‘Devlet kadınların hayatına kast edenleri bırakıyor’ diyen hukukçu Fatoş Hacıvelioğlu, 6284 sayılı yasaya dikkat çekti
AKP ve MHP’nin çıkardığı infaz yasası kadına karşı suç işleyen birçok fail serbest bırakıldı. Feminist avukat Fatoş Hacıvelioğlu, infaz yasası ardından yaşananları ve buna karşı ne yapılması gerektiğini değerlendirdi. İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında çok ciddi sıkıntılar yaşandığını, şiddet oranının hali hazırda çok fazla olduğunu belirten Hacıvelioğlu, infaz yasası ile şiddetin daha da arttığını vurguladı.
İnfaz yasası ile birlikte kadına ve çocuğa yönelik suç işleyen faillerin evlerine gönderildiğine dikkat çeken Hacıvelioğlu, “Cinsel istismar faillerine infaz yasasıyla birlikte 7 aylık izin gibi bir mekanizma getirildi. Yani istismarcının tekrar eve dönüp o çocuğu istismar etmesinin yolu açıldı. Koronavirüs günlerinde şiddet oldukça yüksekti. İnfaz yasasıyla beraber şiddet mağdurlarıyla şiddeti uygulayanların aynı eve sokulması şiddeti yüzde 30- 40 oranında arttırdı” diye konuştu.
Türkiye’deki kadınlarının can güvenliğinin olmadığını vurgulayan Hacıvelioğlu, devamla şöyle dedi: “Mesela öldürme fiili eşe karşı işlenirse bu ağırlaştırıcı sebep, yaralama fiili eşe karşı işlenirse bu ağırlaştırıcı sebep ama diğer suçlarda değil. Dolayısıyla Türk Ceza Yasası’nda kadını korumaya dönük bir madde yok. Aslında bu Türkiye’nin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’ne de aykırı. Bunun spesifik olarak düzenlenmesi gerekiyor.”
‘Bildirimde bulunulmadı’
Düzenlemeden sonra şiddete maruz bırakılan kadınlara bir bildirimde bulunulmadığını ve hükümetin buna yönelik koruyucu bir tedbir almadığını da dile getiren Hacıvelioğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 6284 sayılı yasayla ilgili “Koronavirüs döneminde sağlığı tehlikeye düşürmeyecek şekilde uygulansın” kararına dikkat çekti. Hacıvelioğlu, bu şekilde yasanın uygulanması durumunun ortadan kaldırıldığını belirtti.
‘Müvekkillerim endişeli’
Hacıvelioğlu, infaz tasarısı konuşulduğu andan itibaren müvekkillerinin aramaya başladığını ve endişe duyduklarını söylediklerini aktardı. Salgın sürecinde kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm dezavantajlı gruplar için acilen önlem alınması gerektiğine dikkat çeken Hacıvelioğlu, “6284 sayılı yasa aktif bir şekilde işletilmeli. Kadınların 7/24 ulaşabilecekleri bir destek hattına ihtiyacı var. Şiddetten dolayı evde kalamayan kadınların derhal sığınma evlerine geçmesi için hukuki düzenlenme yapılması gerekiyor” dedi.
‘Evler birinci derece şiddet odağı’
Kadınları korumanın önemli mekanizmasının İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa olduğunu anımsatan Fatoş Hacıvelioğlu, “Bütün bu yasalar titizlikle uygulanması gerekirken siz yoğunluğu azaltmak adına düşünce suçluları, gazetecileri, tweet atanları cezaevinde tutup, şiddet uygulayanları cezaevinden çıkartıyorsunuz ve bunu cezaevinin kapasitesini düşürmek için yapıyorsunuz. Dolayısıyla şiddeti kat be kat artırıyorsunuz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü biz, evlerin kadınlar için birinci derecede şiddet odağı olduğunu söylüyoruz” diye belirtti.
ANKARA