İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesinin ardından AKP kendi yasalarını yapıyor
Kadınlara yönelik şiddet ve katlimaların artmasına rağmen AKP iktidarı tarafından Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çektirilmesinin ardından AKP kendi yasalarını koymaya devam ediyor. Bu amaçla AKP tarafından Meclis’e getirilen, kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine dair düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Adalet Komisyonu’nda önceki akşam kabul edildi.
Gerekç gösterilmek zorunda
Teklife göre, davalarda uygulanan “indirim” nedenleri sınırlandırılacak. Kadın katliamlarında sık sık gündeme gelen failin kılık kıyafeti nedeniyle cezaya yapılan “indirim” artık uygulanmayacak. Teklifte yer alan düzenlemeyle mahkeme, uyguladığı indirimin gerekçesini duruşmada göstermek zorunda kalacak. “Kasten öldürme”, “kasten yaralama”, “tehdit”, “işkence” ve “eziyet” suçlarının kadına yönelik işlenmesi durumunda verilen cezalar artacak. “Kasten öldürme” suçunun kadına karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alınacak. “Kasten öldürme” suçunda ceza müebbet iken, bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarılacak.
İşkenceye 6 ay arttırım!
Kanun teklifiyle birlikte gelecek olan bazı düzenlemeler kapsamında bazı değişiklikler şöyle; “ Basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek. İşkence suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıl hapse çıkarılacak.* ’Eziyet’ suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 2 yıl olan alt sınırı 2 yıl 6 ay hapse yükseltilecek.* Hayata, vücut veya cinsel dokunulmazlığa yönelik bir saldırı gerçekleştirileceğinden bahisle işlenen tehdit suçunun mağdurunun kadın olması halinde cezanın 6 ay olan alt sınırı 9 ay hapse çıkarılacak.* Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun konusunun sağlık hizmetleri olması durumunda verilecek ceza altıda biri oranına kadar artırılacak.”
Sağlıkçılara şiddet katalog suç sayılacak
“* Israrlı bir şekilde fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olan faile 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülürken, suçun çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşandığı eşe karşı işlenmesi durumunda verilen ceza artacak.* Failin takip sonucu, mağdurun okulunu, iş yerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması; hakkında uzaklaştırma ya da konuta, okula veya iş yerine yaklaşmama tedbirine karar verilen fail tarafından işlenmesi halinde faile 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olacak.* Kadına karşı işlenen ‘kasten yaralama’ suçu ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen ‘kasten yaralama’ suçları tutuklamaya ilişkin katalog suçlar arasına alınacak.* ’Kasten yaralama’ suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi ya da canavarca hisle işlenmesi halleri de katalog suç olacak.* Israrlı takip suçunda uzlaştırma hükümleri uygulanmayacak.”
Bir yıl içinde karar verilecek
Sağlık çalışanlarına dair düzenleme ile yapılan bazı değişilikler şöyle; * Kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalar hakkında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.* Soruşturma izni, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilecek.* Kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafından ödenen tazminattan dolayı ilgilisine rücu edilip edilmeyeceğine ve rücu miktarına, ilgilinin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanıp kullanmadığı ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından 1 yıl içinde karar verilecek. * Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun üyeleri ve karar alma süreçleri de düzenlenecek. Bu düzenleme haklarında kesinleşmiş bir soruşturma izni verilenler bakımından uygulanmayacak ve soruşturma veya kovuşturmalara devam edilecek.”
KADIN SERVİSİ