Ciner Grubu’na ait Silopi Termik Santrali’nin verdiği zarar her geçen gün daha da büyüyor. Bölge sakinleri, son yıllarda ağaçların da kurumaya başladığını ve verimin düştüğünü belirtti
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bêspin) ve Çalışkan (Gite) beldeleri arasında bulunan termik santralin bölgedeki canlılığa verdiği zarar her geçen yıl daha da büyüyor.
2004’te “üretim lisansı” verilen, 2009’da ise faaliyete giren hükümete yakınlığıyla bilinen Ciner Grubu’na ait santral, özellikle son yıllarda hem doğa hem de insanların yaşamı için büyük bir tehdit haline geldi.
Patlayıcı madde tahribatı büyütüyor
2 bacalı santral için bugüne kadar doğaya büyük bir zarar verildi. Santralin bulunduğu Cudi Dağı bölgesindeki canlılık her geçen gün biraz daha yok ediliyor. Santrale ait maden sahasında yürütülen faaliyetlerden kaynaklı bölgenin en yüksek tepeleri yok olmakla yüz yüze. Söz konusu tepelerde şimdiye kadar yüzlerce ağaç kesildi, canlıların yaşam alanları yok edildi. Patlayıcı maddelerin kullanıldığı maden sahasının genişletilmesi, bölgedeki tahribatın büyümesini de beraberinde getiriyor.
Sebze ve meyvelerden yıllardır verim alınmıyor
Tüm bunların yanı sıra Cudi Dağı bölgesinde bulunan köyler de santralin ortaya çıkardığı zararlardan nasibini alıyor. Şırnak merkeze bağlı Cifane (Cevizdüzü) köyü de bunlardan biri. Sık sık askeri operasyonlar sonrası çıkan orman yangınlarıyla gündeme gelen köydeki yurttaşlar, özellikle son yıllarda ektikleri meyve ve sebzelerden istedikleri verimi alamadıklarını belirtiyor.
Zarar büyüyor
Köy sakinlerinden Ahmet Tunç, sebze ve meyvelerin çürüdüğünü, birçok ağacın ise kuruduğunu paylaştı. Santralin faaliyete geçmesinden birkaç yıl sonra bağ, bahçe ve meyve ağaçlarında kuruma başladığına dikkati çeken Tunç, “Hiçbir dönem bu kadar zarar görmemiştik. Ağaçlarımız kurudu ve meyve vermiyor. Bu yılki ürünler ya çürüktü ya da bozuk. Her bir ağaçtan kilolarca şeftali toplardık. Ancak termik santral yapıldıktan sonra şeftali göremez olduk. Ne üzümümüz ne şeftalimiz ne de cevizimiz yenilebilecek durumda. Bu yıl çok büyük bir zarara uğradık. Hurma ağaçlarımızın da tümü kurudu” dedi. Tunç, benzer şekilde diğer ürünlerin de büyük zarar gördüğünü ve verimin düştüğünü söyledi.
Hastalıklarda artış
İstekleri dışında santralin yapıldığını kaydeden Tunç, ağaçların yanı sıra insanların da olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Köyde ve bölgede hastalıklarda artış yaşandığını söyleyen Tunç, şöyle devam etti: “Bunlar yetmezmiş gibi her bir tepeye kalekol yaparak bizi köye hapsettiler. Doğamızı, insanımızı ve ağaçlarımızı zehirliyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bu termik santralin bir an önce kaldırılması gerekir. Çünkü bu şekilde giderse ne meyve ne de sebze ekebiliriz.”
MA / Zeynep Durgut