Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul’da 31 ilçede AKP’nin yeniden sayım talebini reddetti. YSK, önceki gün yaklaşık 4.5 saat süren toplantıda 21 ilçedeki 51 sandıktaki oyların tamamının yeniden sayılmasına karar verdi. AKP’nin seçimlerin iptalini istediği Büyükçekmece hakkındaki karar ise daha sonra açıklanacak. Konuya ilişkin açıklama yapan AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel, bundan sonra “tam kanunsuzluk” iddiası ile olağanüstü itiraz yoluna başvuracaklarını açıkladı. Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilmesi konusuna da değinen Özel, “O il seçim kurulunun kararı, olağanüstü yolu bekler, beklemez. Biz buna müdahale edemeyiz” dedi. Özel, “Seçim kurulunun yerleşmiş içtihatları var. Bu içtihatlara bağlı kalarak sayım talebimizi haklı buldu. 51 sandıkta sayım kararı aldı. Diğer taleplerimiz reddedildi ama bu sürecin bittiği anlamına gelmiyor. 51 sandıkta bütün oylar sayılacak. İstanbul’da 31 ilçede yeniden sayım talebimiz reddedildi. Olağanüstü itiraz talebiyle yeniden geleceğiz” dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da “Olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ya gideceğiz” dedi. Yavuz, sosyal medya hesabından “Bunca usulsüzlük ortadayken böyle bir karar verilmesi anlaşılır gibi değildir” şeklinde YSK kararına tepki göstererek olağanüstü itiraz yöntemini kullanacaklarını duyurdu.
‘ Süreç sona erecek’
CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “AK Parti, İstanbul’da 31 ilçe için büyükşehir belediye başkanı seçimlerinde kullanılan oyların tamamının, bu ilçelerdeki tüm sandıklarda sayılmalarını istedi. Yeniden sayım taleplerini kabul etmeyen İstanbul İl Seçim Kurulu kararının kaldırılması itirazları, YSK tarafından ayrı ayrı incelenerek, 31 ilçe ilçe için yapılan yeniden sayım itirazlarının tamamı reddedildiler. Ancak itiraz dilekçelerinde sayım döküm cetveli boş veya imzasız olduğu iddia edilen sandıklarda incelemeler yapıldı. Buna göre sehven doldurulmamış veya eksik doldurulmuş 21 ilçede sadece toplam 51 sandığın yeniden sayılmasına karar verildi. Böylece 51 sandığın sayılması ile oy sayım süreci sona erecektir.
Bundan sonra seçim sonucunu etkileyen olgulara dayanan olağanüstü itiraz söz konusu olabilir. Tıpkı 2014 seçimlerinde kısıtlı seçmenin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle iptal edilen seçimler gibi. Yani seçimin iptali talepleri artık ileri sürülebilir. İtirazlar böylece sona ermiş oldu.” YSK’nın tamamının yeniden sayılmasına karar verdiği 51 sandıkta yaklaşık 17-18 bin seçmen kayıtlı bulunuyor. Seçime katılım oranı düşünüldüğünde ortalama 14 bin oyun yeniden sayılması bekleniyor. AKP’nin YSK kararları kesin olsa da tekrar ve tekrar itiraz planladığı belirtildi.
‘Yargısal süreç sürüyor’
YSK Başkanı Sadi Güven, seçim süreciyle ilgili açıklama yaptı. Güven açıklamasında “Yargısal süreç devam ediyor. Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz” dedi. Sadi Güven, YSK binası önünde yaptığı açıklamada, 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşan YSK’nin toplantılarında, temsilci bulundurma hakkına sahip AKP, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti temsilcilerinin de bulunduğunu belirtti.Değerlendirmelerin sürdüğüne işaret eden Güven, “Yargısal süreç devam ediyor. Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz. Yargı süreci içinde dosyaların içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi verecek değilim.” dedi.
Çelik baroyu hedef aldı
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, gündeme dair açıklamalarda bulundu. CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun Kartal’da yaptığı konuşmada iktidara yakın medyayı eleştirmesi üzerinde duran AKP Sözcüsü Çelik, ‘“Bugün CHP’nin İstanbul adayı maalesef vahim bir işe imza atarak, medya gruplarının sahiplerini ailelerini de zikrederek tehdit etmiştir. İnsanların soyadlarını vererek, aile isimlerini vererek tehdit ediyor. Bu şekilde hedef göstermek temel ihlallerden biri anlamına geliyor. Medyayı eleştirebilirsiniz. Bu demokratik bir haktır. Kimseyi hedef göstermediğiniz, tehdit etmediğiniz sürece her türlü eleştiri bir haktır.
