Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde Avaşin, Zap, Metina’ya yönelik hava ve karadan saldırıları devam ederken 10 uzman çavuş yaşadıkları psikolojik sorunlar nedeniyle istifa etti
Türkiye’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) ortaklığında Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 17 Nisan’da Pençe-Kilit adıyla başlatılan saldırıları 20’nci gününde birçok noktada şiddetli çatışmalarla sürdü. Mezopotamya Ajansı (MA) ve Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan haberde 4 ve 5 Mayıs’ta bölgede yaşanan çatışmaların bilançosu verildi. Türkiye ve KDP’nin istediği sonucu alamadığı ve kimyasal silah saldırılarını sürdürdüğü açıklamada, bölgede son 3 günde yaşanan çatışmalarda, 3 askerin yaşamını yitirdiği, bir askerin yaralandığı bilgisine yer verildi.
Açıklamada, 4 Mayıs’ta Zap’ta bulunan Kurojahro bölgesinde 2 helikopterin darbelendiği, aynı bölgede 5 Mayıs’ta ise yaşanan çatışmalarda 1 askerin, Çiyareş bölgesinde 2 askerin yaşamını yitirdiği belirtildi. Askerlerin yaşamını yitirmesinin ardından Şehîd Şahîn, Kurojahro, Karker bölgelerinin yoğun bir şekilde kimyasal silahlarla bombalandığını kaydedildi.
4 Mayıs’ta ise KDP denetimindeki Akrê ilçesine bağlı Bakırman nahiyesindeki askeri üsten kaldırılan dronun Garê bölgesinde düşürüldüğü bilgisine yer verildi. Daha sonra dronun düşürüldüğü bölgenin savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombalandığı belirtildi
Psikolojisi bozulan en az 10 uzman çavuşun istifa ettiği kaydedildi
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne dönük Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) işbirliğiyle 17 Nisan’da başlattığı saldırılarda, şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Yaşanan şiddetli çatışmalar, askerlerin psikolojisine olumsuz etki etmeye başladı. Türkiye’nin havadan ve karadan sürdürdüğü saldırılara rağmen artan kayıplarının, askerler arasında tartışmalar yarattığı belirtildi.
Edinilen bilgilere göre; şiddetli çatışmalar ve zorlu arazi koşulları nedeniyle askerler zorluk çekerken, kimi askerlerde travmaya yol açtı. Saldırılarda yaşanan asker kayıpları üzerine uzman çavuşlar arasında tartışmaların büyüdüğü ve bölgeye gitmek istemedikleri belirtildi. Şimdiye kadar saldırılara katılan en az 10 uzman çavuşun istifa ettiği ileri sürüldü.
İstifa eden bir uzman çavuş, bölgedeki koşulların kendilerine anlatılandan daha kötü ve zor olduğunu, bunu bölgeye gittikleri ilk anda fark ettiklerini aktardı.
Vatan-millet derken
TSK’ye katılmadan önce hem ekonomik hem de milliyetçi duygularla uzman çavuş olmaya karar verdiğini belirten uzman çavuş, işsiz kalınca, arkadaşlarının da önerisiyle uzman çavuş olmaya karar verdiğini söyledi. Önce “vatan-millet” diyerek kendini ikna ettiğini kaydeden uzman çavuş, sonrasında işin maddiyata döndüğünü, bölgeye gidince ölümü gördüklerini aktardı.
Sınır hattında bilmedikleri arazilere sürüldüklerini belirten uzman çavuş, çıkan çatışmalarda çok sayıda askerin yaşamını yitirdiğini aktardı. Uzman çavuş, geçtiğimiz yıl başlatılan saldırılara 10 asker olarak katıldıklarını ancak 2 askerin geri dönebildiğini söyleyerek, psikolojik sorunlar yaşadığını ve bu nedenle istifa ettiğini söyledi.
ŞIRNAK