Şengal halkının son saldırıları ‘yeni bir ferman” olarak tanımladıklarını belirten Şengal Kaymakamı Fehed Hamid Şingalî, halkın kendilerini IŞİD ile yüz yüze bırakan KDP’yi istemediğini söyledi
Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarında işbirliği yapan KDP, diğer yandan Şengal’e yönelik saldırıları körüklüyor. AKP-KDP’nin 17 Nisan’da Zap, Metîna ve Avaşîn’e yönelik saldırılarından bir gün sonra 18 Nisan’da Kazımi güçleri Şengal’e yönelerek, Êzidxan Asayişi’ne saldırdı. Halkın direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kalan Irak ordusu, Şengal’deki varlığını ve tehdidini sürdürüyor. Şengal halkı ise buna karşı kesintisiz bir şekilde eylemlerini sürdürürken, Türkiye ile savaş ittifakı kuran Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 11 Mayıs’ta Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Ankara destekli Bağdat-Hewlêr arasındaki 9 Ekim 2020 tarihli anlaşmaya dayanarak, Şengal’i hedef gösterdi. Bu durum KDP Başkanı Mesud Barzani’nin YNK’ye karşı 22 Ağustos 1996’da diktatör Saddam Hüseyin’e mektup göndererek Hewlêr’i işgale davet etmesini de akıllara getirdi.
Şengal’e yönelik KDP’nin takındığı tavrı ve yaşanan son gelişmeleri, Şengal Kaymakamı Fehed Hamid Şingalî gazetemize değerlendirdi.
Emir Kazimi’den
Şengal kuşatmasının kısmen devam ettiğini belirten Şingalî, kentin neden bu kadar önemli olduğunu, “Burası lokal, bölgesel ve global anlamda stratejik bir öneme sahip” sözleri ile açıkladı. Kentin etrafından hala yoğun bir güç olduğunu dile getiren Şinaglî, “Bu güçlerin tamamı Ninova’ya bağlıydı. Bu güçlerin Şengal’e yerleştirilmesi isteniyordu. Bu güçler Kazimî’nin emriyle geldiler buraya” dedi.
Halk istemiyor
Êzîdî halkının bunu yeni bir ferman olarak değerlendirdiğine dikkati çeken Şingalî, halkın bu güçlerin tekrar kente dönmesini istemediğini belirterek, “İnsanlar kendilerini DAİŞ karşısında yalnız bırakan güçlerin buraya geri dönmesini istemiyor” diye ifade etti.
KDP’nin rolü
Şengal’e saldırı hazırlığının KDP’nin rolüne de değinen Şingalî sözlerini şu şekilde sürdürdü: “KDP, Irak ordusunun Şengal’e saldırmasına zemin hazırladı. Yani KDP buraya dönmek istiyor ve bu yüzden Şengal’e dönük saldırılarda KDP’nin payı var. Êzîdî halkı da KDP’nin Şengal’e dönmesini ve burada hakim olmasını istemiyor. İnsanlar asayişlerini Êzîdîlerden oluşan bir gücün sağlamasını istiyor. Bu gücün de Kürdistan yönetimine değil, Bağdat’a bağlı olmasını istiyorlar. Halk, ‘Hiçbir şekilde bizi DAİŞ’le baş başa bırakan Kürdistan yönetimine bağlanmak istemiyoruz’ diyor.”
Ne olmuştu?
Ninova Vilayet Sözcüsü Reid Ebbas 26 Nisan 2022’de Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Şengal Kaymakamlığı için Ninova Valisi Necim Ciburi’yi atadığını açıkladı. Kazımi’nin kararına göre, Necim Ciburi her Perşembe mesaisini Şengal’de devam edecek ve Şengal’de yürütülecek çalışmalara yönetecekti. Reid Ebbas gece bir açıklama daha yaparak Kazımi’nin Şengal Kaymakamlığına Ninova Valisi Necim Ciburi’nin atandığı kararını iptal ettiğini söyledi. Bunun ardından Kazımı güçleri Şengal’in Sinune, Digure, Xanesore, Til Ezer kasabalarını işgal etmek için bombardımana başladı. Helikopter ve tank destekli saldırılara YBŞ ve YJŞ karşı koydu. Anneler çocuklarının yanına cepheye giderek silah aldı. Irak ordusu ilerleyemeyince Irak Genelkurmay Başkanı Abdulemir Yarallah ve üst düzey askeri yetkililerden oluşan bir heyet 3 Mayıs’ta Şengal’e geçti. Görüşmeler sonrası çatışmalar durdu. Irak ve KDP’nin Şengal’i Rojava’dan koparmak için karakollar oluşturma ve sınıra duvar örme çalışmaları da devam etti.
HABER MERKEZİ