Herkesin ailesi var ve herkes aile konusunda hassas. Çıkıp açık bir şekilde özür dilemelidir’’ ifadelerini kullandı. Çelik açıklamasında İstanbul Barosu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da seçimlerin yenilenebileceği yönündeki imasının ardından yaptığı açıklamaya da değindi. İstanbul Barosu’nu eleştiren Çelik, “Türkiye’nin kurumlarına, cumhurbaşkanlığı makamına saygı göstermek hepimizin ortak görevi olmalıdır. Yine bugün net bir şekilde gördüğümüz bir durum. Esasında hukuku temsil etmesi gereken İstanbul Barosu bugün bir açıklama yaparak kendi kendine İstanbul seçimlerinin sonuçlarını ilan ediyor ve herkesi buna uymaya davet ediyor. Baro, parti değildir. YSK’nın yetkilerini kullanma gibi bir tutum içerisine giremez. Baro’nun kıymetli üyelerine de haksızlık yapan bir açıklamadır. Enteresan olan bir şey de var. CHP’nin İstanbul adayının son birkaç gündür kullandığı argümanların aynısı Baro tarafından dile getiriliyor. CHP adayının konuşma metinlerini Baro’daki bu açıklamayı yapanlar mı yazıyor? Bu kurum, kendisinin parti olmadığını, kendisinin hukuk kurumu olduğunu bir kez daha hatırlamalıdır’’ dedi.
Halk usulsüzlüğe inanmıyor
Mediar’ın İstanbullu seçmene usulsüzlük iddialarını sorduğu araştırma, AKP’li seçmenlerinin de yarısından fazlasının usulsüzlük iddialarına inanmadığını ortaya koydu. İstanbul’da seçmenin yüzde 61.14’ü “Sonucu etkileyecek bir hata ya da usulsüzlük yaşandığını düşünmüyorum” dedi. Yüzde 17.06 kararsız kalırken, yüzde 21.80 “Evet” yanıtını verdi. 31 Mart’ta yapılan yerel seçim sonuçlarına ilişkin tartışmaların nasıl değerlendirildiğini saptamayı amaçlayan ve yüzde 2.55 hata payı olduğu belirtilen Mediar araştırmasında, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı adayı Binali Yıldırım’a oy veren AKP seçmeninin yüzde 44.01’i usulsüzlük veya hata olduğunu düşündüklerini söyledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 33.98’i seçime bir usulsüzlük karıştığı konusunda ‘kararsız’ kaldı ve yüzde 22.01’i “Hayır, sonucu değiştirecek bir hata/usulsüzlük yoktur” dedi. Diken’in aktardığı araştırma verilerine göre, “İstanbullu AKP seçmeninin yarısından fazlası AKP’li yetkililerin hata ve usulsüzlük olduğu iddialarına inanmıyor.” “Yerel seçimlerin tekrarlanması gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 65.3’ü ‘hayır’ yanıtını verirken, yüzde 18.28 ‘kararsız’ kalıyor ve yüzde 16.59 ‘evet’ diyor. CHP’li Ekrem İmamoğlu seçmeninin sadece yüzde 6.38’inin seçim tekrarı istediği araştırmaya göre, Yıldırım’ın seçmenlerinin ise sadece yüzde 27.58’i bu konuya sıcak bakıyor.
İstanbul Barosu: Seçimler bitmiştir
İstanbul Barosu, İstanbul’da devam eden oy sayım tartışmalarına ilişkin bir açıklama yayınladı. “31 Mart 2019 tarihinde yapılan Yerel Yönetim Seçimleri sonucunda beliren millet iradesinin İstanbul’daki sonuçları, giderek demokratik niteliğinden uzaklaştırılan bir yeni aşamaya vardırılmıştır” ifadeleriyle başlayan açıklamadan satırbaşları şöyle: “Geçersiz oyların yeniden sayımı yönündeki itirazların bütün ilçelerde yapılması bir “hak” olmakla birlikte, barındırdığı soyutluk nedeniyle, hukuksal temelinden uzaklaşmıştır. Bugün itibariyle içinde bulunduğumuz durum, mazbata verilip verilmemesini çok aşan yeni bir boyutu ifade etmektedir.
Bugün Sayın Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamalar, yargı organı konumunda ve yetkisinde bulunan kurumsallıkları baskı altına alan ve onların tarafsızlığını etkileyen bir içerik taşımaktadır. Başka hiçbir kişi ve kurumun sahip bulunmadığı, ‘yargıyı etkileme gücüne’ sahip bulunan Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu tümceleri YSK kararlarına yansır ise, sadece yeni bir hukuki ve siyasi kaostan değil, demokrasinin kazanımlarından çok ciddi bir geriye gidişten söz etmek gerekecektir.
YSK içtihatları, oyların yeniden sayılması veya seçimlerin yenilenmesi gibi kararların alınmasına asla olanak vermez. Seçim Hukuku uzmanlarının tereddütsüz biçimde mutabık kaldıkları bir konuda siyasetin taassubunun hukuku ezmesine izin verilmemelidir.” Baro’nun açıklaması, “Ezcümle: İstanbul’da seçimler bitmiştir ve hangi partiye oy vermiş olursa olsun bütün yurttaşlar, bu seçimin sonucunu bilmektedir. ‘Hayatın doğal akışı’ ilan edilmelidir. Hukuk bunun için vardır” ifadeleriyle sonlandırıldı.
Seçim operasyonu
İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde 11 bin 186 seçmenin ikamet kaydının taşındığı iddiası üzerine polis operasyon başlattı. Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde toplanan polis ekipleri, belirlenen adreslere giderek tespitler yapıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Büyükçekmece’ye il ve ilçe dışından taşınan kişilerin ikamet adresi olarak anaokulu, TIR garajı, boş arsalar, inşaatların gösterildiğini ileri sürmüştü.
HABER MERKEZİ