Perşembe günü Ankara’da yaşanan tren faciasının faturası 3 işçiye kesilmeye çalışılıyor. Ulaştırma Bakanı Turhan’ın ‘Sinyalizasyon olmadığı için kaza oldu demek yanlış’ demesi tepki çekti. Prof. Dr. Güngör Evren, ‘Sinyalizasyon yoksa YHT’den söz edilemez, kesinlikle gerekli’ dedi
Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu’nda perşembe sabahı Ankara’da Konya’ya giden yüksek hızlı trenle (YHT) aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren çarpıştı. 3’ü makinist 9 kişi yaşamını yitirdi, en az 90 kişi yaralandı. Sincan-Kayaş banliyö hattı, çalışmalar tam bitirilmeden 24 Haziran seçimleri için erkenden açıldığı belirtiliyor.
Ankara-Sincan arasında bu yüzden sinyalizasyon sistemi yapılmağı iddia ediliyor. Kazanın hemen ardından gazetemiz Yeni Yaşam’a konuşan Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Hasan Bektaş, kazanın sebebinin hatta sinyalizasyon sistemi olmamasından kaynaklandığını belirtti. Birçok uzmanda kazanın sinyalizasyon sisteminden yaşandığını belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sinyalizasyon olmadığı için kaza oldu demek yanlış. Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil” demesi tepki çekti.
Ayrı faciaya dair 3 işçi gözaltına alınmıştı, soruşturma devam ederken olayın işçilerin üzerine yıkılmaya çalışıldığı kaydediliyor. BBC Türkçe’ye konuşan Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü’nden Prof. Dr. Güngör Evren, “Yüksek hızlı tren hattında sinyalizasyon olmamasının kabul edilebilir ve teknik açıdan savunulabilir bir yanı yok” diyor. Sinalizasyon sisteme dair bilgi veren Evren, “Sinyalizasyon, dünkü gibi bir kazanın yaşanmaması için güvenliği sağlamaya yönelik bir sistemdir. Bir tren yola çıktığı zaman önünde başka bir tren olup olmadığı, diğer trenlerle arasındaki mesafenin ne kadar olduğu ve çarpma/çarpışma olasılığı sinyalizasyon sistemiyle belli olur. Tren hatları kanton ya da blok denilen küçük parçalara ayrılmıştır ve o parçaların her biri sinyalizasyonla korunur. Sizin önünüzdeki kantonda yeşil yanıyorsa, orada bir tehlike yok demektir. Kırmızı yanıyorsa bir tehlike olduğuna dair uyarı verir. Ya da sarı yanıyorsa, o kantonda değil ama bir sonrakinde bir trenin bulunduğunu gösterir ve hızının buna göre ayarlanması uyarısı verir” diye aktardı.
Aksi düşünülemez
Facianın gerçekleştiği bölgede sinyalizasyon olmadığını duyduğunda inanamadığını söyleyen Evren, “Kazanın ardından ‘Sinyalizasyon yok’ haberleri düşmeye başladığında, doğrusu bunun muhakkak kanıtlanması gereken bir iddia olduğunu düşünmüştüm, ‘O kadar da olamaz herhalde’ demiştim. Çünkü sinyalizasyonun gerekliliği, aksinin düşünülmesi mümkün olmayan bir durumdur. Hiçbir şekilde ‘Neden kılavuz tren ve yüksek hızlı tren aynı ray üzerindeydi, bilmiyoruz’ diyemezsiniz. Eğer bir yerde sinyalizasyon yoksa, o zaman trenin hızının da çok düşük olması gerekir ki o durumda da yüksek hızlı trenden söz edilemez” diye konuştu.
Kesinlikle gerekli
Birmingham Üniversitesi Raylı Sistemler Risk ve Güvenlik Yönetim Bölümü Başkanı Profesör Felix Schmid de, trenlerin önlerine çıkan engelde aniden duramayacaklarını belirterek, “Trenlerin önlerine çıkan engel nedeniyle tamamen durabilmeleri için 1,5- 2-3 kilometrelik bir güvenli mesafe lazım. Bu yüzden sinyalizasyon sistemi hem hızlı trenler için hem de normal hızdaki trenler için kesinlikle gereklidir” dedi. Öte yandan, trenin raydan çıkan 2 vagonu, bulunduğu yerden vinç yardımıyla kaldırıldı. Ayrıca yaşanan olayda yıkılan üst geçit de kaldırıldı. Kazanın yaşandığı yerde görevlilerin çalışması devam ederken, enkaz kaldırma işlemleri büyük oranda tamamladığı belirtilirken, olay yeri incelemesi yapılıp yapılmadığı paylaşılmadı.
Yaşamını yitirenler uğurlandı
Tren faciasında hayatını kaybeden makinistler ve yurttaşlar memleketlerinde toprağa verildi. Makinist Adem Yaşar’ın cenazesi memleketi Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde defnedildi. Makinist Hulisi Böler’in cenazesi de memleketi Tokat’ın Pazar ilçesinde defnedildi. Ebru Erdem Ersan, Tahsin Ertaş ve Kadir Ünal ise Ankara’da son yolculuklarına uğurlandı. Ankara Üniversitesi’nin (AÜ) eski rektör yardımcılarından, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, memleketi Kırıkkale’de toprağa verildi. HDP’nin 24 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde Urfa’dan milletvekili adayı, 31 Mart yerel seçimleri için ise Bozova belediye başkan aday adayı olan Yusuf Yetim’in cenazesi de Urfa’da mahalle mezarlığında toprağa verildi.
HABER MERKEZİ