Dersim Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan 4 baraj ve HES’ten biri olan Kaletepe iptal edilmişti. Konaktepe Barajı ve HES için açılan iptal davasında keşif kararı verildi
Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 barajı ve Hidroelektrik (HES) projeleri için Dersim Barosu ve bir grup çevreci tarafından açılan iptal davası, 16 Ekim günü Ankara 10. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Projelerin iptali için açılan davada, Ankara 10. İdari Mahkemesi, Konaktepe 1 ve Konaktepe 2 baraj ve HES inşaatlarının yapılması planlanan Munzur Vadisi Milli Parkı’nda anlaşmazlığın çözümü için keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı alındı.
10 yıldır süren mücadele
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, 2010’da Konaktepe Elektrik Üretim A.Ş.’ye Konaktepe barajı ile Konaktepe HES I – Konaktepe HES II için 49 yıllığına enerji üretim lisansı vermişti. Bunun üzerine bölgedeki avukatlar ve çevre örgütleri tarafından Danıştay’a dava açmıştı. Milli Park Kanunu’nu, mülkiyet hakkını, anayasanın orantılılık ve ölçülülük ilkesi uyarınca Bakanlar Kurulu’nun 2017’de verdiği “acele kamulaştırma” kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Davanın ardından sekiz yıl süren ve valiliğin de dahil olduğu hukuki süreç çevreciler lehine sonuçlanmış, 2018 Aralık ayında Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘üstün kamu yararı’na ilişkin kararı Ankara 3. İdare Mahkemesi’nce iptal edilmişti.
İptal edilecek!
Davayı açan avukatlardan Özgür Ulaş Kaplan, keşfin yapılmasıyla baraj ve HES projelerinin iptal olabileceğini söyledi. Baraj ve HES’lerin Munzur Nehri’nde çevre felaketi oluşturacağını öne süren Kaplan, “Ankara 3. İdare Mahkemesi yakın zamanda Munzur Vadisi Milli Parkı içinde yapılması planlanan 4 baraj ve HES projesinde biri olan Kaletepe Barajı ve HES projesini tümden iptal etmişti. Biz bu hukuk sürecini 2010 yılında başlatmıştık. Munzur Vadisi içinde yapılması planlanan 4 HES ve baraj projesinin hukuki dayanağının olmadığını belirterek iptal istemiştik. Yakın zamanda Munzur Vadisi’nde yapılacak keşif sonrası mahkemenin bu iki baraj ve HES projesini de tümden iptal edeceğini düşünüyoruz” dedi.
‘Biyokütle santraline hayır’
Samsun ve Çevre Platformu’nun çağrısı ile Abdullahpaşa Meydanı’nda düzenlenen mitingde yurttaşlar, “Biyokütle enerji santraline hayır” dövizleri taşıdı. Mitinge katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Çarşamba Ovası’nın 2017 yılında büyük ova olarak ilan edildiğini söyledi. Büyük ovalarda tarımsal üretim dışında hiçbir çalışma yapılamayacağını belirten Karaca, böylesi büyük ovalara çivi dahi çakılamayacağını savundu.
Suç duyurusunda bulunuldu
Mitingte konuşan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ile Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, isim vermeden bazı yetkililere sert sözlerle seslenerek, kurulmasına engel olunmaması için kendilerine rüşvet teklif edildiği, bunu reddettiklerini, ancak rüşvet alanların da olduğunu iddia ederek cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı. Samsun Bağımsız Milletvekili Erhan Usta da konuşmasında bu iddialara değinerek cumhuriyet savcılarının bunu araştırmasını istedi. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ise “Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, ‘Ferda Ergün, Terme’den Çarşamba’ya neden karışıyor?’ diyormuş. Çarşamba Ovası da satılık değil!” diye konuştu. SAMSUN
DERSİM