Türkiye’nin son 28 ayda Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yaptığı 24 SİHA saldırısında 31 kişi yaşamını yitirdi, 35 kişi de yaralandı
Suriye’de, iktidardaki BAAS rejimine karşı 2011 yılında başlatılan protestolar kısa bir süre sonra iç savaşa dönüştü ve on binlerce insanın yaşamına yitirmesine, milyonlarcasının da göç etmesine yol açtı. Halkları özgürlük temelinde üçüncü bir yol seçeneği üzerinden örgütleyen Kürtler, Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halklarla birlikte özerklik ilan etti. Kadınların öncü rol aldığı Rojava devrimi, kısa bir sürede dünya kamuoyunun ilgisini çekti.
Uluslararası sessizlik
Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma, ezilen tüm halklara ilhan kaynağı olurken, yerel, bölgesel ve küresel gerici, sömürgeci güçlerin tepkisini topladı. Halkların özgürlük yürüyüşünü en başta da Türkiye tarafından bertaraf edilmek istendi. Kürt karşıtı politikasını 24 Ağustos 2016 tarihinde “Fırat Kalkanı” adı altında askeri işgale başlayan Türkiye, IŞİD’in kontrol ettiği bölgeleri devraldı. 20 Ocak 2018 tarihinde “Zeytin Dalı Harekâtı” adıyla saldırılarını derinleştiren Türkiye, Efrîn’e uluslararası güçlerin izniyle bombalamaya başladı. 9 Ekim 2019 tarihinde “Tampon bölge” bahanesiyle ABD ve Rusya’nın onayını alan Türkiye, “Barış Pınarı Harekâtı” adı altında SMO denilen paramiliter güçlerle birlikte Girê Spî ile Serêkaniyê’ye eş zamanlı olarak havadan ve karadan saldırdı.
Kobanê hedef alındı
IŞİD’in devlet kurduğu coğrafyayı özgürleştiren Kürtlere yönelik Türkiye’nin saldırıları bugün de devam ediyor. Bütün dünyanın 2014-2015 yılları arasında IŞİD’e karşı direnişiyle tanıdığı ve enternasyonal bir dayanışmaya dönüşen Kobanê kenti Türkiye’nin her zaman hedefinde oldu. IŞİD ve artığı örgütlerden paramiliter gruplar oluşturan Türkiye, bölgeyi istikrarsızlaştırmak için her gün yeni bir yöntemle saldırılarda bulunmaya devam ediyor. Türkiye, Kuzey ve Doğur Suriye’ye yönelik son 3 yılda, Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla (SİHA) saldırılar düzenliyor.
Kaynak: MA