Şengal’in Sinûnê ilçesinde bulunan Halk Meclisi Binası Türkiye tarafından iki defa bombalandı. Bir esnaf ve 12 yaşındaki torunu hayatını kaybetti. Biri gazeteci çok sayıda sivil yaralandı
IŞİD’in 2014’teki işgali ve 73. fermanı sırasında ağır kayıplar veren Şengal’deki Êzidiler bir kez daha Türkiye saldırılarına hedef oldu.
Rojnews’te yer alan habere göre, Şengal’in Sinûnê ilçesinde bulunan Halk Meclisi Binası ve Sinunê Çarşısı’nda bir kırtasiye dükkanı Türkiye’ye ait Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından bombalandı.
15 Haziran’daki SİHA’lı bombalamada aralarında 12 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi. Çocukların da olduğu 7 kişinin yaralandığı kaydedildi.
Hayatını kaybeden çocuğun esnaf Xidir Şivan Naso’nun torunu Salih Xidir Naso olduğu bildirildi.
Çira TV muhabiri yaralandı
Saldırıda yaralananlar arasında Êzidilere dönük yayın yapan Çira TV’nin muhabiri Salih Berces’in de bulunduğu öğrenildi. Çira Tv çalışanları, Salih Berces’in Musul’da bir hastaneye kaldırıldığını ve tedavi altına alındığını bildirdi.
Salih Berces, Nisan 2021’de Xanesor’da Türkiye’yi protesto edenleri takip ederken Irak ordusunun müdahalesi sonucu da yaralanmıştı.
IŞİD’den kurtarmışlardı
KDP Peşmergeleri ve Irak ordusu ağır silahlarını, tanklarını, cephanelikleri bırakıp Musul ve Şengal’den kaçınca IŞİD, işbirlikçi bazı aşiretlerin desteğiyle Musul ve Şengal’i 2014’te işgal etmişti. Êzidilere, Süryanilere dinlerini değiştirme baskısı yapıldı, Süryaniler tehcir edildi. Êzidiler toplu katliama maruz kaldı, toplu mezarlara gömüldü. Kadın ve çocuklar köleleştirilerek Irak, Suriye ve Türkiye kentlerine götürülüp köle pazarlarında satıldı. Binlerce Êzidi göç etmek zorunda kaldı. Şengal Dağı’na geçenler arasında açlık ve susuzluktan da ölümler başladı. HPG, YJA STAR, YPG; IŞİD’e müdahale ederek Rojava’ya koridor açtı ve sivillerin büyük kısmını kurtardı. Êzidilerin de katılımıyla YBŞ oluşturuldu. YBŞ, HPG, YJA STAR, YPG, YPJ ağır kayıplar sonrası Şengal’i IŞİD’i Şengal’den çıkardı. Özerk yönetim oluşturuldu.
Şengal’in temizlenmesi sonrası KDP ve Türkiye, Irak yönetimine baskı yaparak Şengal’e Irak ordusunun girmesini istedi. Zaman zaman TSK, Şengal’e hava saldırıları düzenledi. KDP de zaman zaman saldırılarda bulundu. KDP ve Irak ordusu bölgedeki karakolları artırırken duvar da örmeye başladı. Türkiye’nin de basıncıyla Hewler yönetimi ve Irak yönetimi 9 Ekim 2020’de Bağdat’ta bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Şengal’de özyönetime son verecek Şenga Irak ordusu tarafından işgal edilecekti.
TSK Nisan 2022’de Zap, Avaşin, Metina’ya Pençe-Kilt adıyla yeni saldırı başlatırken Irak ordusu da 1-2 Mayıs 2022’de ağır silahlarla Şengal’i işgal etmeye çalıştı. Ancak YBŞ, YJŞ, Asayiş ve halk karşı koyunca Irka ordusu çatışmaları durdurdu.
Ancak KDP yönetimi ve Irak’taki Mustafa Kazımi yönetimi ve hava sahasını kontrol eden ABD, Türkiye’nin hava saldırılarına izin verdi.
Mesrur Barzani işgalini istemişti
Federe Kürdistan Başbakanı Federe Kürdistan Başbakanı Mesrur Barzani 11 Mayıs 2022 Çarşamba günü başkent Hewler’de (Erbil) Kabine toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Mesrur Barzani bir kez daha IŞİD’in soykırımından kurtulan Êzidi yurdu Şengal’in işgal edilmesi için Irak ordusuna çağrıda bulundu. Barzani, KDP ve Irak yönetiminin imzaladığı 9 Ekim 2020 Şengal Anlaşması üzerinden Irak’ın Şengal’e yönelmesini istedi.
Mesrur Barzani 27 Ekim 2021’de de Irak yönetimine Şengal’e ordu sokması için çağrı yapmıştı. Barzani “2021 MERI Forumu”nda yaptığı konuşmada şunları söylenişti: “Anlaşmaya göre, Şengal’deki tüm güçler o bölgeyi terk etmeli. Irak ordusu ve Peşmerge kentin dışında olmalı, yerel güçler de kentin iç güvenliğini sağlamalı. Maalesef bu anlaşma uygulanmış değil. Irak Başbakanı Mustafa Kazimi de anlaşmanın uygulanmasını istiyor. PKK var Şengal’de, PKK’nin oraya gitmesi için hiçbir yol yok, Suriye’den o bölgeye gidiyorlar. PKK niçin Şengal’de? Yasal olmayan bir güç Şengal’de halkın seçime katılmasına engel oluyor ve kendilerini tehdit ediyor. Şengal Anlaşması ivedilikle uygulanmalı.”
HABER MERKEZİ