen tanınıp bazı belediyelerde kabul edilen de Türkçe, Romanca, Boşnakça, Goranca.
Türkçe’yi Prizren, Mamuşa, Priştine, Mitroviça, Vıçıtırın, Gilan Belediyeleri remi dil olarak kabul etmiş durumda.
DIŞ HABERLER