Şili’de Ekim ayından beri devam eden gösterilerde polis şiddeti sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 31’e yükseldi. Portestolar ülke geneline yayılırken, Şili anayasa değişikliği için Nisan’da referanduma gidiyor
Şili’de 18 Ekim’de başlayan gösteriler, başkent Santiago’dan ülke geneline yayılarak devam ediyor.
Hükümetin zam uygulamalarına karşı başlayan protestolarda, yaşamını yitirenlerin sayısı 31’e yükseldi. Ülkede gösterilerle birlikte artan polis şiddeti de ülke geneline yayıldı.
Protestoculara karşı şiddetin dozunu artıran ve cezasızlık nedeniyle rahatlıkla şiddet uygulayabilen Şili polisi, Santiago’da Colo Colo ve Palestino takımlarının maçı sonrası stadyum çıkışında Jorge Mora isimli bir eylemciye zırhlı araçla çarparak yaşamını yitirmesine neden oldu.
Foto muhabiri Albertina Martinez Burgos’ın şüpheli ölümü ise Şili’de büyük öfke yarattı. Martinez Burgos, protestolarda polisin orantısız güç kullanmasını ve kadınlara yönelik şiddetini teşhir ediyordu.
Santiago’daki dairesinde ölü bulunan ve bedeninde işkence izlerine rastlanan Martinez Burgos’ın polis tarafından öldürülmüş olabileceğinden şüpheleniliyor. Martinez Burgos’ın polis şiddetini belgelediği fotoğraf makinesinin çalınmış olması ise şüpheleri güçlendiriyor.
Şili’de metro ücretlerine yüzde 4 zam yapılmasıyla başlayan eylemler kısa sürede 30 yıldır iktidarda olan ve militarist politikaları ile eleştirilerin hedefinde olan devlet başkanı Sebastian Pinera karşıtı eylemlere dönüştü.
Protestolarla ilgili 22 Ekim’de sosyal medyaya sızdırılan bir ses kaydında devlet başkanı Sebastian Pinera’nın eşi Cecilia Morel protestoları ‘uzaylı istilası’ olarak tanımlıyordu.
Cecilia Morel’ın ülkedeki zengin kesimin bazı ayrıcalıklardan vazgeçmesi gerektiğini söylediği ses kaydındaki alaycı ton protestoları daha da alevlendirdi.
Konuşmanın sızdırılması sonrası 25 Ekim’de düzenlenen protestoda yaklaşık bir milyon iki yüz bin kişi sokaklara çıkarak, neoliberal ekonomi politikaları protesto etmenin yanı sıra, Pinera’nın istifasını istedi.
Başkan Pinera’nın meşruiyeti ülke genelinde sorgulanırken, sadece yüzde 6’lık bir kesim Pinera’nın neoliberal politikalarını destekliyor.
Şili’de diktatör Pinochet döneminden kalma anayasanın değiştirilmesi için nisanda referanduma gidilecek.
Ülkede her geçen gün yayılan protestoların ardından açıklama yapan sendikalar, 26 Nisan’da yapılacak referandum için tüm Şilililerin eylemlere katılmasını istediler. Sürecin sadece hükümet tarafından sürdürülmesini de eleştiren sendikalar, anayasanın hazırlık sürecini kabul etmiyor.
Şililer’in yeni anayasadan beklediği, eğitim hakları, düzgün çalışma koşulları, sağlık sistemi ve kaliteli bir ulaşım.
Fotoğraflarla Şili’deki protestolar
HABER MERKEZİ