Siirt fıstığının hasat mevsimi başlarken; üreticiler, yaşanan kuraklık ile barajların neden olduğu nemden kaynaklı verimde ciddi düşüş yaşadıklarını söyledi.
Siirt’in ekonomisine önemli katkı sağlayan fıstığın hasat mevsimi başlarken, üreticiler kuraklık nedeniyle verim alamadı. Botan Vadisi’nde yapılan Hidroelektrik Santral (HES) projeleri nedeniyle bu yıl artan nem ve kuraklık yüzünden fıstık veriminde düşüş yaşandı. Kuraklık nedeniyle yanan tonlarca ağırlıktaki fıstıklar ise ağaçların dalında kaldı.
20 bin ton fıstık üretimi bekleniyor
Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre, Geçtiğimiz yıla göre rekoltenin düştüğü üretimde, bu yıl Siirt’te 20 bin ton fıstık üretimi bekleniyor. Bahçeden çıkış fiyatı 30 ila 40 TL arasında satılan fıstığın tezgah fiyatı ise kalitesine göre 100 TL’ye kadar çıkabiliyor. Üreticilerin, artan maliyet nedeniyle kar marjları giderek düşüyor. Kimi bağlarda ise kilosu 5 TL’ye kadar düşen kar marjından dolayı üretici zor anlar yaşıyor.
‘Kilosundan 5 lira dahi kalmayacak’
Fıstık üreticilerinden Zekeriya Daşçı, 20 yıllık fıstık ağaçlarının olduğunu söyleyerek, ilk kez bu derece bir kuraklık gördüğünü anlattı. Birçok ağaçta fıstığa dokunmadıklarına dikkat çeken Daşçı, “Kuraklık bizi bu yıl mahvetti. Kuraklık her ne kadar Allah’tan gelse de buradaki barajlar da nemi artırınca ağaçlar bundan etkilendi. İşçilik maliyetleri, tarlanın bağın maliyeti derken, bize kilosundan 5 lira dahi kalmayacak. Koca bağdan ise bize topu topu 5 çuval fıstık kaldı” dedi.
Üreticiler, yardım ve teşvik istiyor
Siirt genelinde verimin yüzde 50 düştüğünü belirten Daşçı, “Her gün kimi gazetelerde Siirt fıstığının verim verdiğini söylüyorlar, çiftçinin yüzünü güldüğünü söylüyorlar. Madem öyle neden benim yüzüm gülmüyor? Tarladaki fıstığın hali ortada, hangisini dalından koparsanız içi boş” diye konuştu. Yetkilere seslenen Daşçı, fıstık üreticisine yardım ve teşvikler verilmesini istedi.