Türkiye’de şiddet olayları, hem biçimsel çeşitliliğini, hem de kullanım sıklığını arttırarak, uygulandığı bölge, şehir fark etmeksizin meydana gelmeye devam ediyor. Umut Vakfı’nın yayınladığı verilere göre, Türkiye’de, yüzde 85’i ruhsatsız olmak üzere en az 25 milyon ateşli silah var. Çünkü birkaç tuşa basmayı bilen herkes internetten silah satın alabiliyor. Çocuklar okullarda birbirlerini, hatta öğretmenlerini öldürebiliyor.
Şiddetin sayıları
Artıgerçek’in Umut Vakfı’nın verilerine dayandırdığı haberine göre, 2015 yılında 2.175 silahlı olay basına yansımışken, 2018 yılında 3.679 olay basına yansımış olarak görünüyor. Yani yaralama ve öldürme ile sonuçlanan olaylarda son 4 yılda yüzde 69’luk bir artış bulunuyor. Bu olayların yüzde 40’ında tüfek, yüzde 39’unda tabanca, yüzde 21’inde ise kesici alet kullanıldığını görüyoruz. 2015 verilerind,e tüfek içeren olayların sayısı 857 iken, 2018’de bu sayı 1.478’e çıkmış. Yani tüfek ediniminde büyük bir artış görülüyor. Bu da alımın ne denli kolaylaştığını göstermekle birlikte, kullanımının da, kullanan kişinin muhasebesinde ne kadar basit bir eylem hâline geldiğini bize gösteriyor.
Bireysel silahlarla 2018’de işlenen şiddet haritasına baktığımızda, nüfus yoğunluğu ve sanayinin olduğu, göçün yoğun yaşanması nedeniyle kozmopolit yapıya sahip kentlerde olayların daha çok yaşandığına tanık oluyoruz. Bölgeler bazında bakıldığında da; büyük nüfus yoğunluğuna sahip Marmara Bölgesi Türkiye genelinde en çok suçun işlendiği bölge olarak ön plana çıkıyor. Toplamda bin 32 olayın basına yansıdığı bölgede İstanbul en çok olayın yaşandığı il olarak dikkat çekiyor. Nüfusa bağlı olarak, şiddet olaylarının en çok büyük kentlerde gerçekleştiğini görüyoruz. 2018 yılında, cinayet haritasına dâhil olmayan tek il ise Şırnak.
HABER MERKEZİ