HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt’te bin 664 esnafın islas ettiğini belirterek, destek verilmemesi durumunda esnaf sayısının daha da düşeceği uyarısında bulundu
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, ekonomik krizle boğuşan Siirt esnafını Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine taşıdı. Beştaş, Siirt’te ekonomik kriz nedeniyle iflas eden ve kepenk indirmekle yüz yüze kalan esnafların sorunlarını, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu.
Önergesinde ekonomik krizin yurttaşları çok boyutlu şekilde mağdur ettiğine işaret eden Beştaş, “Krizin etkilerinin azaltılmasına dönük yürütülen politikalarda artan vergi yükü ise mağduriyeti katlamaktadır. Vekili bulunduğum Siirt ilinde, yüksek prim ve vergi yükünden dolayı, 2019 yılında kepenk indiren esnaf sayısı 1664 civarı olduğu ifade edilirken, tescil yaptıran dükkân sayısının düştüğü ve esnafların meslek değişikliği yaptığı ifade edilmektedir. Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na bağlı 13 odanın verilerine göre, esnaf sayısı düşmeye devam ederken, destek verilmemesi durumunda 4 bin 636’ya düşen esnaf sayısının daha da düşmeye davam edeceği belirtilmektedir. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizden kaynaklı olarak işyeri kiraları başta olmak üzere masrafların ve fiyatların artmasına mukabil halkın alım gücü düştüğü için esnaf, yatırımlarını kurtaramayacak düzeye gelmiştir. Diğer yandan yurttaşın da en temel ihtiyaçlarından dahi taviz verdiği gözlemlenmektedir” dedi.
Beştaş’ın, Bakan Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:
“* Yürüttükleri faaliyetler kapsamında ekonomik kazanımı çok olanla az olanın aynı vergiyi ödemesi adil midir?
* Esnafların ekonomik krizden etkilendikleri faktörlerden en önemlisi artan vergi yükü olup, yurttaşlardan çeşitli kalemlerde toplanan verginin düşürülmesi ve vergi adaletinin sağlanması için bir çalışma yürütülecek midir?
* Siirt ilinde esnafların işlerini yürütebilmesi için destek sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak mıdır?
* Türkiye genelinde iflas eden, işyeri kapatan esnaf sayısı nedir? Bu verilerin yıllara, illere ve sektöre göre dağılımı nedir?
* Siirt ili özelinde ve Türkiye genelinde iflas eden yahut işyerini kapatmak zorunda kalan esnafın sorunlarına dönük bir çalışma yürütülmüş müdür? İflas yahut işyeri kapatma durumunun sebepleri nelerdir? Bu sebepler tespit edilerek, bu konuda detaylı bir çalışma ne zaman gündeminizde olacaktır?
* Ekonomik krizden ötürü oldukça zor durumda olan esnafın mağduriyetinin giderilmesi için hangi önlemler alınmaktadır?
* Saraya ve kamu kurumlarının lüks harcamaları için aktarılan bütçenin ne kadarlık kısmı Bakanlığınıza aktarılır ise küçük esnaf ve tüccarlar açısından yeni yatırım kaynakları oluşturulabilir?”